.

.

четвъртък, 24 май 2012 г.

24-ти май със Здравчето

Здравейте приятели на този светъл празник.



Ако сте забелязали по празниците си имам гости,избрала съм точно тези дни за да поканя уважавани от мен кулинарки и виртуални приятелки.Днес на гости ми е една чаровна,емоционална,но много силна жена.Тя е дейна и сърцата,тя е човек с главно "Ч".Рецептите и са бързи,лесни и достъпни,а питите които меси са направо превъзходни.Представя ни и ни запознава с традиционната кухня на Родопите.Правила съм доста от нейните рецепти и съм много благодарна,че ме е допуснала в своя кръг от виртуални приятели


Ето я и нея...

Здравчето от "Черпак с мерак"




****************************************************

 Днес пак съм радостна,че имам щастието и удоволствието да гостувам на една дама която много си я харесвам и ценя като кулинар.

Това е Мария ,чаровна,мила,способна и куп още човешки качества които притежава.
В нейният блог може да намерите всякакви вкусотии правени с много любов.
Миме благодаря за вниманието и за приятелството което ми даваш.
Щастлива съм от вниманието към мен, това значи ,че съм докоснала сърцата им поне малко с моето хоби.
Нека този празник 24-ти май огрее пътя на цялото Ви семейството .
Дечицата да станат учени хора и вие да се гордеете с тях.





Сицилиански "Аранчини"



   

Взаимствано от тук http://myruse.net/news/arancini

     

Продукти:
250 гр.- сварен ориз
100 гр.- сварен грах
1 сварен -морков нарязан на кубчета
100 гр, пармезан или твърд кашкавал нарязан на кубчета
2 яйца
пресен магданоз
олио за пържене
галета
сол и черен пипер.

   

Приготвяне:
Сварих ориза ,морковите и граха.
Оставих го да изстине .
Отделих жълтъците от белтъците на яйцата 
Ориза смесих с жълтъците, накълцания на ситно магданоз и подправките.
От сместа оформих топки, в центъра на които сложих кубче кашкавал. 
Овалях ги в разбит белтък, след това в галета и ги оставих за 1 час в хладилника, за да стегне ориза.
Извадих ги, овалях отново в галета и ги пържих в сгорещено олио.

    

............................................................................
............................................................................

    

ИСПАНСКА МАНДЖА С ПИЛЕШКО




Тази манджа преди 15-сетина години я записах от телевизията.Един испанец в испанска телевизия всеки ден готвеше.
Аз понеже не знам испански гледах какво слага подред и записвах.
Толкова хубави и вкусни неща съм правила от този готвач че до ден днешен си ги правя.

    




Ето я рецептата така както съм я записала.

В олио се слага 1 нарязана на ситно чушка и половин глава праз нарязан на ситно да се запържат.
Посоляваме със щипка сол.
Разфасованото пиле се осолява и се ръси с чер пипер и прибавяме към чушката и праза.
5 скилидки чесън счукваме в хаванче и него прибавяме към запръжката.
Две лъжици брашно се слагат объркваме и се прибавя вода да покрие продуктите.
Така ври 30-35 минути.
През това време белим 5 картофа нарязваме на късове и ги пържим в олио да се зачервят .
Прибавяме към манджата ври още 5 минути.
Нарязваме половин връзка магданоз и слагаме във вече отстранената от огъня манджа.
Това е бързата и безумно вкусна и ароматна испанска манджа(така я нарекох)


     


Понеже нямах праз лук този път я направих с една връзка пресен кромид и с пилешко филе ... получи се същата вкусотия.
Правила съм я и за гости и много се е харесвала от всички.
Опитайте няма да съжалявате.

      



        .........................................................................
        .......................................................................... 


     



За тази вкусна манджа не може и без пита.
Ето едно ново мое тесто стана много сполучливо.

  
    



ПИТА ЗА МИМИ 





ПРОДУКТИ

3-яйца единият жълтък се отделя за намазване

1с.л.-сол

3с.л.-захар
1с.л.-оцет
5с.л.-зехтин или олио
2щипки сода бикарбонат
200гр.-кисело мляко
300гр.-прясно мляко
1суха мая или 1/2 прясна
около 1, -1,100 кг брашно



   



ПРИГОТВЯНЕ
От горните продукти се замесва тесто на ръка или в машина .
Хубавото на това тесто е ,че няма предварително втасване.
Разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.
Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с мазнина /аз мажа с НЕ разтопен маргарин /по желание(може и сирене да се наръси).
Нарязах със нож на 7 парчета и всяко усуках три пъти и завързах на възелче.
Наредих в тавата намазана обилно с мас, масло,олио ...каквото имате .
Оставих във фурната завито тестото на 50 градуса да втаса.
Втасва,намазва се с жълтъка поръсвате със сусам и маково семе и се пече на 180 градуса.


    




.......................................................................
......................................................................





Не може и без сладичко нали?:)


За вас и Мими сътворих това лятно изкушение




   





ЛЯТНА ПЛОДОВА ТОРТА







Продукти

6-7 бисквити Закуска

400гр.-заквасена сметана

400гр.- цедено кисело мляко
1пакетче -желатин
1к.ч.-захар
1 -ванилия
плодове -ягоди ,банан,ананас, киви,череши,боровинки,праскови, кайсии ,може и със сушени плодове да се направи но предварително да са накиснати във вода да омекнат.... кой каквото се сети това 
може да сложи вътре.


   


ПРИГОТВЯНЕ
Нарязвам плодовете в отделни чинии. 
Натрошавам бисквитите на едри парчета.
Желатина накисвам по описанието на пакетчето.
Смесвам захарта,млякото и сметаната в една купа.
Сипвам разтопеният на водна баня желатин вътре в сместа.
В дълбока купа нареждам от всички плодове сипвам от сметановата смес като хубаво се старая да влезне между плодовете.
Насипвам и част от бисквитите + плодове ,пак сметана и така докато изчерпих продуктите.
Покрих купата с фолио за опаковане и сложих в хладилника за 5часа.
Най добре ще е ако престои за една нощ в хладилника.
Внимателно с ножче отделих от купата сместа и обърнах тортата в подходяща чиния .
Украсих с ягоди ,а вие по желание си я украсете.

    
    



15 коментара:

  1. Честит празник!

    Прекрасна гостенка си имаш ,Мимче!
    За Зиче мога само положително да говоря-наистина е човек с главно Ч.
    А тортичката ще си я направя още тези дни...
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живе!
      Честит празник и на теб!
      Много съм благодарна на Здравчето за гостуването, менюто е чудесно а питката е невероятна
      хубава вечер

      Изтриване
    2. Живе, благодаря за прекрасните думи.
      Знаеш ,че и ти си ми на сърце и ще чакам с нетърпение да ни покажеш тортата.:)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Честит празник и на двечките ! Миме , обичам я тази твоя гостенка ....как да остане човек равнодушен от всичките и вкусотии ...то каквото и да се захване да готви става мнооооого вкусно ! А питките и са върха ! Пожелавам и на двете ви здраве и да ни радвате с още много вкусни рецепти ! Прегръдки ,момичета и хубав четвъртък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана,благодаря мила!
      Честит празник и хубава вечер

      Изтриване
    2. ВАНЧЕ, И АЗ ТЕ ОБИЧАМ АМОРЕ!!!
      Благодаря за прекрасните думи трогнаха ме!
      Целувки!

      Изтриване
  3. Честит ви празник, вълшебници! Такова празнично меню, Зиче има за всички блогъри! Абсолютно всички рецепти ми харесват много! Голямо браво и на двете ви, да сте живи и здрави! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, наистина май ще нахраня доста хора с това меню но Мими го заслужи.:)
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  4. БонБОнче сладко,благодаря и прегръдки
    честит празник мила и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  5. Мимка ,много хубаво си го подредила и поднесла всичко.
    Благодаря ти за поканата, чест беше за мен да влезна в твоята кухня.
    Всичко направих с много любов и за приятел!
    Прегръщам те и хубав празник да изкарате с моите нещица.:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче,благодаря ти миличка,цялата заслуга за красотата е твоя!
      аз само я споделих с всички,за да се любуват и те заедно с мен :)
      прегръдки и хубави почивни дни

      Изтриване
  6. Прекрасна гостенка и големи вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравчето е страхотна!
      Удоволствие е за всеки ,в чиято кухня влезе !
      хубава събота Траяна

      Изтриване
  7. И тук да изкажа възхищението си от гостуването на Здравчето!Страхотен кулинар, който много уважавам и чудесно представяне с богато меню!Поздрави и за домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря Соня!
      Здравчето винаги прави всичко с любов,харесвам рецептите и !
      поздрави и хубава вечер

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...