В навечерието срещу Гергьовден съм си поканила една дама,която много харесвам и уважавам.
Следя нейните публикации,снимки и вкусотии още много преди да си направя блог.Снимките,които публикува в БГ Мама винаги събуждаха моето възхищение.
Тя е мила,отзивчива и страхотен кулинар,а влезете ли в блога и,сърце не ви дава да си тръгнете :)
Щастлива съм,че имам възможност да се докосна до човек като нея,макар и само виртуално!
Насладете се заедно с мен на гостуването на
Агнешко с ориз и Cranberry Scones
Малко преди отминалите почивни дни получих на мейла на блога много затрогваща покана от Мимето.
Искаше да й гостувам в навечерието за много специален за семейството й празник,а именно Гергьовден ,който е имен ден на единия от синовете й.
Страхотно мило от нейна страна да сподели един толкова важен повод за празнуване точно с мен.
Миме,благодаря за вниманието,за хубавите думи,които ми написа и за честта да споделя празника ви!
Пожелавам на именника много здраве и много щастливи моменти в живота!
На семейството ти - хармония,разбирателство и благополучие!
А лично на теб да си все така енергична,способна,обичаща и отстояваща позициите си!
В духа на празника съм подготвила агнешко,което стана много вкусно,а за кафенцето предлагам да се подсладим с едни хрупкави бисквитки.
Агнешко с ориз,лапад и гъби
Получи се сборна компилация от няколко рецепти за агнешко на Еми Таракчиева и тази рецепта.
Продукти:
агнешко месо на порции
ориз
лапад
гъбки
сок и кора от лимон
мащерка,джоджен
соев сос
къри,черен пипер
пресен лук и чесън
масло
масло
Приготвяне:
Умишлено не посочвам количества,те зависят от броя на порциите агнешко.
Агнешкото месо се овкусява със соевия сос,малко сок и кора от лимон /много добре балансира типичния аромат на агнешкото /,къри,черен пипер.Поръсва се джоджен и мащерка.
Тавата се похлупва с капак или завива в алуминиево фолио и оставя в хладилника да се маринова няколко часа,при мен даже почти денонощие.
Месото не соля,соевия сос е достатъчен.
Извадете тавата от хладилника,развийте фолиото.
Около месото сложете нарязани пресен лук и чесън,още малко джоджени мащерка.
Около месото сложете нарязани пресен лук и чесън,още малко джоджени мащерка.
Налейте чаша гореща вода или домашен бульон,колкото да има на дъното течност и да покрива месото около 1 см.Върху порциите сложете парченца масло.
Завийте отново с фолиото и печете първоначално на 190 гр. за 15 мин.,после намалете на 160 гр. и печете още поне 1ч. .
Отвийте месото и проверете дали боднато с върха на ножа изглежда вече омекнало и крехко.
Когато е почти готово махнете фолиото, поръсете около порциите ориз,нарязан на ивици лапад и гъби.
Долейте гореща вода или бульон,посолете и печете до готовност на ориза,като поливате месото от време навреме,за да не се засуши.
Вместо лапад можете да използвате спанак.
Cranberry Scones
Продукти:
125 гр. масло
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.ч. мюсли Нестле
2,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер,ванилия,малка щипка сол
100 гр. сушени боровинки,50 гр. парченца сушени сини сливи ,1 с.л. ром
В купа сложете брашното,бакпулвера,ванилията,
Към трохите добавете мюслито,яйцето,киселото мляко и предварително накиснатите в ром сушени плодове.Разбъркайте с шпатула,за да се получи стегната топка маслено тесто.Покрийте го със свежо фолио и приберете във фризера да стегне маслото.Когато е готово извадете купата от фризера.
С лъжица загребете голямо парче от тестото и го оформете с намаслени ръце на фитил.Сложете го върху плота,предварително поръсен с брашно или пудра захар.Минете фитила с точилката отгоре,за да го изтъните до дебелина 1 см.Нарежете с нощ за пица на триъгълничета и ги подредете върху хартия за печене.
Като ви омръзне да правите триъгълничета /като на мен :) / оформете с намаслени ръце топченца.
Подреждайте ги на разстояние.
Печете в загрята на 170 гр. фурна до златисто.
Охладете на решетка и по желание ги поръсете още топли с пудра захар.
Не ги покривайте,похлупвайте или затваряйте в кутия,за да не омекват.
Оставете си ги така свободно подредени в чинийка или поднос-няма да изсъхнат в течение на няколко дни,но ще се запазят хрупкави.
Мария, Честит празник в семейството ти! Имаш и страхотна гостенка, поздравления!
ОтговорИзтриванеЗдраве и много хубави емоции за всички ви!
Благодаря мила
Изтриванездраве и късмет и за твоят дом
хубав празник
Да ти е жив и здрав именника ,Миме ! Здраве и благополучие за цялото семейство !
ОтговорИзтриванеГостенката ти ми е любимка ,и аз като теб като се заровя из блога и ...няма излизане :) ..всичко ми харесва и искам да опитам ! Рецептите с които ти гостува са мечта , особенно агнешкото :) ! Пожелавам весел празник и на двете ви и ви изпращам далечна ,но голяма прегръдка ! :* !
Благодаря ти много Ивана
Изтриванепрегръдки и хубава вечер
Вкусен празник ни предлаате, домакиня и гостенка!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и на двете!
/сконите си ги харесах много, сигурно, защото точно те ми липсват на днешната трапеза :Р/
Благодаря мила,
Изтриванепоздрави и хубава вечер
Честит празник, Дами!!! :hugs:
ОтговорИзтриванеИстинско удоволствие е при домакиня с гостенка като Роси. Обичам ги много и двете. Харесвам това, което ни предлагат и с удоволствие се наслаждавам на блоговете им, които са вкусни, стилни и много привличащи.
Роси, агнешкото ти е приказка, звучи вкусно, много е апетитно и неустоимо. Бисквитките са ми точно навреме за следобедното ми кафе!
Мария, ти си невероятна домакиня и много се радвам за гостенката ти!
Прегръдки, Дами и весел празник!
Венета,благодаря ти миличка.
ОтговорИзтриванеи аз те прегръщам ,страхотна си.
хубава вечер мила и нека св.Георги бди над домът ти
МИМКА, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК В СЕМЕЙСТВОТО ТИ!
ОтговорИзтриванеГостенката си я избрала точно за този празник така се е представила Роси ,че онемях.
Така е изпипала всичко до най малкият детайл ,но при нея винаги така се получава.:)
Хубав празник и на двечките.... ОБИЧАМ ВИ!
Благодаря ти,Здравче.
ИзтриванеИ аз те прегръщам
сред всички вас намерих много нови приятели.
Честит празник Миме!Да ти е жив и здрав Георги и да носи името си с гордост!
ОтговорИзтриванеМного е хубаво да посрещаш гости на празник и ти точно това се направила!
А Роси се е представила уникално и по традиция!
Наздраве !
Благодаря ти много мила,
Изтриванемного се радвам,че Роси прие поканата ми,
всички сте страхотни
прегръдки
Голяма изненада направихте! Страхотни сте! Вече похвалих Роси, но пак ще се повторя - всичко е много вкусно, празнично и красиво! Честит празник, Миме, да ви е жив и здрав именника! Много здраве за теб и близките ти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатенце,благодаря ти миличка,нека здравето и късмета да са и твои спътници.
Изтриванемного прегръдки
хубава нова седмица
На всички дами благодаря за ласкавите отзиви и поздравления,много трогателно от ваша страна!
ОтговорИзтриванеМиме,още веднъж поднасям моите поздравления за празника и за именника,както и най-сърдечни пожелания!
Благодаря за поканата,беше наистина изненадваща и толкова мила,че със сигурност приех да гостувам с удоволствие!
Радвам се,че бях твой гост във въжен за семейството ти ден и че станах част от това уютно местенце,което винаги посещавам с интерес!
Сърдечни прегръдки и чакам да се срещнем отново,вече на моя територия :))!
Усмихната седмица!
Роси,благодаря ти мила
Изтриванеще се срещнем със сигурност скоро
прегръдки миличка и хубава вечер