преписах рецептата от бг мама и веднага започнах да я правя и вместо 400 мл вода сложих 700 ,къде съм бляла не знам,но оправих нещата и въпреки грешката ми питката стана страхотна
БОЛЯРСКА ПИТА
1/2 ч.ч. олио,
около 1кг. брашно;
4 бр. яйца;
1с.л. сол;
1с.л. захар;
1 пакет суха мая;
400мл. хладка вода,
1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко;
100гр, препържено масло.
ПРИГОТВЯНЕ
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
да ви е сладко
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!