.

.

вторник, 28 август 2012 г.

Сладолед с локум

Здравейте приятели!
От дълги години моята майка работи и живее в Гърция!
преди около месец си беше тук и ми остави три от своите готварски книги!
Едната ми е любима,има страхотни снимки и рецепти!



Естествено не изневерих на нрава си и първо разгледах десертите ( Blush
Със сигурност ще опитам повечето от тях,но първо ще ви поднеса един невероятно вкусен сладолед



                      Сладолед с локум





Благодаря много на Маргото за превода на рецептата!

А ето я и самата рецепта :


Продукти


 ‎4 жълтъка
115 гр / ½ чаша захар
300 мл / 1 ¼ чаша мляко
300 мл / 1 ¼ чаша сметана
15 мл / 1 лъжица розова вода (това обаче не е нашата БГ розова вода)
175 гр. локум без ядки с аромат на рози нарязан на парченца






 ‎Разбийте в една купа жълтъците със захарта докато побелеят.
Сложете в една касерола млякото да заври. Изсипете го в купата с жълтъците и захарта разбърквайки и после върнете сместта отново в касеролата.Разбърквайте постоянно сместта на слаб огън докато започне да се сгъстява. Ще трябва да внимавате да не заври за да не се пресече. Оставяте да изстине, сипвате сметаната и розовата вода.

Слагате локума в една касерола с 2-3 лъжици вода(аз сложих повече-1 ч.ч. ). Загрявате го на слаб огън докато се разтопи. Оттегляте го от огъня и го прибавяте към крема.

Оставяте сместта да изстине напълно и я слагате в плитък метален съд. Оставяте за 3 часа във фризера докато замръзне.
Прехвърляте сместта в една купа.Разбивате добре сместта с кухненска тел и слагате отново във фризера за още 2 часа. Разбивате го още веднъж и слагате отново във фризера за три часа. Изваждате сладоледа от фризера 20 до 30 минути преди да поднесете. Гарнирате и украсявате с с целувки. Сервирате с тънки бадемови бишкотки.





Пробвайте и няма да съжалявате!


А СЕГА ПО СЛУЧАЙ 100-Я ЧЛЕН НА САЙТА МИ ИСКАМ НА ВСИЧКИ ВАС ДА ПОДАРЯ ПО ЕДНО ЦВЕТЕ ОТ СЪРЦЕ 






БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСЯКА ХУБАВА ДУМА!
За всяка минута прекарана в моят блог,благодаря ви за всеки миг внимание!

прегръдки

22 коментара:

  1. Много интересен сладолед,никога не би ми хрумнало такова съчетание.
    Прегръщам те и ти пожелавам един чудесен ден*)

    ОтговорИзтриване
  2. и ние ти благодарим за оригиналните идеи с които ни предлагаш всяко твое майсторство.
    Да продължаваш да ни радваш и овкусяваш с произведенията на ръцете си които са майсторски!
    Прегръдки и целувки от майка!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мимче,аз като заклет фен на всичко гръцко,ще те следя изкъсо,особено за гръцките рецепти.Този сладолед е нещо ново за мен и ми се ще да го направя.
    Благодарности за всички твои творения тук!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе набелязала съм доста неща,но напоследък все не ми стига времето!
      прегръдки и спорна седмица

      Изтриване
  4. Сметаната трябва ли предварително да се разбие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не не се разбива!Слага се така както си е в течно състояние!
      Хубав ден

      Изтриване
  5. Много интересна и несъмнено вкусна рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ти благодаря за цветенцето и за вниманието,което отделяш при мен!
    А сладоледа е страхотен,и толкова нежен като текстура,пък с този локум и аромат на рози-прелест!
    Нека имаш все повече читатели и последователи,скъпа!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка!
      Когато ми остане свободно време гледам да ви хвърля едно око!!!
      това ми е страст и много ме разтоварва
      прегръщам те

      Изтриване
  7. Не съм правила никога домашен сладолед, но като чета рецептата не ми се струва сложно, а и така апетитно изглежда, че ще пробвам! :)
    Лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравей
      това лято се наситих на домашни сладоледи,а има още два три,които мисля да опитам !!!
      хубава вечер и поздрави

      Изтриване
  8. Ох, ако знаеш с тези гръцки рецепти как ме изкуши, тази книжка е невероятна! Сладоледа много ми допадна, особено съчетанието на продуктите! Благодаря ти за цветето! Пожелавам ти още много читатели и почитатели и приятели! Знаеш, че много харесвам блога ти и ценя приятелството ни! Ще чакам още рецепти от книжката:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Катееее!
      Наистина е страхотна книгата,има толкова разнообразни рецепти!
      И аз много те харесвам,дано един ден да се видим и лично!
      Прегръдки мила и спокойни сънища!

      Изтриване
  9. Миме, разкошен сладолед! Много вкусно звучи! Благодаря ти, че сподели рецептата и с нас, благодаря ти и за всичко останало, което споделяш с нас. Пожелавам ти още много пъти по сто почитатели да имаш, заслужаваш го! Благодаря ти и за цветето! Много мило от твоя страна!

    Прегръдки, Миме и лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. благодаря ти много Вени!
    поздрави и прегръдки
    прекрасен четвъртък ти желая

    ОтговорИзтриване
  11. Миме, честито и съм сигурна, че ще имаш поне още 100 пъти по сто последователя :) А и как да е иначе при тези невероятни рецепти, които ни показваш :) Записвам си го непременно да го опитам този сладолед! А каква е разликата на тяхната розова вода и нашата? Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,благодаря ти мила!
      Ами тяхната розова вода била повече ароматизатор,не съм много наясно,само ми казаха ,че ням,а нищо общо с нашата
      хубава вечер и прегръдки

      Изтриване
  12. Честит празник, Мимче и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате!
      Честит празник и на теб и семейството!!!
      Прегръдки

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...