Френска шоколадова торта

за моят рожден ден реших да направя една много шоколадова торта,нали обожавам шоколад
прегледах доста рецепти и стигнах до 

ФРЕНСКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА






Необходими продукти
шоколад – тъмен 500 гр.
масло – 200 гр.
захар – пудра 120 гр.
брашно – 2 с. л.
яйца – 4 бр.
шоколад – бял 150 гр.
сметана – 400 мл.
ром - 2 с. л.


Приготвяне
Блатът се приготвя, като 150 гр. тъмен шоколад се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със 100 гр. от захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол. Сместа се излива в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Центърът може да е леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.

Сметаната за пълнежа се загрява, прибавя се 200 гр. тъмен шоколад , когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най - малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.

Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За да се приготви украсата на тортата се използват шоколади оцветени различно. Разтопяват се на водна баня по отделно и се използва шприц или друга техника.




малко промени от мен:

излизат два тънички блата (тъмно кафявото което се вижда на снимката),и тъй като е малко за нас [113G.gif] направих допълнително един пандишпанов блат(нямах допълнителни продукти за друг блат ),вие ако искате увеличете дозата за блатовете и изпечете повече
тортичката е трудоемка и излиза скъпичка,но си заслужава за тези които харесват шоколад ,наподобява на вкус малко на гараЖа 

Коментари

Популярни публикации