.

.

събота, 5 май 2012 г.

На Гергьовден с Роси

Здравейте приятели
В навечерието срещу Гергьовден съм си поканила една дама,която много харесвам и уважавам.
Следя нейните публикации,снимки и вкусотии още много преди да си направя блог.Снимките,които публикува  в БГ Мама винаги събуждаха моето възхищение. 
Тя е мила,отзивчива и страхотен кулинар,а влезете ли в блога и,сърце не ви дава да си тръгнете :)
Щастлива съм,че имам възможност да се докосна до човек като нея,макар и само виртуално!




Насладете се   заедно с мен на гостуването на  


         РОСИ 






heartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartsheartshearts




Агнешко с ориз и Cranberry Scones










































Малко преди отминалите почивни дни получих на мейла на блога много затрогваща покана  от Мимето.
Искаше да й гостувам в навечерието за много специален за семейството й празник,а именно Гергьовден ,който е имен ден на единия от синовете й.
Страхотно мило от нейна страна да сподели един толкова важен повод за празнуване точно с мен.
Миме,благодаря за вниманието,за хубавите думи,които ми написа и за честта да споделя празника ви!
Пожелавам на именника много здраве и много щастливи моменти в живота!
На семейството ти - хармония,разбирателство и благополучие!
А лично на теб да си все така енергична,способна,обичаща и отстояваща позициите си! 
В духа на празника съм  подготвила  агнешко,което стана много вкусно,а за кафенцето предлагам да се подсладим с едни хрупкави бисквитки. 



Агнешко с ориз,лапад и гъби

За първи път приготвих у дома агнешко месо,тъй като само аз го харесвам,затова и порцията е една.
Получи се сборна компилация от няколко рецепти за агнешко на Еми Таракчиева и тази рецепта.


Продукти:

агнешко месо на порции
ориз
лапад
гъбки
сок и кора от лимон
мащерка,джоджен
соев сос
къри,черен пипер
пресен лук и чесън
масло 




Приготвяне:

Умишлено не посочвам количества,те зависят от броя на порциите агнешко.
Агнешкото месо се овкусява със соевия сос,малко сок и кора от лимон /много добре балансира типичния аромат на агнешкото /,къри,черен пипер.Поръсва се джоджен и мащерка.
Тавата се похлупва с капак или завива в алуминиево фолио и оставя в хладилника да се маринова няколко часа,при мен даже почти денонощие.
Месото не соля,соевия сос е достатъчен.
Извадете тавата от хладилника,развийте фолиото.
Около месото сложете нарязани пресен лук и чесън,още малко джоджени мащерка.
Налейте чаша гореща вода или домашен бульон,колкото да има на дъното течност и да покрива месото около 1 см.Върху порциите сложете парченца масло.
Завийте отново с фолиото и печете първоначално на 190 гр. за 15 мин.,после намалете на 160 гр. и печете още поне 1ч. .
Отвийте месото и проверете дали боднато с върха на ножа изглежда вече омекнало и крехко.
Ако има нужда печете още,докато омекне.
Когато е почти готово махнете фолиото, поръсете около порциите ориз,нарязан на ивици лапад и гъби.
Долейте гореща вода или бульон,посолете и печете до готовност на ориза,като поливате месото от време навреме,за да не се засуши.
Вместо лапад можете да използвате спанак.


















 Cranberry Scones







 Продукти:

125 гр. масло
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.ч. мюсли Нестле
2,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер,ванилия,малка щипка сол
100 гр. сушени боровинки,50 гр. парченца сушени сини сливи ,1 с.л. ром







Начин на приготвяне:


В купа сложете брашното,бакпулвера,ванилията,щипката сол,маслото и захарта , и претрийте с ръце до маслени трохи.Аз направих това в купата на робота.
Към трохите добавете мюслито,яйцето,киселото мляко и предварително накиснатите в ром сушени плодове.Разбъркайте с шпатула,за да се получи стегната топка маслено тесто.Покрийте го със свежо фолио и приберете във фризера да стегне маслото.Когато е готово извадете купата от фризера.







С лъжица загребете голямо парче от тестото и го оформете с намаслени ръце на фитил.Сложете го върху плота,предварително поръсен с брашно или пудра захар.Минете фитила с точилката отгоре,за да го изтъните до дебелина 1 см.Нарежете с нощ за пица на триъгълничета и ги подредете върху хартия за печене.
Като ви омръзне да правите триъгълничета /като на мен :) / оформете с намаслени ръце топченца.
Подреждайте ги на разстояние.
Печете в загрята на 170 гр. фурна до златисто.
Охладете на решетка и по желание ги поръсете още топли с пудра захар.
Не ги покривайте,похлупвайте или затваряйте в кутия,за да не омекват.
Оставете си ги така свободно подредени в чинийка или поднос-няма да изсъхнат в течение на няколко дни,но ще се запазят хрупкави.





16 коментара:

  1. Мария, Честит празник в семейството ти! Имаш и страхотна гостенка, поздравления!
    Здраве и много хубави емоции за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е жив и здрав именника ,Миме ! Здраве и благополучие за цялото семейство !
    Гостенката ти ми е любимка ,и аз като теб като се заровя из блога и ...няма излизане :) ..всичко ми харесва и искам да опитам ! Рецептите с които ти гостува са мечта , особенно агнешкото :) ! Пожелавам весел празник и на двете ви и ви изпращам далечна ,но голяма прегръдка ! :* !

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусен празник ни предлаате, домакиня и гостенка!
    Сърдечни поздрави и на двете!
    /сконите си ги харесах много, сигурно, защото точно те ми липсват на днешната трапеза :Р/

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Дами!!! :hugs:
    Истинско удоволствие е при домакиня с гостенка като Роси. Обичам ги много и двете. Харесвам това, което ни предлагат и с удоволствие се наслаждавам на блоговете им, които са вкусни, стилни и много привличащи.
    Роси, агнешкото ти е приказка, звучи вкусно, много е апетитно и неустоимо. Бисквитките са ми точно навреме за следобедното ми кафе!
    Мария, ти си невероятна домакиня и много се радвам за гостенката ти!

    Прегръдки, Дами и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Венета,благодаря ти миличка.
    и аз те прегръщам ,страхотна си.
    хубава вечер мила и нека св.Георги бди над домът ти

    ОтговорИзтриване
  6. МИМКА, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК В СЕМЕЙСТВОТО ТИ!
    Гостенката си я избрала точно за този празник така се е представила Роси ,че онемях.
    Така е изпипала всичко до най малкият детайл ,но при нея винаги така се получава.:)
    Хубав празник и на двечките.... ОБИЧАМ ВИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Здравче.
      И аз те прегръщам
      сред всички вас намерих много нови приятели.

      Изтриване
  7. Честит празник Миме!Да ти е жив и здрав Георги и да носи името си с гордост!
    Много е хубаво да посрещаш гости на празник и ти точно това се направила!
    А Роси се е представила уникално и по традиция!
    Наздраве !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много мила,
      много се радвам,че Роси прие поканата ми,
      всички сте страхотни
      прегръдки

      Изтриване
  8. Голяма изненада направихте! Страхотни сте! Вече похвалих Роси, но пак ще се повторя - всичко е много вкусно, празнично и красиво! Честит празник, Миме, да ви е жив и здрав именника! Много здраве за теб и близките ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце,благодаря ти миличка,нека здравето и късмета да са и твои спътници.
      много прегръдки
      хубава нова седмица

      Изтриване
  9. На всички дами благодаря за ласкавите отзиви и поздравления,много трогателно от ваша страна!

    Миме,още веднъж поднасям моите поздравления за празника и за именника,както и най-сърдечни пожелания!
    Благодаря за поканата,беше наистина изненадваща и толкова мила,че със сигурност приех да гостувам с удоволствие!
    Радвам се,че бях твой гост във въжен за семейството ти ден и че станах част от това уютно местенце,което винаги посещавам с интерес!
    Сърдечни прегръдки и чакам да се срещнем отново,вече на моя територия :))!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти мила
      ще се срещнем със сигурност скоро
      прегръдки миличка и хубава вечер

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...