.

.

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Торта за Св. Валентин

Макар,че не е християнски празник и не му отдаваме голямо значение,нищо не ни пречи да се подсладим !


Торта за Св. Валентин



Шоколадовите блатове от "Най-вкусната шоколадова торта" на Ирина Купенска в комбинация с маскарпоне мус с бял шоколад е страхотна комбинация :)

Гледах много рецепти за мусове ,станах разногледа и откраднах рецептата от Зори с малко добавки 







180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути,
като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж 
или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина,
т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите 
хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на 
тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.

///////////////////////////////////////////////////////////////////

за маскарпоне мус с бял шоколад

300 г бял шоколад
300 мл течна сметана
500 г маскарпоне
50 г безсолна извара
1 п. желатин
ванилова захар
(захар по желание)


слагате сметаната на котлона,но без да завира.
Изсипвате при нея начупения бял шоколад и продължавате да разбърквате докато се разтопи!
Дърпате от огъня и оставяте настрани
Накисвате желатина в 50 г вода докато набъбне и след това го разтапяте на водна баня,прибавяте го при сметаната и разбърквате.
Разбивате леко маскарпонето,изварата,ваниловата захар и захар по ваше усмотрение
Прибавяте малко по малко сметаново-шоколадовата смес към маскарпонето като разбърквате,после прибирате в хладилник да стегне.
Желателно е муса да се прави поне 12 часа преди цялата торта

Опечения блат разделяте хоризонтално на две части
Слагате едната част в чиния за сервиране и БЕЗ ДА СИРОПИРАТЕ изсипвате отгоре повече от половината крем. Аз нарязах банан отгоре 
преди да сложа втората част от блата.
С другата част от крема измазвате тортата!
Украсявате по ваш вкус


Приготвих и картичка !


А в допълнение имаше ванилова панакота с плодово желе




9 коментара:

  1. Еее, Мими, колко хубаво си подсладила семейството, браво! :)
    Прекрасни десерти, бих си опитала с удоволствие и от двата. Прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха много се подсладихме ,Гери!
      Как се намерихме и двамата обожаваме сладко,което не е плюс за нас :(
      Прегръдки и прекрасни почивни дни

      Изтриване
    2. Ооо, и ние сме така, не сте сами... ;)

      Изтриване
  2. Вкусен празник сте отбелязали,Миме,отмъквам ти първо чашката с пана кота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,и ние първо нея си хапнахме :))
      Хубава вечер и прекрасни почивни дни,Роси!

      Изтриване
  3. Сладък празник, точно като Любовта! Нека да е така сладка всеки ден от живота ви, Миме! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Миме, вкусен и красив празник сте имали! Чудесни предложения!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...