.

.

четвъртък, 30 август 2012 г.

Кулинарни размисли

Здравейте приятели!
Днес ще ви запозная с много важен за мен човек!
Макар да няма кулинарен блог ,много голяма част от живота си прекарва в кухнята!
Тя има дарба да пише!
Има много стихове и разкази и да и пожелаем един ден да ги видим в самостоятелна книга!
(ако имате желание заповядайте да прочетете нейните РАЗМИСЛИ
С нея почти никога не сме на едно мнение,но въпреки това много се обичаме и сме здраво свързани една с друга,връзка която е най-силната!
Тя е човека запознал ме с белия свят!Тя е човека ,който ми е дал глътка въздух! Тя е човека дал ми живот!


Тя е моята Майка !!!


от дълги години майка живее и работи в Гърция!




Днес съм си я поканила на гости ,за да ни представи няколко ястия!
Насладете се заедно с мен!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^



сепия с макарони и гъби 






продукти
(2 порции)
една сепия около 300-350 грама.
1/2 пакет макарони 10
гъби 200гр (консерва)
домати" Помаро"
босилек (пресен) ,сол,чер пипер



Начин на приготвяне

сепията се нарязва на малки парчета и се слага да се вари на тих огън без прибавка на вода- тя си пуска.Когато водата се свърши прибавя се чаша бяло вино и кафяна чаша зехтин.Ако свърши и то се слага гореща вода но не повече от 150гр.
Когато поомекне се прибавят гъбите.
Като поомекнат и те - доматеният сок - по вкус,ситно нарязаният босилек,сол и чер пипер на вкус.Ястието да остане само на соса си.
Предварително сварените макарони се слагат като основа в чинията.По средата се слага първо гъбите и от горе им парчета сепия.Поднася се с настърган кашкавал. heart







Милфейг








аз го правя "мързеливата" tongue 
купувам всички съставки и само ги "сглобявам у дома.
Купувам пандишпанов блат 3бр.,2 пакета прахообразен крем за Милфейг,сметана (готова)1л.пр.мляко за крема.1пакетче захаросани ядки(няма значение какви)
Приготвям крема (той не се вари) - затоплям млякото слагам го в миксера,изсипвам праха и го "'бия"3мин.
Слагам първият блат в тавичка и го покривам с крем разделяйки го на две дози.Слагам вторият блат върху първият и отново крем.Покривам с третия.Отгоре разстилам сметаната.
Най отгоре сложих карамел но можете да настържете от блата и да посипите със счуканите захаросани ядки.Слагате в хладилника за да се стегне крема и след час можете да го нарежете.  heart


Надявам се да ви е било приятно!
Да ви е сладко

30 коментара:

  1. Жива и здрава да ти е,Миме,и много успехи и щастие й пожелавам,макар и далеч от теб!
    Чудесно меню,от което,разбира се,окото ми прикова десерта-страхотен!
    Поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мимче,да е жива и здрава майка ти!
    И гърците не са лесни,но да не им се дава....В предишното ти публикация видях линк към нейните писания и доста почетох-къде се смях,къде и съчуствах. И вкусни ястия е приготвила.
    Приятен ден и я поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Живе!
      Майка има много творби,които не са в блога и!
      прегръдки и спокойна нощ

      Изтриване
  3. Да е жива и здрав майка ти, Миме! Чудесни рецепти. Много ми допаднаха! Благодаря ти, че ни я представи! Пожелавам и´ от сърце, всичките и´ произведения да бъдат публикувани! Ще се радвам да го чуя, когато е вече факт!
    Прегръдки и за двете и един прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Венета!
      Дано се сбъднат пожеланията ти!
      Прекрасен петък ти желая
      прегръдки

      Изтриване
  4. Да ти е жива и здрава! Много интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  5. Миме,просълзих се от думите ти, за майка ти!Много съм чувствителна на тази тема.
    Да ти е жива и здрава, да имате много щастливи мигове заедно и ти един ден да заемеш нейната роля на баба, а нея да направите прабаба.
    Сладкиша е невероятен!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка!!!
      Прекрасен петък ти желая!
      :* целувки и за теб!

      Изтриване
  6. Жива и здрава да ти е майката.Чудесни рецепти много ми харесаха,особено десерта.Пожелавам и от все сърце всичките и произведения да бъдат публикувани.Поздрави и хубава вечер ти желая Миме!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, да ти е жива и здрава майка ти.
    И дълги години да се наслаждавате на
    чудесните И рецепти!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Мимка ,жива и здрава да ти е майчицата още много години.
    Страхотни и много любопитни за мен рецепти е направила.
    СЛАДКИША Е НЕВЕРОЯТЕН !
    Поздрави специални на мамчето от мен!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  9. ай,момичета,просълзихте ме.....
    може с Мимето не винаги да сме на едно и също мнение но сме на една любов - кулинарията.
    Аз я получих от моята майка и я предадох на дъщеря си.
    Е,нямам внучка....
    Но мъжете също стават кулинари!
    Мименце,благодарности за поканата ти!
    Ако решиш и друг път.....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,че я прие!!!!!!!!!!!!!!!!
      целувки и ще мислим за продължение :))

      Изтриване
  10. Поздравления, за прекрасния екип!
    Рецептите ще ги пробвам, непременно.
    Предварително благодаря за изненадващо приятното инфо.

    ОтговорИзтриване
  11. Много ценен гост, Миме! Няма по-прекрасно нещо от силна връзка между майка и дъщеря. Нека обичаме и ценим родителите си, докато имаме възможност.А каквото научим от тях-ще предадем и на децата си. Докато четях анонса ти имах чувството, че това сме ние с моята майка. Силно свързани, обичащи се и много често спорещи. И всеки ден благодаря, че е около мен.
    Ще очаквам още гостувания на майка ти, а защо не да стане като рубрика. Със сигурност има какво интересно да ни покаже от гръцката кухня.
    Приятна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нинче и аз зе замислям за "Петък -ден на гръцката кухня" !!!
      Ще мисля и доизпипвам нещата!
      благодаря ти за хубавите думи!
      прегръдки и хубав петък!

      Изтриване
  12. За мен винаги най-вкусно е сготвеното от мама :)
    Много интересни рецепти е представила майка ти, Миме! И чудна книжка ти е подарила!
    Кремчето изглежда божествено! И преди съм виждала десерти с него и се чудя дали има аналог в България?
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Мими, какъв хубав пост ! И какъв чудесен гост !
    Да ти е жива и здрава мама ! Рецептите и са страхотни !
    Хубав уикенд и сърдечна прегръдка :* !

    ОтговорИзтриване
  14. Миме, с най-голяма радост се запознавам с майка ти! Личи си, че е страхотен човек! Публикацията ти е невероятна - толкова мило ми стана от нея! Рецептите са вкусни. Поздрави и на двечките!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотен избор за гост, Миме! Мил и свят гост; поздравления!
    Много увлекателно пише, а рецептите, въпреки, че са само две - са не по-малко интересни.
    Разбира се, че не винаги ще сте на едно мнение, но на мама всичко можеш да кажеш, нали?
    Живи и здрави да сте двечките, а на нея пожелавам да намери издател, за да могат повече хора да прочетат нейните "Размисли".
    Хубава и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...