От дълги години моята майка работи и живее в Гърция!
преди около месец си беше тук и ми остави три от своите готварски книги!
Едната ми е любима,има страхотни снимки и рецепти!
Естествено не изневерих на нрава си и първо разгледах десертите (
Със сигурност ще опитам повечето от тях,но първо ще ви поднеса един невероятно вкусен сладолед
Сладолед с локум
Благодаря много на Маргото за превода на рецептата!
А ето я и самата рецепта :
Продукти
4 жълтъка
115 гр / ½ чаша захар
300 мл / 1 ¼ чаша мляко
300 мл / 1 ¼ чаша сметана
15 мл / 1 лъжица розова вода (това обаче не е нашата БГ розова вода)
175 гр. локум без ядки с аромат на рози нарязан на парченца
300 мл / 1 ¼ чаша мляко
300 мл / 1 ¼ чаша сметана
15 мл / 1 лъжица розова вода (това обаче не е нашата БГ розова вода)
175 гр. локум без ядки с аромат на рози нарязан на парченца
Разбийте в една купа жълтъците със захарта докато побелеят.
Сложете в една касерола млякото да заври. Изсипете го в купата с жълтъците и захарта разбърквайки и после върнете сместта отново в касеролата.Разбърквайте постоянно сместта на слаб огън докато започне да се сгъстява. Ще трябва да внимавате да не заври за да не се пресече. Оставяте да изстине, сипвате сметаната и розовата вода.
Слагате локума в една касерола с 2-3 лъжици вода(аз сложих повече-1 ч.ч. ). Загрявате го на слаб огън докато се разтопи. Оттегляте го от огъня и го прибавяте към крема.
Оставяте сместта да изстине напълно и я слагате в плитък метален съд. Оставяте за 3 часа във фризера докато замръзне.
Прехвърляте сместта в една купа.Разбивате добре сместта с кухненска тел и слагате отново във фризера за още 2 часа. Разбивате го още веднъж и слагате отново във фризера за три часа. Изваждате сладоледа от фризера 20 до 30 минути преди да поднесете. Гарнирате и украсявате с с целувки. Сервирате с тънки бадемови бишкотки.
Пробвайте и няма да съжалявате!
А СЕГА ПО СЛУЧАЙ 100-Я ЧЛЕН НА САЙТА МИ ИСКАМ НА ВСИЧКИ ВАС ДА ПОДАРЯ ПО ЕДНО ЦВЕТЕ ОТ СЪРЦЕ
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСЯКА ХУБАВА ДУМА!
За всяка минута прекарана в моят блог,благодаря ви за всеки миг внимание!
прегръдки
Много интересен сладолед,никога не би ми хрумнало такова съчетание.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти пожелавам един чудесен ден*)
Мерси Кате!
ИзтриванеХубав ден и на теб
и ние ти благодарим за оригиналните идеи с които ни предлагаш всяко твое майсторство.
ОтговорИзтриванеДа продължаваш да ни радваш и овкусяваш с произведенията на ръцете си които са майсторски!
Прегръдки и целувки от майка!:)
ее майчее!
Изтриванецелувки
благодаря ти за всичко
Мимче,аз като заклет фен на всичко гръцко,ще те следя изкъсо,особено за гръцките рецепти.Този сладолед е нещо ново за мен и ми се ще да го направя.
ОтговорИзтриванеБлагодарности за всички твои творения тук!
Хубав ден!
Живе набелязала съм доста неща,но напоследък все не ми стига времето!
Изтриванепрегръдки и спорна седмица
Сметаната трябва ли предварително да се разбие?
ОтговорИзтриванеНе не се разбива!Слага се така както си е в течно състояние!
ИзтриванеХубав ден
Много интересна и несъмнено вкусна рецепта:)
ОтговорИзтриванеМерси ,Траяна!
Изтриванепоздрави и хубава вечер
И аз ти благодаря за цветенцето и за вниманието,което отделяш при мен!
ОтговорИзтриванеА сладоледа е страхотен,и толкова нежен като текстура,пък с този локум и аромат на рози-прелест!
Нека имаш все повече читатели и последователи,скъпа!
Сърдечни прегръдки!
Благодаря ти миличка!
ИзтриванеКогато ми остане свободно време гледам да ви хвърля едно око!!!
това ми е страст и много ме разтоварва
прегръщам те
Не съм правила никога домашен сладолед, но като чета рецептата не ми се струва сложно, а и така апетитно изглежда, че ще пробвам! :)
ОтговорИзтриванеЛек ден!
здравей
Изтриванетова лято се наситих на домашни сладоледи,а има още два три,които мисля да опитам !!!
хубава вечер и поздрави
Ох, ако знаеш с тези гръцки рецепти как ме изкуши, тази книжка е невероятна! Сладоледа много ми допадна, особено съчетанието на продуктите! Благодаря ти за цветето! Пожелавам ти още много читатели и почитатели и приятели! Знаеш, че много харесвам блога ти и ценя приятелството ни! Ще чакам още рецепти от книжката:)
ОтговорИзтриванеДобре дошла Катееее!
ИзтриванеНаистина е страхотна книгата,има толкова разнообразни рецепти!
И аз много те харесвам,дано един ден да се видим и лично!
Прегръдки мила и спокойни сънища!
Миме, разкошен сладолед! Много вкусно звучи! Благодаря ти, че сподели рецептата и с нас, благодаря ти и за всичко останало, което споделяш с нас. Пожелавам ти още много пъти по сто почитатели да имаш, заслужаваш го! Благодаря ти и за цветето! Много мило от твоя страна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Миме и лека нощ от мен!
благодаря ти много Вени!
ОтговорИзтриванепоздрави и прегръдки
прекрасен четвъртък ти желая
Миме, честито и съм сигурна, че ще имаш поне още 100 пъти по сто последователя :) А и как да е иначе при тези невероятни рецепти, които ни показваш :) Записвам си го непременно да го опитам този сладолед! А каква е разликата на тяхната розова вода и нашата? Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби,благодаря ти мила!
ИзтриванеАми тяхната розова вода била повече ароматизатор,не съм много наясно,само ми казаха ,че ням,а нищо общо с нашата
хубава вечер и прегръдки
Честит празник, Мимче и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кате!
ИзтриванеЧестит празник и на теб и семейството!!!
Прегръдки