.

.

сряда, 29 февруари 2012 г.

Домашно масълце

Дълго отлагах пробата и гледах ,разучавах,кой как приготвя масълцето
вече втори път го правя и резултата определено ни харесва,предният път го хапнаха за има няма половин час newsm53
Какво ми беше нужно:


каймак от мляко (аз го събирах в една кутийка, след всяко варене на мляко отделях каймака и прибирах във фризер,докато се събере достатъчно количество)
ледена вода
буркан с винтова капачка или миксер    smile3503




аз използвах буркан и миксер,става и по двата начина,отне ми около половин час друсане с буркана
какъв е начина?- малко първобитен newsm47
взимате буркана и слагате вътре каймака,наливате вода да го покрие и започвате енергично да разклащате буркана докато гледате Тв 
постепенно започват да се образуват малки бучици


изливате внимателно водата и наливате нова 
продължавате да разбивате,когато водата побелее пак я сменяте и така докато се избистри
изваждате готовото масло (все още е много меко,но не се притеснявайте,докато го сложите в хладилника и е готово стегнато )


честито вече си имате домашно приготвено масло
приготвянето не отнема много време а вкусът е като от моето детство    smile3521

четох ,че може да се направи и от течна сметана в кутия,но не съм пробвала


ДА ВИ Е СЛАДКО










***************************************************************************************************
искам да се похваля с една награда,едни пролетни цветя ,които носят прекрасно настроение
наскоро открих блога на Милена vkusnouhanie а ,тя ме зарадва с тези "ароматни цветове"
благодаря ти Миленка newsm51





12 коментара:

  1. Маслото е чудесно и много вкусно!От няколко години купувам домашно мляко и правя кисело в буркани.Сметаната ,която се образува при сваряването на прясното мляко я изсипвам в един буркан.Подквасвам го и след като стегне,я обирам в съд.После по твоята процедура избивам масло.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. интересно Мира,аз правя само от прясното мляко,защото не квася,малкия не яде кисело и прясно мляко и ползваме млякото само за кафенце (понякога го пробвам малкия,но резултата е изплюване :))
    прегръдки и слънчев и усмихнат ден

    ОтговорИзтриване
  3. Марийче, баба ми правеше домашно масълце и беше най-вкусното нещо, което съм яла! За съжаление обаче,тук няма как да се сдобия с домашно прясно мляко, за да си направя такова, а купешкото знаеш- е всичко друго, но не и мляко :(
    Жалко наистина, но ме върна назад във времето, благодаря ти!
    Желая ти хубав ден и весело посрещане на баба Марта! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мария прегръдки мила
    хубав последен февруарски ден ти желая

    ОтговорИзтриване
  5. Още една хубава идея-знаеш ли колко каймак събирах,да си правя маска на лицето,после половината отиваше в кофата.Но вече ще събирам във фризера-благодаря ти Мимче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе ако човек често си взима мляко е страхотно,защото винаги ще си имаш прясно масло,а аз вземам рядко и с нетърпение чакам да се събере достатъчно
      хубава вечер мила и един страхотен първи март

      Изтриване
  6. Еха, че чуден блог..
    Идеята за прясно домашно масло е прекрасна за човек като мен, който не може без мляко , не може и без масло..
    Наистина до сега не съм имала идея как точно се прави, но..със сигурност ще пробвам, когато лятото отидем на село и купуваме истинско мляко от крава :),че..в София това по магазините не става определено..
    Ех..размечтах се..
    Страхотен блог! Радвам се,че го открих!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красе добре дошла в моята кухня,надявам се да се забавляваш и да ти харесат моите скромни опити за готвене :))
      прегръдки и хубава вечер

      Изтриване
  7. Такъв продукт може да направиш само от домашно мляко! Страхотно е, че има откъде да си вземеш. Толкова наситен и плътен вкус има. Чудесна рецепта и при първа възможност ще я приложа и аз. Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кандииии,мерси мила
      както казах и по горе, четох че някои момичета правят масло от течна сметана,но не съм се интересувала точно как става
      прегръдки мила и нека Баба Марта ти донесе разкошен утрешен ден

      Изтриване
  8. Чудесно блогче! Още в събота ще спретна тутманика, но тестото ще го разбъркам в хлебопекарната. Искам обаче да попитам - колко каймак трябва да се събере за това количество - ориентировачно? Един компотен буркан или по-малко?

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти!
    не компотен буркан,в него го разбивам а каймак колкото имаш
    аз си събирам в малко бурканче във фризера.като сваря 2-3 литра и изстине отбирам каймака и прибирам,следващият път пак.последният път правих от 2 каймака.
    Естествено колкото повече има толкова повече масълце ще изкараш :)
    Сега е горещо и във водата ,в която го избивам слагам няколко бучки лед
    хубав ден

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...