.

.

събота, 14 април 2012 г.

Съботата преди Великден

 Съботата е денят за приготвяне на специалните обредни хлябове - яйченик, чупник, кукулник, паска, писан кравай, великденски колак, великденска кукла, плетеница, вит-превит кравай, женско играло и др. (чиито съвременни заместители са козунаците).Меси се от стопанката, по-рядко от най-старата жена в дома. Преди замесването тя се измива и преоблича с нови или чисти дрехи. Великденският хляб се приготвя задължително от пшеничено брашно, с нов квас (забъркан на Велики четвъртък на Страстната неделя), с мазнина и намазан преди изпичането с яйце. По време на втасването му в тестото се поставя зеленина. Обредните хлябове са предназначени за празничната семейна трапеза, за кръстника, за лазарската кумица) за др. близки. Те са разнообразни по форма (кръгли, лирообразни, елипсовидни и др.) и са с различни шарки. Характерният елемент от украсата им са яйцата (едно или няколко, червени или небоядисани), които се поставят върху хляба преди изпичането му. Великденския хляб не се реже. Той винаги се разчупва на толкова парчета, колкото са хората на трапезата, включително и децата. На този ден основно тонираните яйца се доукрасяват от деца и моми с растителни и геометрични мотиви. В съботата преди Великден, жените отнасят на гробищата и раздават за своите мъртви от хлябовете и яйцата.








Днес сутринта станахме с децата и приготвих всичко за боядисването на яйчицата 
боята,разтворена в гореща вода и оцет,отделно суха боя и желатин
от него стават ето тези яйца





естествено боядисахме и с памук напоен с различни цветове боя,в който увихме яйцето


ако обърнахте внимание до памука има конци,с тях се боядисва по същия начин,ето и резултата

направихме яйца със листенце, увити в чорапогащник 

и рисувани със свещ

направихме си различни яйчица,но първото и второто червени,за дома и иконата

направихме още една доза козунак






и зайчета


и така готови за празника чакаме със затаен дъх

възкресението на Христос
Светъл празник Ви желая

2 коментара:

  1. Леле, Мария много красива публикация,заредена с чудесно настроение!
    Толкова пъстри яйца приготвени с различни техники!
    Козунак ,зайчета... всичко хубаво и празнично!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка
      Христос Воскресе
      Много здраве,късмет и любов
      бъди благословена

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...