Втори опит за дърпана баница от моя страна :)
Напълно успешен!
Водих се по рецептата на Кокона
А клипа е страхотна помощ.
продукти :
400 мл вода
около 700 г брашно
2 с.л олио
2 с.л. оцет
за плънката
4 яйца
400 г сирене
200 г к.мляко
олио за намазване
Смесвате в купа водата,олиото,оцета и постепенно с разбъркване добавяте брашно
Прибавяте брашно докато стане меко тесто
Прехвърляте върху набрашнена повърхност и месете докато се получи меко,нелепнещо тесто.
Разделяте на 6 топки,като измесвате всяка топка поотделно и оставяте настрани.
С точилката разточвате всяка топка с диаметър около педя и оставяте върху плат да си починат.
През това време си правите плънката!
Намачквате с вилица сиренето.Добавяте яйцата и след като разбъркате добавяте и киселото мляко.
Всяка питка намазвате обилно с олио.
Ако никога не сте правили дърпана баница,то клипа ще ви бъде от голяма полза,гледайте как се оформят корите.
Раздърпвате кората възможно най-голяма,като внимавате да не се накъса.Отстранявате краищата,където е по-дебело,нанасяте от плънката и с помощта на чаршафа завивате кората на фитил.
Всеки фитил нареждате като охлюв,един около друг без да ги слагате много плътно.
Намазвате готовата баница обилно с мазнина,ако остане след печенето в тавата я отлейте.
Печете на 180-200 градуса до златист загар.
След като я извадите я покривате с кърпа.ако желаете я напръскайте с вода или я намажете с масло.
Да ви е сладко
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!