.

.

петък, 3 февруари 2012 г.

Петльовден

На 2  февруари църквата отбелязва празника Сретение Господне.








 40 дни след раждането на Господ Иисус Христос, света Дева Мария Богородица  донесла Младенеца в йерусалимския храм, според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израелските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък. Затова всеки първороден като собственост на Господ бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен.

След навършване на 40 дена от рождението, майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката била бедна, принасяла гургулица или два гълъба.
 На този ден имен ден празнуват Симеон, Симеонка, Симона. В народния календар денят е известен като Зимен Симеоновден . Другото му популярно име е Петльовден.










С този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира. Празнично облечени момчета излизали насред селото и през целия ден били в центъра на вниманието. Били оглеждани от старейщините кой за какво става: за овчар, за дюлгерин, за даскал или за писар.


 

Знаейки този български обичай, по време на турското робство, еничарите минавали точно на този ден и отвеждали в еничарския корпус най-хубавите и най-здравите момчета. Домовете са огласявали от плач, проливали се сълзи и кръв. От която къща вземали момче, турците поставяли кървав знак на портата. Ето защо тази жестока традиция е наречена кръвен данък. Намерили се обаче умни жени, които откъсвали главите на петли и с кръвта рисували по вратниците зловещия знак. Еничарите, като го видели, си отивали с убеждението, че други преди тях са минали и са взели живия данък.

Колко време са били заблуждавани с тази хитрост не се знае, но празникът продължил под друго име - Петльовден. Съдържанието обаче не се променило: пак мъжката челяд се изкъпвала, обличала нови дрехи и се събирала за песни и разкази за мъжки подвизи. Но вече не на мегдана, а в мази и соби.



Основна традиция на този ден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, където са само момиченца - за курбан отива някоя ярка. Жертвената птица се заколва на прага, като стремежът е кръвта и да изпръска наоколо. С кръвта на закланата птица по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата. Закланият петел се сготвя , от него се раздава на съседи за здравето на момчетата - продължители на рода. Къща без петел не бива - ще запустее. Той я прави недосегаема за зли духове със събуждането си рано сутрин, когато ги прогонва и съобщава на стопаните, че могат да излизат.

Традиционната храна за празника са т.н. тиганици, кравайчета, пресни питки, зелник или пък сготвен петел със зеле, ориз и каша.







източник






Днес и в нашият дом има празник
Имам си две момчета като петлета.едно голямо момче,вече мъж на 17 години


и едно малко петленце на година и 3 месеца




казаха ми че трябва за здраве да омеся и да раздам мекичета с мед ,а ние си ги хапнахме със сладко





петел нямам ,а и няма кой да го заколи,за това прибягах до магазина и си взех едно пиле,което си опекох с биричка,масълце и картофки





не можах да изчакам и си "чопнах" едно крилце 
вземете си и Вие за здравето на двете ми съкровища
честит празник на всички домове с мъжка рожба и на всички мъжки майки

13 коментара:

  1. Марийче, много интересна и увлекателна публикация. А момченцата са ти прекрасни! С малко закъснение, но все пак от сърце: Да са ти живи и здрави! Хубави мекички си им направила, а от пиленцето и за мен едно крилце:). Сладуранка, прегръщам те! Хубав петък от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладко Кандии!
      мерси миличка,и крилце,и кълка ще ти дам :)
      хубав следобед миличка и приятен уикенд
      прегръдки

      Изтриване
  2. Марийче, да са ти живи и здрави момчетата! Пиленцето веднага ми грабна погледа! Така уютно полегнало в картофките :) Весел празник и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи мерси мила
      пиленцето ей сега ще го раздигна :))
      хубав следобед мила и един прекрасен уикенд

      Изтриване
  3. Живи и здрави да са ти,Миме,дечицата и щастлив да им е живота!
    Вземам си мекичка с удоволствие!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Мимка, да са здрави, да пораснат големи мъже и много да те радват!
    Чудесни мекички:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти
      от много отдавна ми се хапваха мекички и много ми харесаха
      хубава вечер мила

      Изтриване
  5. Момичета благодаря ви много за хубавите пожелания за моите петленца
    желая на всички ви красив,приятен и пълен с емоции уикенд

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно си сготвила на момчетата-и ти като мене си мъжка майка.Да са ти живи и здрави и много да те радват!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе,мерси мила
    честит празник и на теб със закъснение :)
    прегръдки и хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  8. Miriams, да ти са живи и здрави дечицата, много да те радват, винаги да имаш повод да се гордееш с тях и винаги да имаш повод за усмивка!!! Малко късно се включвам с пожеланието, но мисля, че когато човек пожелава нещо от сърце, никога не е късно, важното е, че го пожелавам и в един момент, когато аз самата съм в добро настроение и съм спокойна.
    Пожелавам ти един прекрасен неделен ден, изпълнен с усмивки, приятни изненади и щастие!

    ОтговорИзтриване
  9. Венета,благодаря ти много мила за пожеланията,никога не е късно за хубавите неща :)
    прегръдки мила и нека е прекрасна и успешна новата седмица

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...