.

.

четвъртък, 30 август 2012 г.

Кулинарни размисли

Здравейте приятели!
Днес ще ви запозная с много важен за мен човек!
Макар да няма кулинарен блог ,много голяма част от живота си прекарва в кухнята!
Тя има дарба да пише!
Има много стихове и разкази и да и пожелаем един ден да ги видим в самостоятелна книга!
(ако имате желание заповядайте да прочетете нейните РАЗМИСЛИ
С нея почти никога не сме на едно мнение,но въпреки това много се обичаме и сме здраво свързани една с друга,връзка която е най-силната!
Тя е човека запознал ме с белия свят!Тя е човека ,който ми е дал глътка въздух! Тя е човека дал ми живот!


Тя е моята Майка !!!


от дълги години майка живее и работи в Гърция!




Днес съм си я поканила на гости ,за да ни представи няколко ястия!
Насладете се заедно с мен!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^



сепия с макарони и гъби 






продукти
(2 порции)
една сепия около 300-350 грама.
1/2 пакет макарони 10
гъби 200гр (консерва)
домати" Помаро"
босилек (пресен) ,сол,чер пипер



Начин на приготвяне

сепията се нарязва на малки парчета и се слага да се вари на тих огън без прибавка на вода- тя си пуска.Когато водата се свърши прибавя се чаша бяло вино и кафяна чаша зехтин.Ако свърши и то се слага гореща вода но не повече от 150гр.
Когато поомекне се прибавят гъбите.
Като поомекнат и те - доматеният сок - по вкус,ситно нарязаният босилек,сол и чер пипер на вкус.Ястието да остане само на соса си.
Предварително сварените макарони се слагат като основа в чинията.По средата се слага първо гъбите и от горе им парчета сепия.Поднася се с настърган кашкавал. heart







Милфейг








аз го правя "мързеливата" tongue 
купувам всички съставки и само ги "сглобявам у дома.
Купувам пандишпанов блат 3бр.,2 пакета прахообразен крем за Милфейг,сметана (готова)1л.пр.мляко за крема.1пакетче захаросани ядки(няма значение какви)
Приготвям крема (той не се вари) - затоплям млякото слагам го в миксера,изсипвам праха и го "'бия"3мин.
Слагам първият блат в тавичка и го покривам с крем разделяйки го на две дози.Слагам вторият блат върху първият и отново крем.Покривам с третия.Отгоре разстилам сметаната.
Най отгоре сложих карамел но можете да настържете от блата и да посипите със счуканите захаросани ядки.Слагате в хладилника за да се стегне крема и след час можете да го нарежете.  heart


Надявам се да ви е било приятно!
Да ви е сладко

30 коментара:

  1. Жива и здрава да ти е,Миме,и много успехи и щастие й пожелавам,макар и далеч от теб!
    Чудесно меню,от което,разбира се,окото ми прикова десерта-страхотен!
    Поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мимче,да е жива и здрава майка ти!
    И гърците не са лесни,но да не им се дава....В предишното ти публикация видях линк към нейните писания и доста почетох-къде се смях,къде и съчуствах. И вкусни ястия е приготвила.
    Приятен ден и я поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Живе!
      Майка има много творби,които не са в блога и!
      прегръдки и спокойна нощ

      Изтриване
  3. Да е жива и здрав майка ти, Миме! Чудесни рецепти. Много ми допаднаха! Благодаря ти, че ни я представи! Пожелавам и´ от сърце, всичките и´ произведения да бъдат публикувани! Ще се радвам да го чуя, когато е вече факт!
    Прегръдки и за двете и един прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Венета!
      Дано се сбъднат пожеланията ти!
      Прекрасен петък ти желая
      прегръдки

      Изтриване
  4. Да ти е жива и здрава! Много интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Траяна!!!
      Хубав петък и почивни дни!

      Изтриване
  5. Миме,просълзих се от думите ти, за майка ти!Много съм чувствителна на тази тема.
    Да ти е жива и здрава, да имате много щастливи мигове заедно и ти един ден да заемеш нейната роля на баба, а нея да направите прабаба.
    Сладкиша е невероятен!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка!!!
      Прекрасен петък ти желая!
      :* целувки и за теб!

      Изтриване
  6. Жива и здрава да ти е майката.Чудесни рецепти много ми харесаха,особено десерта.Пожелавам и от все сърце всичките и произведения да бъдат публикувани.Поздрави и хубава вечер ти желая Миме!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, да ти е жива и здрава майка ти.
    И дълги години да се наслаждавате на
    чудесните И рецепти!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря Дани!
      прегръдки и хубава събота

      Изтриване
  8. Мимка ,жива и здрава да ти е майчицата още много години.
    Страхотни и много любопитни за мен рецепти е направила.
    СЛАДКИША Е НЕВЕРОЯТЕН !
    Поздрави специални на мамчето от мен!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЕЕ Здравче ,благодаря ти миличка!
      прегръдки и хубав петък!

      Изтриване
  9. ай,момичета,просълзихте ме.....
    може с Мимето не винаги да сме на едно и също мнение но сме на една любов - кулинарията.
    Аз я получих от моята майка и я предадох на дъщеря си.
    Е,нямам внучка....
    Но мъжете също стават кулинари!
    Мименце,благодарности за поканата ти!
    Ако решиш и друг път.....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,че я прие!!!!!!!!!!!!!!!!
      целувки и ще мислим за продължение :))

      Изтриване
  10. Поздравления, за прекрасния екип!
    Рецептите ще ги пробвам, непременно.
    Предварително благодаря за изненадващо приятното инфо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много!
      Прекрасни почивни дни

      Изтриване
  11. Много ценен гост, Миме! Няма по-прекрасно нещо от силна връзка между майка и дъщеря. Нека обичаме и ценим родителите си, докато имаме възможност.А каквото научим от тях-ще предадем и на децата си. Докато четях анонса ти имах чувството, че това сме ние с моята майка. Силно свързани, обичащи се и много често спорещи. И всеки ден благодаря, че е около мен.
    Ще очаквам още гостувания на майка ти, а защо не да стане като рубрика. Със сигурност има какво интересно да ни покаже от гръцката кухня.
    Приятна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нинче и аз зе замислям за "Петък -ден на гръцката кухня" !!!
      Ще мисля и доизпипвам нещата!
      благодаря ти за хубавите думи!
      прегръдки и хубав петък!

      Изтриване
  12. За мен винаги най-вкусно е сготвеното от мама :)
    Много интересни рецепти е представила майка ти, Миме! И чудна книжка ти е подарила!
    Кремчето изглежда божествено! И преди съм виждала десерти с него и се чудя дали има аналог в България?
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ели!
      поздрави и хубава вечер

      Изтриване
  13. Мими, какъв хубав пост ! И какъв чудесен гост !
    Да ти е жива и здрава мама ! Рецептите и са страхотни !
    Хубав уикенд и сърдечна прегръдка :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ивана!!!
      Прегръдки и прекрасни почивни дни

      Изтриване
  14. Миме, с най-голяма радост се запознавам с майка ти! Личи си, че е страхотен човек! Публикацията ти е невероятна - толкова мило ми стана от нея! Рецептите са вкусни. Поздрави и на двечките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате!
      прегръщам те и прекрасни почивни дни ти желая

      Изтриване
  15. Страхотен избор за гост, Миме! Мил и свят гост; поздравления!
    Много увлекателно пише, а рецептите, въпреки, че са само две - са не по-малко интересни.
    Разбира се, че не винаги ще сте на едно мнение, но на мама всичко можеш да кажеш, нали?
    Живи и здрави да сте двечките, а на нея пожелавам да намери издател, за да могат повече хора да прочетат нейните "Размисли".
    Хубава и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Пепи!
      Прекрасна седмица и на теб!
      поздрави

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...