Здравейте приятели на този светъл празник.
Ако сте забелязали по празниците си имам гости,избрала съм точно тези дни за да поканя уважавани от мен кулинарки и виртуални приятелки.Днес на гости ми е една чаровна,емоционална,но много силна жена.Тя е дейна и сърцата,тя е човек с главно "Ч".Рецептите и са бързи,лесни и достъпни,а питите които меси са направо превъзходни.Представя ни и ни запознава с традиционната кухня на Родопите.Правила съм доста от нейните рецепти и съм много благодарна,че ме е допуснала в своя кръг от виртуални приятели
Ето я и нея...
Здравчето от "Черпак с мерак"
****************************************************
Днес пак съм радостна,че имам щастието и удоволствието да гостувам на една дама която много си я харесвам и ценя като кулинар.
Това е Мария ,чаровна,мила,способна и куп още човешки качества които притежава.В нейният блог може да намерите всякакви вкусотии правени с много любов.
Миме благодаря за вниманието и за приятелството което ми даваш.
Щастлива съм от вниманието към мен, това значи ,че съм докоснала сърцата им поне малко с моето хоби.
Нека този празник 24-ти май огрее пътя на цялото Ви семейството .
Дечицата да станат учени хора и вие да се гордеете с тях.
Сицилиански "Аранчини"
Взаимствано от тук http://myruse.net/news/arancini
Продукти:
250 гр.- сварен ориз
100 гр.- сварен грах
1 сварен -морков нарязан на кубчета
100 гр, пармезан или твърд кашкавал нарязан на кубчета
2 яйца
пресен магданоз
олио за пържене
галета
сол и черен пипер.
250 гр.- сварен ориз
100 гр.- сварен грах
1 сварен -морков нарязан на кубчета
100 гр, пармезан или твърд кашкавал нарязан на кубчета
2 яйца
пресен магданоз
олио за пържене
галета
сол и черен пипер.
Приготвяне:
Сварих ориза ,морковите и граха.
Оставих го да изстине .
Отделих жълтъците от белтъците на яйцата
Ориза смесих с жълтъците, накълцания на ситно магданоз и подправките.
От сместа оформих топки, в центъра на които сложих кубче кашкавал.
Овалях ги в разбит белтък, след това в галета и ги оставих за 1 час в хладилника, за да стегне ориза.
Извадих ги, овалях отново в галета и ги пържих в сгорещено олио.
Сварих ориза ,морковите и граха.
Оставих го да изстине .
Отделих жълтъците от белтъците на яйцата
Ориза смесих с жълтъците, накълцания на ситно магданоз и подправките.
От сместа оформих топки, в центъра на които сложих кубче кашкавал.
Овалях ги в разбит белтък, след това в галета и ги оставих за 1 час в хладилника, за да стегне ориза.
Извадих ги, овалях отново в галета и ги пържих в сгорещено олио.
............................................................................
............................................................................
............................................................................
ИСПАНСКА МАНДЖА С ПИЛЕШКО
Тази манджа преди 15-сетина години я записах от телевизията.Един испанец в испанска телевизия всеки ден готвеше.
Аз понеже не знам испански гледах какво слага подред и записвах.
Толкова хубави и вкусни неща съм правила от този готвач че до ден днешен си ги правя.
Аз понеже не знам испански гледах какво слага подред и записвах.
Толкова хубави и вкусни неща съм правила от този готвач че до ден днешен си ги правя.
Ето я рецептата така както съм я записала.
В олио се слага 1 нарязана на ситно чушка и половин глава праз нарязан на ситно да се запържат.
Посоляваме със щипка сол.
Разфасованото пиле се осолява и се ръси с чер пипер и прибавяме към чушката и праза.
5 скилидки чесън счукваме в хаванче и него прибавяме към запръжката.
Две лъжици брашно се слагат объркваме и се прибавя вода да покрие продуктите.
Така ври 30-35 минути.
През това време белим 5 картофа нарязваме на късове и ги пържим в олио да се зачервят .
Прибавяме към манджата ври още 5 минути.
Нарязваме половин връзка магданоз и слагаме във вече отстранената от огъня манджа.
Това е бързата и безумно вкусна и ароматна испанска манджа(така я нарекох)
В олио се слага 1 нарязана на ситно чушка и половин глава праз нарязан на ситно да се запържат.
Посоляваме със щипка сол.
Разфасованото пиле се осолява и се ръси с чер пипер и прибавяме към чушката и праза.
5 скилидки чесън счукваме в хаванче и него прибавяме към запръжката.
Две лъжици брашно се слагат объркваме и се прибавя вода да покрие продуктите.
Така ври 30-35 минути.
През това време белим 5 картофа нарязваме на късове и ги пържим в олио да се зачервят .
Прибавяме към манджата ври още 5 минути.
Нарязваме половин връзка магданоз и слагаме във вече отстранената от огъня манджа.
Това е бързата и безумно вкусна и ароматна испанска манджа(така я нарекох)
Понеже нямах праз лук този път я направих с една връзка пресен кромид и с пилешко филе ... получи се същата вкусотия.
Правила съм я и за гости и много се е харесвала от всички.
Опитайте няма да съжалявате.
Правила съм я и за гости и много се е харесвала от всички.
Опитайте няма да съжалявате.
.........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
За тази вкусна манджа не може и без пита.
Ето едно ново мое тесто стана много сполучливо.
Ето едно ново мое тесто стана много сполучливо.
ПИТА ЗА МИМИ
ПРОДУКТИ
3-яйца единият жълтък се отделя за намазване
1с.л.-сол
3с.л.-захар
1с.л.-оцет
5с.л.-зехтин или олио
2щипки сода бикарбонат
200гр.-кисело мляко
300гр.-прясно мляко
1суха мая или 1/2 прясна
около 1, -1,100 кг брашно
ПРИГОТВЯНЕ
От горните продукти се замесва тесто на ръка или в машина .
Хубавото на това тесто е ,че няма предварително втасване.
Разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.
Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с мазнина /аз мажа с НЕ разтопен маргарин /по желание(може и сирене да се наръси).
Нарязах със нож на 7 парчета и всяко усуках три пъти и завързах на възелче.
Наредих в тавата намазана обилно с мас, масло,олио ...каквото имате .
Оставих във фурната завито тестото на 50 градуса да втаса.
Втасва,намазва се с жълтъка поръсвате със сусам и маково семе и се пече на 180 градуса.
От горните продукти се замесва тесто на ръка или в машина .
Хубавото на това тесто е ,че няма предварително втасване.
Разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.
Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с мазнина /аз мажа с НЕ разтопен маргарин /по желание(може и сирене да се наръси).
Нарязах със нож на 7 парчета и всяко усуках три пъти и завързах на възелче.
Наредих в тавата намазана обилно с мас, масло,олио ...каквото имате .
Оставих във фурната завито тестото на 50 градуса да втаса.
Втасва,намазва се с жълтъка поръсвате със сусам и маково семе и се пече на 180 градуса.
.......................................................................
......................................................................
......................................................................
Не може и без сладичко нали?:)
За вас и Мими сътворих това лятно изкушение
ЛЯТНА ПЛОДОВА ТОРТА
Продукти
6-7 бисквити Закуска
400гр.-заквасена сметана
400гр.- цедено кисело мляко
1пакетче -желатин
1к.ч.-захар
1 -ванилия
плодове -ягоди ,банан,ананас, киви,череши,боровинки,праскови, кайсии ,може и със сушени плодове да се направи но предварително да са накиснати във вода да омекнат.... кой каквото се сети това
може да сложи вътре.
ПРИГОТВЯНЕ
Нарязвам плодовете в отделни чинии.
Натрошавам бисквитите на едри парчета.
Желатина накисвам по описанието на пакетчето.
Смесвам захарта,млякото и сметаната в една купа.
Сипвам разтопеният на водна баня желатин вътре в сместа.
В дълбока купа нареждам от всички плодове сипвам от сметановата смес като хубаво се старая да влезне между плодовете.
Насипвам и част от бисквитите + плодове ,пак сметана и така докато изчерпих продуктите.
Покрих купата с фолио за опаковане и сложих в хладилника за 5часа.
Най добре ще е ако престои за една нощ в хладилника.
Внимателно с ножче отделих от купата сместа и обърнах тортата в подходяща чиния .
Украсих с ягоди ,а вие по желание си я украсете.
Нарязвам плодовете в отделни чинии.
Натрошавам бисквитите на едри парчета.
Желатина накисвам по описанието на пакетчето.
Смесвам захарта,млякото и сметаната в една купа.
Сипвам разтопеният на водна баня желатин вътре в сместа.
В дълбока купа нареждам от всички плодове сипвам от сметановата смес като хубаво се старая да влезне между плодовете.
Насипвам и част от бисквитите + плодове ,пак сметана и така докато изчерпих продуктите.
Покрих купата с фолио за опаковане и сложих в хладилника за 5часа.
Най добре ще е ако престои за една нощ в хладилника.
Внимателно с ножче отделих от купата сместа и обърнах тортата в подходяща чиния .
Украсих с ягоди ,а вие по желание си я украсете.
Честит празник!
ОтговорИзтриванеПрекрасна гостенка си имаш ,Мимче!
За Зиче мога само положително да говоря-наистина е човек с главно Ч.
А тортичката ще си я направя още тези дни...
Прегръдки и за двете!
Благодаря Живе!
ИзтриванеЧестит празник и на теб!
Много съм благодарна на Здравчето за гостуването, менюто е чудесно а питката е невероятна
хубава вечер
Живе, благодаря за прекрасните думи.
ИзтриванеЗнаеш ,че и ти си ми на сърце и ще чакам с нетърпение да ни покажеш тортата.:)
Прегръдки!
Честит празник и на двечките ! Миме , обичам я тази твоя гостенка ....как да остане човек равнодушен от всичките и вкусотии ...то каквото и да се захване да готви става мнооооого вкусно ! А питките и са върха ! Пожелавам и на двете ви здраве и да ни радвате с още много вкусни рецепти ! Прегръдки ,момичета и хубав четвъртък !
ОтговорИзтриванеИвана,благодаря мила!
ИзтриванеЧестит празник и хубава вечер
ВАНЧЕ, И АЗ ТЕ ОБИЧАМ АМОРЕ!!!
ИзтриванеБлагодаря за прекрасните думи трогнаха ме!
Целувки!
Честит ви празник, вълшебници! Такова празнично меню, Зиче има за всички блогъри! Абсолютно всички рецепти ми харесват много! Голямо браво и на двете ви, да сте живи и здрави! Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеБонбонче, наистина май ще нахраня доста хора с това меню но Мими го заслужи.:)
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Прегръщам те!
БонБОнче сладко,благодаря и прегръдки
ОтговорИзтриванечестит празник мила и хубава вечер
Мимка ,много хубаво си го подредила и поднесла всичко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за поканата, чест беше за мен да влезна в твоята кухня.
Всичко направих с много любов и за приятел!
Прегръщам те и хубав празник да изкарате с моите нещица.:)))
Здравче,благодаря ти миличка,цялата заслуга за красотата е твоя!
Изтриванеаз само я споделих с всички,за да се любуват и те заедно с мен :)
прегръдки и хубави почивни дни
Прекрасна гостенка и големи вкусотии!
ОтговорИзтриванеЗдравчето е страхотна!
ИзтриванеУдоволствие е за всеки ,в чиято кухня влезе !
хубава събота Траяна
И тук да изкажа възхищението си от гостуването на Здравчето!Страхотен кулинар, който много уважавам и чудесно представяне с богато меню!Поздрави и за домакинята!
ОтговорИзтриванеблагодаря Соня!
ИзтриванеЗдравчето винаги прави всичко с любов,харесвам рецептите и !
поздрави и хубава вечер