.

.

неделя, 11 септември 2011 г.

Болярска пита

преписах рецептата от бг мама и веднага започнах да я правя и вместо 400 мл вода сложих 700 ,къде съм бляла не знам,но оправих нещата и въпреки грешката ми питката стана страхотна 


БОЛЯРСКА ПИТА 



1/2 ч.ч. олио,
около 1кг. брашно;
4 бр. яйца; 
1с.л. сол;
1с.л. захар;
1 пакет суха мая;
400мл. хладка вода, 
1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко; 
100гр, препържено масло.

ПРИГОТВЯНЕ

Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.




да ви е сладко

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...