Дълго отлагах пробата и гледах ,разучавах,кой как приготвя масълцето
вече втори път го правя и резултата определено ни харесва,предният път го хапнаха за има няма половин час
Какво ми беше нужно:
каймак от мляко (аз го събирах в една кутийка, след всяко варене на мляко отделях каймака и прибирах във фризер,докато се събере достатъчно количество)
ледена вода
буркан с винтова капачка или миксер
аз използвах буркан и миксер,става и по двата начина,отне ми около половин час друсане с буркана
какъв е начина?- малко първобитен
взимате буркана и слагате вътре каймака,наливате вода да го покрие и започвате енергично да разклащате буркана докато гледате Тв
постепенно започват да се образуват малки бучици
изливате внимателно водата и наливате нова
продължавате да разбивате,когато водата побелее пак я сменяте и така докато се избистри
изваждате готовото масло (все още е много меко,но не се притеснявайте,докато го сложите в хладилника и е готово стегнато )
честито вече си имате домашно приготвено масло
приготвянето не отнема много време а вкусът е като от моето детство
четох ,че може да се направи и от течна сметана в кутия,но не съм пробвала
ДА ВИ Е СЛАДКО
***************************************************************************************************
искам да се похваля с една награда,едни пролетни цветя ,които носят прекрасно настроение
наскоро открих блога на Милена vkusnouhanie а ,тя ме зарадва с тези "ароматни цветове"
благодаря ти Миленка
.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Представена публикация
Розички с варен жълтък
Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...
-
Здравейте, приятели. Сестричката ми скоро ходи на разходка в Турция и освен пресният кадаиф, който си бях поръчала ( скоро ще ви...
-
И като съм на вълна круши ще ви покажа и днешният сладкиш Подобен сладкиш правеше преди години свекърва ми,но с ябълки.Сега мога да кажа с...
-
Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...
Маслото е чудесно и много вкусно!От няколко години купувам домашно мляко и правя кисело в буркани.Сметаната ,която се образува при сваряването на прясното мляко я изсипвам в един буркан.Подквасвам го и след като стегне,я обирам в съд.После по твоята процедура избивам масло.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
интересно Мира,аз правя само от прясното мляко,защото не квася,малкия не яде кисело и прясно мляко и ползваме млякото само за кафенце (понякога го пробвам малкия,но резултата е изплюване :))
ОтговорИзтриванепрегръдки и слънчев и усмихнат ден
Марийче, баба ми правеше домашно масълце и беше най-вкусното нещо, което съм яла! За съжаление обаче,тук няма как да се сдобия с домашно прясно мляко, за да си направя такова, а купешкото знаеш- е всичко друго, но не и мляко :(
ОтговорИзтриванеЖалко наистина, но ме върна назад във времето, благодаря ти!
Желая ти хубав ден и весело посрещане на баба Марта! :)
Мария прегръдки мила
ОтговорИзтриванехубав последен февруарски ден ти желая
Още една хубава идея-знаеш ли колко каймак събирах,да си правя маска на лицето,после половината отиваше в кофата.Но вече ще събирам във фризера-благодаря ти Мимче!
ОтговорИзтриванеЖиве ако човек често си взима мляко е страхотно,защото винаги ще си имаш прясно масло,а аз вземам рядко и с нетърпение чакам да се събере достатъчно
Изтриванехубава вечер мила и един страхотен първи март
Еха, че чуден блог..
ОтговорИзтриванеИдеята за прясно домашно масло е прекрасна за човек като мен, който не може без мляко , не може и без масло..
Наистина до сега не съм имала идея как точно се прави, но..със сигурност ще пробвам, когато лятото отидем на село и купуваме истинско мляко от крава :),че..в София това по магазините не става определено..
Ех..размечтах се..
Страхотен блог! Радвам се,че го открих!
Красе добре дошла в моята кухня,надявам се да се забавляваш и да ти харесат моите скромни опити за готвене :))
Изтриванепрегръдки и хубава вечер
Такъв продукт може да направиш само от домашно мляко! Страхотно е, че има откъде да си вземеш. Толкова наситен и плътен вкус има. Чудесна рецепта и при първа възможност ще я приложа и аз. Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеКандииии,мерси мила
Изтриванекакто казах и по горе, четох че някои момичета правят масло от течна сметана,но не съм се интересувала точно как става
прегръдки мила и нека Баба Марта ти донесе разкошен утрешен ден
Чудесно блогче! Още в събота ще спретна тутманика, но тестото ще го разбъркам в хлебопекарната. Искам обаче да попитам - колко каймак трябва да се събере за това количество - ориентировачно? Един компотен буркан или по-малко?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
ОтговорИзтриванене компотен буркан,в него го разбивам а каймак колкото имаш
аз си събирам в малко бурканче във фризера.като сваря 2-3 литра и изстине отбирам каймака и прибирам,следващият път пак.последният път правих от 2 каймака.
Естествено колкото повече има толкова повече масълце ще изкараш :)
Сега е горещо и във водата ,в която го избивам слагам няколко бучки лед
хубав ден