По принцип правя по две торти за него,едната за работата и една за вкъщи!
Тази година избора ми на торта за работата му се падна на Вита торта,исках нещо различно,което да не съм правила.
Тази торта наистина беше голяма трудност за мен ,отделно ,че денят ми беше от тези,в които всичко работи против теб
и така,трябваше да е вита,да е плодова и с доста крем ....
да се надяваме ,че ще я харесат
а ето и приготвянето и
ВИТА ПЛОДОВА ТОРТА
рецептата за блатовете взех от блога на Maria Miteva-Christou , само че направих двойна доза
за единия блат
5жълтъка
3 белтъка
80 гр. захар
60 гр. брашно
1 с.л. (15 гр.) пшеничено нишесте
1 ч.л. настъргана кора от портокал
щипка сол
за крема
1 кофичка заквасена сметана 200 гр
1 пакетче сирене крема 125 гр
500 мл течна сметана
сок от компот от ананас
за гарниране-
плодове-портокал,компот от ананас (голяма кутия 850 гр ),2 банана
сладко от малини
пурички
за портокаловата маслена глазура
75 гр масло
250 гр пудра захар
2 с.л сок от портокал
1 с.л настъргана портокалова кора
ванилия
75 гр масло
250 гр пудра захар
2 с.л сок от портокал
1 с.л настъргана портокалова кора
ванилия
Начин на приготвяне на блатовете:
Мария много добре е обяснила,начина на приготвяне,ще копирам нейните обяснения(много благодаря за подробното обяснение) и ще покажа стъпка по стъпка как се справих аз
"Белтъците се поставят в купата на миксера.
В друга купа се смесват жълтъците с лъжица от захарта, щипка сол и настърганата лимонена кора.
жълтъчната смес се добавя към белтъчната на части.
Бъкането продължава с миксера. Последно към сместа се прибавят леко и постепенно (пресява се директно с малка цедка), пресятото брашно и нишестето."
Аз приготвих тавата на самата ми фурна за печенето на блата
"Пече се на средна скара, (във фурна със завихряне на въздухана) предварително загрята на 230°C. Печенето продължава около 8-10мин., като още на 6-тата минута се проверява с клечка. "
"Докато тестото се пече мокрим и изстискваме добре домакинска кърпа. Растиламе я на кухненският плот и когато извадим платката от фурната я обръщаме върху влажната кърпа. Отстранявяме пекарската хартия и с помоща на кърпата навиваме платката на руло. Оставяме го така завито за 2-3 минути, след което го развиваме."
Когато истине се нарязва на ленти по дължина.
Приготвяне на крема
изсипвате заквасената сметана и сиренето "Крема "в купа и разбивате с миксера,започвате да наливате течната сметана внимателно
крема става доста гъст и наливате от сиропа на компота до желаната гъстота,може да се сложи и пудра захар,въпрос на вкус
Сглобяване на тортата
взимате една от лентите и намазвате със сладкото
отгоре слагате от крем,да не ви се свиди
отгоре насипвате от предварително нарязаните плодове по избор
навивате на руло и слагате в чинията ,в която ще сглобите тортата
отгоре намазах тортата с част от крема и наръсих с кокосови стърготини,сложих и плодове
отстрани намазах с портокаловата маслена глазура,която приготвих по този начин :
"Разбийте маслото с половината от захарта,докато се получи гладък крем.Добавете останалата захар,сока,ванилията и настърганата кора и разбийте много добре до получаването на еднородна смес "
рецептата за глазурата е от една страхотна книга
рецептата за глазурата е от една страхотна книга
после налепих пуричките
не бях сигурна в крайния резултат след толкова трудоемка работа ,но след като я опитах бих казала,че всяка капка пот си е струвала
Почерпете се за здравето на милото и да ви е сладко
Хубава торта-да е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Живе
Изтриванехубава нова седмица