.

.

петък, 23 август 2013 г.

Скумрия "Ропотамо"

За тази рецепта съм се консултирала с една дива приятелка от едно дивно Варненско "стадо" !
Обичам Виииииии!


Едно време това ми беше любимата консерва,но сега бая се замислям преди да купя!Първо заради оскъдното количество, а второ заради съмнения в качеството!
Единственото разрешение на проблема е да си я приготвя у дома :))





СКУМРИЯ  "РОПОТАМО"



продукти

3-4 дребни скумрии(или друга риба)
1 буркан стерилизиран грах
1 консерва (малка) сварен боб (може да си го сварите вие)
1 буркан кисели краставички
печени чушки
бейби моркови (по желание)
настъргани домати(доматено пюре ; лютеница)
бахар
черен пипер зърна
дафинов лист
2 с.л. мед
100 мл бяло вино
олио


Преди да започнете да си правите рибката е желателно да поседи няколко часа в марината от оцет,или да поври в смес от вода и оцет.
За това след като я почистите я нарязвате на шайби и процедирате по желания начин.
Аз я наредих в малка тавичка и я залях с оцет,така престоя през нощта и на сутринта я изплакнах и наредих в тавата за печене.


отгоре сложих всички зеленчуци,подправките,меда,виното,олиото.
 Покрих тавата с алуминиево фолио и сложих да се пече първо около половин час на 250 градуса, а след това намалих на 200.


След като рибката беше вече почти готова махнах фолиото и оставих да се запече леко!


Това е!!!
Завръщане в миналото :))



Налейте си чаша бяло вино и се насладете на вкуса !!!!

15 коментара:

  1. Изключително изкусително отново, всъщност винаги :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Мимка страхотна вкусотия си приготвила,много обичам Ропотамо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Таня!
      И аз много я обичам ,а ане бях правила!
      прекрасни почивни дни ти желая

      Изтриване
  3. И аз много обичам тази риба, определено ме връщаш назад. Баба ми я приготвяше и беше страшно вкусна. Благодаря за емоцията, Миме! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Трябва да направим рубрика "машина на времето"
    и аз ти благодаря ,Гери!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, това определено е добра идея - с машината. Ама ми се върти нещо с хапване около нея. ;)

      Изтриване
  5. Правх преди 2 години и много ни хареса-дори беше без риба.Струва си да я правим в къщи-твоята е чудесна.
    Хубав ден,Мимче!

    ОтговорИзтриване
  6. Миме,тази консерва и на мен ми беше любима,но сега не купувам,че вече не е същото,и са ужасно малограмажни с почти никаква риба вътре.
    Приготвила си Ропотамото божествено,така ми се прияде!Хубава нова седмица ти пожелавам най-сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече май нищо не е същото!!!
      Друго е да си го приготвиш у дома!
      И на теб хубава седмица Роси!
      Прегръдки

      Изтриване
  7. Сега осъзнавам, че никога не съм опитвала рибната консерва Ропотамо... Даже не съм се замисляла какво има вътре. Благодаря ти, че попълни тази празнина :) Звучи вкусно и лесно! :)
    Хубав ден, Миме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Тики!
      Обожавах я тази консерва :))
      хубави почивни дни ,мила!
      Поздрави

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...