.

.

неделя, 29 март 2020 г.

Кекс "Бабовка"


Това е традиционна чешка рецепта. Когато я срещнах в един сайт много ми напомни за една рецепта, която бях правила вече и много се хареса, за това веднага запретнах ръкави и приготвих продуктите. А те са :

4 яйца
1 п. бакпулвер на д-р Йоткер 
1ч.ч захар
1и 1/2 ч. ч брашно 
100 мл олио
100 мл топла вода 
Ванилова захар
2 ч.л какао 
кора от лимон 
пудра захар за поръсване

Приготвяне

Включвате фурната да загрее на 190 градуса. 
Отделяте белтъците от жълтъците. Разбивате белтъците с щипка сол на твърд сняг и оставяте настрани. 
Жълтъците разбивате със захарта докато побелеят и се сгъстят. Към тях добавяте олиото, а след като се поеме от сместа добавяте и водата. Разбийте още малко на ниска скорост и добавете брашното пресято с бакпулвера. Към тази смес добавете на няколко пъти разбитите белтъци като разбърквате с шпатула от долу нагоре.
Пригответе си формата за печене като я омаслите и посипете с брашно. Изсипете половината смес, а към другата част добавете какаото и разбъркайте. Изсипете я върху жълтата смес и сложете да се пече за около 40 минути. Проверявайте с клечка. 
След като е готов намажете с масло и поръсете с пудра захар. 

2 коментара:

  1. Много лесна и икономична рецепта.Записвам за проба, чудесен кекс се е получил.
    Спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. Много се хареса на всички у дома. Със сигурност ще се прави още много пъти

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...