.

.

четвъртък, 15 август 2013 г.

Празник с Тики

Днес е Успение Богородично
По принцип на празник човек черпи,но днес съм си поканила една млада дама на гости!
Както знаете почти винаги си каня гости на празници!
Преди известно време,видях в една  facebook  страница снимки,които ми грабнаха погледа.Всичко беше толкова апетитно и съблазнително!
 Веднага последвах дамата и очаквах с интерес всичко ново,което публикуваше!
Тя е млада,креативна,интелегентна и лъчезарна!Тя е носителка на кулинарни награди и само мога да и пожелая още много!
Можете да се насладите на кулинарните и кътчета ТУК и ТУК .
А сега заповядайте на празник с Татяна Михова или на кратко Тики!











                                                     Малинов пай с кокос



                     


Продукти:

2 ч.ч. брашно
1 яйце
130 гр масло
3 с.л. захар

25 гр смлени кокосови стърготини
2-3 капки есенция кокос
4 с.л. брашно
2 яйца
2 с.л. масло
4-5 с.л. захар
400 мл прясно мляко
1 с.л. амаро
300 гр малини


Приготвяне:

Брашното и маслото се правят на трохи с ръце. Добавят се захарта и яйцето. Омесва се гладко нелепкаво тесто (може да се добави и студена вода при нужда). Отделя се малка топка от тестото. Останалото се разстила на голям кръг, с 3 см по-широк от формата за пай. Прибира се в хладилника заедно с хартията, върху която е разточен.

В тенджера се разбиват брашното, кокосът, захарта и млякото до гладкост. Слагат се на котлона да се варят. Бърка се почти непрекъснато. При първи признаци на стягане, се налива амарото, есенцията и се пуска маслото. Бъркането продължава по-интензивно, докато кремът стегне.

Тестото се разстила по дъното и стените на съдинката за пай. Притиска се до пълно сливане с нея. Излишното се изрязва. Дъното се надупчва с вилица. Отгоре се изсипва леко охладения крем. Разстила се равномерно. Ако остане крем, се разлива в купички за хапване като отделен десерт.

Върху пая се разстилат плътно малини, разбъркани с 1-2 с.л. захар. Останалата топка тесто се разточва на тънък кръг и нарязва на ленти. Прибира се в камерата за кратко. Щом стегне, лентите се разполагат красиво върху пая. Може да се изрежат и няколко фигурки.


Малиновият пай се пече на 180°С около 45-50 минути. Нарязва се чак, когато изстине напълно.





Благодаря много на Тики за гостуването и се надявам на Вас да е било толкова приятно колкото и на мен!
Нека Богородица закриля всички Вас и семействата Ви!

16 коментара:

  1. Чудесно гостуване!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник,Мимче!
    Бъди здрава и щастлива!Паят е върхът!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Миме! Отбелязваш го с прекрасно предложение на много чаровна гостенка :)
    Бъди здрава и обичана :)

    Весело празнуване :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Имен Ден, Мария! Да си здрава и много щастлива! Богородица да закриля теб и близките ти! А гостенката ти е голяма усмихната чаровница. Предложението е точно като за Празник и ми беше много приятно и виртуално вкусно :) Всичко добро и хубав празник на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за хубавите пожелания!
      Хубав празник и на теб!
      Поздрави

      Изтриване
  5. Бъди здрава и много щастлива,Мими!Нека любовта в дома ти те окрилява във всяко начинание!
    Поздрави за избора на гост и аплодисменти на Тики за десерта!Прекрасен празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит имен ден, Мимка и Честит празник и на двете ви! Нека Света Богородица закриля вас и семействата ви! Прекрасна гостенка си имаш, аз също много я харесвам, начинът й на публикуване и снимане е много интересен и различен. Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Миме, честит имен ден! Да си носиш името със здраве, да си много обичана и винаги вдъхновена! А гостенката ти е прекрасна, беше ми много приятно (и вкусно) във вашата компания.
    Хубав ден утре! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит Имен Ден и оттук, Миме :) Да си много здрава, обичана, вдъхновена, щастлива :)

    Много ти благодаря за поканата, беше ми толкова приятно :) :) Хубава вечер и слънчева усмихната седмица!

    П.П. Малко се забавих да те поздравя и да ти благодаря, но Интернет внезапно изчезна преди 6 дена и чак сега "присветна" отново :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,миличка!
      тъкмо ми удължаваш празника :))
      дано нямате повече проблеми!
      Прегръдки

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...