Рататуй е френско национално ястие, от региона на Ница Прованс.Думата рататуй запазва френското звучене на други езици, включително и на английски.Представлява смесица от печени зеленчуци, предимно патладжани, тиквички, пиперки,домати, лук, чесън, провансалски подправки и други. Като характерно ястие за Франция няма една единствена рецепта, а множество вариации около споменатите съставки.
Отдавна бях си отбелязала тази рецепта,видях я при Йоана ,и преди няколко дни когато ми мина пред очите,реших че е точно сега момента да я направя.
Шарено,красиво,пролетно - точно за слънчевото настроение отвън
единственото,което промених е че не сложих лук ,а прибавих картоф
продукти:
- 1 патладжан
- 1 тиквичка
- 2 зелени чушки
- 2 скилидки чесън
- 2 големи домата (500 гр.)
- 1 картоф (голям)
- 3 суп. лъж. доматено пюре
- пресен лук и магданоз (по желание)
- сол, черен пипер,олио
приготвяне
първо нарязвате патладжана на тънки резени (на кръгчета) ,посолявате го и оставяте настрани,за да се махне горчилката.
През това време измивате и нарязвате и другите зеленчуци на кръгчета
нареждате ги в тава ,като ги застъпвате лекичко
отгоре посипвате с нарязания на тъничко чесън и магданоз,поливате с доматеното пюре и слагате да се пече
може да покриете с фолио ,за да не изгорят зеленчуците.
След като се опече по желание може да посипете с настърган кашкавал и да върнете във фурната за няколко минути,следващият път ще го пробвам и така
Да ви е сладко
и един страхотен ден Ви желая
Като го видях във Фб веднага си помислих, че е рататуи:). От няколко дни с малкия гледаме филмчето и бях решила да го сготвя това ястие:). Чудесно е, Мимче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Кате.
Изтриванеа филмчето е много забавно :))
аз го приготвих не точно по рецептата а за по-бързо :))
хубав следобед мила
в Гърция се прави със същите продукти но с различен начин на нарязване.Всични зеленчуци се нарязват на едри кубчета.
ОтговорИзтриванеЯстието се нарича "Брям"
Поднася се със саламурено сирене.Някой поръсват ястието с натручено сирене 10 мин преди да го извадят от фурната.
хубаво е човек да знае повече неща
ИзтриванеПечените зеленчуци са чудесни!Представям си какъв аромат се е носел докато са се приготвяли!
ОтговорИзтриванеА мишлето с тази голяма лъжица е сладурче,сега и аз като го видя ще се сещам за рататуй!
Хубав и усмихнат ден и от мен!
благодаря ти,мила
Изтриваненаистина ухаеше прекрасно
прекрасна събота ти желая
Много вкусно ястие,Миме!И чудесно си снимала постъпково!
ОтговорИзтриванеСега забелязах,че не ми се актуализира блога ти,добре,стоеше ми все публикацията ти с кюфтетата по чирпански,добре,че все пак цъкнах на началната страница,че щях да изпусна празника :)).
Прегръдки,мила!
нещо блоговете явно правят проблем,снощи не ми зареждаше блоговете които следя :(
Изтриванеблагодаря и хубав празник мила
прегръдки