Султан кебап
наистина ястие достойно за султан
необходими продукти за 6 човека
12 кори за баница
800 г пилешко месо
1 среден патладжан
3 глави лук
1 с.л доматено пюре
1 ч.ч млечен грах от консерва
2 печени чушки ( по желание)
сол,черен пипер,мащерка
за сос бешамел
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
400 мл прясно мляко
сол,черен пипер
настърган кашкавал
Нарязвате патладжана на кубчета,посолявате и оставяте на страни да се отцеди.
През това време си нарязвате месото и лука на кубчета и приготвяме бешамела .
Разтопяваме маслото в подходящ съд на котлона и добавяме брашното,запържваме до златисто и добавяме прясното мляко като бъркаме енергично до сгъстяване.Захлупваме и оставяме настрани.
Запържваме отцедения патладжан до златисто и изваждаме върху кухненска хартия.
В същата мазнина изсипваме пилешкото и пържим до побеляване,добавяме лука и похлупваме с капак докато се задуши.Добавяме доматеното пюре и разбъркваме.
Овкусяваме с подправките,добавяме патладжана и граха .
Разбъркваме и задушаваме докато ястието остане на мазнина .
За оформянето използваме подходяща купичка,която покриваме с две кори за всяка порция,като гледаме краищата на корите да висят отвън повече от едната страна.
Слагаме от плънката и оформяме на пакетче,обръщаме в дланта си и подреждаме в добре омаслен съд.
Поливаме с бешамеловия сос и слагаме да се пече на 170 градуса около 40 минути или до зачервяване и образуване на апетитна коричка.
Изваждаме от фурната,покриваме с настърган кашкавал и връщаме обратно във фурната до запичане на кашкавала.
Сервираме топло със млечно - чеснов сос
Правила съм подобно, но май без патладжан, с него ще е още по-вкусно!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година и тук, бъдете живи и здрави, много усмихнати и доволни!
Благодаря ти,Весела!
Изтриване