това ястие май се прави по различен начин от всяка домакиня в зависимост от тавата и вкусовете
аз ще ви напиша как я направих
МУСАКА
продукти
1 кг кайма (имам познати,които имат месарски магазин и си взимам кайма с подправки,ако няма си слагам по долу описаните подправки)
1,500 кг картофи
1 домат
1 ч.л червен пипер
сол
черен пипер
малко чубрица
магданоз
за заливката
1 кофичка к.мляко
4 яйца
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
приготвяне
първо си запържвам каймата,докато стане на "трохи"
прибавям подправките,червения пипер,домата нарязан на ситно (може и настърган) и нарязаните на кубчета картофки ,когато се позапържат малко ги прехвърлям в тава за печене
наливам половин чаша вода и слагам да се пече на 200-250 градуса
през това време си правя заливката
отделям белтъци от жълтъци
разбърквам брашното,киселото мляко,жълтъците,огасената в няколко капки оцет сода и малко сол и към тях прибавям разбитите на сняг белтъци
когато мусаката е почти готова се залива и се връща да се доопече
Мимче,браво!В желанието си да пробваме нови рецепти,забравяме да пускаме такива за традиционни ястия!
ОтговорИзтриванеА с тези люти чушчици изглежда много апетитно:)
Прегръдки за теб и малчо:)
мерси мила
ОтговорИзтриванемусаката е едно от любимите ми ястия
а както сигурно си забелязала няма лук :)
не съм забравила да го напиша,просто не ми е любим зеленчук и го ползвам рядко,което никой до сега от гостите ми не е забелязал
даже свекърва ми не беше усетила
прегръдки и за теб и слънчев и усмихнат ден
Браво Мария, държиш на традицията! В интерес на истината аз тази заливка не я помня. Сигурно е класика в България, обаче нали като ми дойде музтата да се уча да готвя,не бях в България.
ОтговорИзтриванеЦелувки на сладурчето, до теб!
благодаря Жани
ОтговорИзтриванепрегръдки и за теб
Много обичам мусака :) Но някак все не ми се получава много, много ... Твоята рецепта звучи много добре! Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеВкъщи всички обичат мусака и се старая да я правя по различен начин. Твоята звучи много вкусно.:-)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!
Мими,мусака не съм правила не си спомням от кога,но вече ми се хапва.Още повече като гледам твоята,мила!И белтъците на сняг в заливката ме впечатлиха,аз за кекс рядко се наканвам да се постарая толкова,а ти дори и за мусаката,и мога само да те поздравя за търпението и желанието всичко да ти е на ниво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
благодаря момичета
ОтговорИзтриванеелексирче ,така я правя отдавна мусаката,става по-пухкава заливката а не сбита
а понякога и домат не слагам,изобщо у нас готвенето зависи от настроението хаха
целувки и прегрудки на всички ВИ
МИМЧЕ,много интересна заливка ,въпреки че съм дърта:))) не бях чувала за такава.Но човек се учи докато е жив.Наистина е станала страхотна.
ОтговорИзтриванеПоздравление миличка!
зиче твоята похвала е като благословия :)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти много
една голяма прегръдка имаш от мен