.

.

събота, 25 август 2012 г.

Ангелски кекс по американски

Здравейте Приятели!
Тъй като постоянно ми остават белтъци (това вече сигурно ви писна да го четете :)),постоянно търся рецепти ,в които да ги оползотворявам!
Имах 6 белтъка и направих половин доза от този кекс ,който ще ви представя.Само ще ви посъветвам да го оставите поне 2-3 часа да изстине  най-добре в хладилник,след това е божествен 



          Ангелски кекс по американски

                                      рецептата е от тук


Продукти


10-12 бр. белтъци
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. пресято бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 ч.л. ванилия
(сложих 1 с.л. ром)





Начин на приготвяне

Белтъците се отделят от жълтъците. Смесва се 3/4 ч.ч. захар с цялото количество брашно и се оставя да престои известно време. С миксер се разбиват белтъците в голям съд, докато станат на пяна, като се добавят в тях бакпулверът и солта. Разбива се на средна скорост, докато бакпулверът напълно се разтвори. Постепенно се добавя останалата захар, като се слага по няколко лъжици наведнъж и белтъците се разбиват всеки път до пълното й разтваряне. Когато се получи мека пяна с връхчета, се слагат ванилията , разбива се колкото да се разтворят екстрактите. Взема се от сместа с брашното и захарта на малки порции (около 6-8 с.л.) и всеки път внимателно, без да се бърза, с плавни движения се съединяват брашното с белтъците.(накрая сложих рома и разбърках леко)
Във форма не намазана с масло (обикновено се използва висок съд с кръгла дупка вътре и подвижна основа, но може и обикновена кексова форма) с диаметър 26 см с голяма лъжица се сипва тестото. Приглажда се с лопатка и се изпича в предварително загрята до 160 С фурна за 50-60 минути. Изважда се и се охлажда на стайна температура напълно за няколко часа, като се изважда от формата и се обръща в десертна чиния. Може да се украси с разбита сметана, пресни плодове според сезона или със сладък сос по желание.




отгоре намазах с крем от около 100 мл течна сметана ,разбита с 3-4 с.л захар и прибавих 4 с.л. домашно  биволско кисело  мляко,сервирах с лъжичка сладко от сливи и смокини 



                                            Да ви е сладко и прекрасни почивни дни



16 коментара:

  1. Мер, обичам Ейнджъл кейк!
    Има много фин и нежен вкус!
    Твоя излежда превъзходно!
    Целивам те и ти пожелавам прохладен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,стана ни любим и ще го правя често със сигурност !!!
      Прегръдки

      Изтриване
  2. Не съм яла такъв кекс, но определено изглежда вкусно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Траяна!
      Този е половин от дозата,с 6 белтъка!
      много нежен и се омете за отрицателно време!
      Хубави почивни дни

      Изтриване
  3. Отдавна съм му хвърлила око на този кекс, но пък не мога да събера толкова белтъци :)
    Твоят изглежда много апетитен!

    Хубав и много усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тони!
      При мен винаги има белтъци,от застройки и кремове винаги остават!
      Прекрасен уикенд ти желая!
      Поздрави

      Изтриване
  4. Струва ми се голяма вкусотия-не съм правила такъв.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Живе!
      прохладни дни ти желая,че тая жега ще ни умори!
      поздрави

      Изтриване
  5. както винаги - оригинално.Сигурна съм че е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  6. Много пухкав изглежда :)
    Белтъците са точно колкото ми остава от една доза баварски крем.
    Записвам си рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,направо съжалих,че нямам белтъци за цяла доза!
      Ще чакам отзиви!
      Хубава вечер ти желая

      Изтриване
  7. Страхотно изглежда този кейк и колко е пухкав.. ммм... Дръпвам си парченце
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. О,колко е нежен на цвят и като консистенция,навярно от белтъците,Миме!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...