.

.

понеделник, 9 април 2012 г.

Козунаци 2012-проба първа

Здравейте приятели
след като миналата година се престраших да направя козунаци,
то тази година пристъпвам към задачата вече с по-голяма увереност
първият опит е по рецептата на Елексирчето за козунак с кисело мляко 
смених плънката,но въпреки това станаха чудни
ето и продуктите които използвах






30 гр жива мая
200 мл кисело мляко
150 гр захар
2 яйца + 1 белтък (жълтъка + 1 с.л олио+ 1 с.л прясно мляко оставих за намазване на козунаците)
2 с.л. портокалов сок (използвах прясно изцеден)
50 гр топено масло+ 25 гр мас стопена + 40 мл олио
кора от портокал
кора от лимон
есенция ванилия (използвах течна )
около 650 гр брашно ( за меко тесто )


за плънката:
канела
стафиди
какао
шоколад


започнах приготвянето като спазвах точно указанията на Елексир.
Разтопих маслото,маста и добавих олиото.
разбих яйцата с вилица,прибавих към тях захарта и продължих да разбърквам докато се разтопи
изсипах яйчената смес в контейнера на хлебопекарната 
прибавих киселото мляко ,в което разтворих маята
добавих коричките,есенцията и половината от брашното и пуснах машината да меси,като периодично добавях по малко брашно,докато се получи меко тесто 
в зависимост от големината на яйцата и други фактори може да поеме повече или по-малко от описаното в продуктите брашно
след това започнах да добавям лъжица по лъжица мазнината ,като изчаквах да се поеме изцяло от тестото преди да сложа следващата лъжица


оставих машинката да си върши работата и през това време си приготвих съдовете,които щях да използвам за печене,тази година се снабдих с еднократни алуминиеви форми 
нарязах шоколада на ситно 
когато чух сигнала ,че е свършила програмата взех апарата и се заех с сериозната работа по оформянето :)
изсипах тестото на леко намаслена повърхност

и точно тогава апарата ми се изключи - не бях заредила батерията:((
не мога да покажа стъпка по стъпка сплитането,но  за следващият път ще съм приготвена
важното е че разточих кора леко,наръсих с какао и парченца шоколад и навих на тънко руло като фитил,следващото беше без плънка и така 4 броя за единия козунак
другият козунак беше по същият начин ,но с три фитила ,които бяха с канела и стафиди

след като втасаха ги намазах с разбития жълтък,поръсих ги със захар и ги сложих да се пекат на 180-200 градуса,но това си зависи от фурната
има време за още репетиции :)) ,много добре ни идват сутрин с кафенцето



Елексирче благодаря за рецептата мила 
ДА ВИ Е СЛАДКО

10 коментара:

  1. Чудесни са станали пробните козунаци!
    Пухкави и ароматни!
    Сплела си ги много добре!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни козунаци, Miriams28! Получили са се много красиви и пухкави.

    Прегръдки и весела вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Венета,от устата на майстор като теб тези думи са балсам за ушите ми :))
      благодаря мила,хвърлила съм око на агънцата ти,но да видим
      хубава вечер и на теб

      Изтриване
  3. Мимка първо да ти чиститя новата визия на блога много красива и пролетна.
    За козунаците страхотно си се справила вижда се от показаното.
    Рецептата на Росето и на мен ми допада много и ще се пробвам и аз тези дни.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, благодаря ти мила!
      преди много години се бях решила да правя козунаци-пълен провал :((
      от както имам хлебопекарна се улесни задачата ми и всичките опити (почти ) са успешни (единият завърши катастрофално заради некачествена мая )
      отметнала съм още една рецепта,а имам една от свекърва ми,но е с много яйца
      прегръдки

      Изтриване
  4. Мария, чудесни козунаци!
    Апетитни, красиво сплетени!
    Майсторка си им станала!
    Поздрави и усмихната "страстна " седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти много!
      Далече съм още от майсторлък,но имам желание и се уча
      хубава вечер и прегръдки

      Изтриване
  5. Чудесни козунаци,конците им се виждат още докато са на тесто!
    Много е пролетно тук в блокчето ти Мириамс!
    Поздрави и хубави празници!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...