Всеки от нас си пази мили спомени от детството!
На какво сме играли,къде сме ходили,за какво са ни се карали дядовците или какво са ни приготвяли бабите.Бог да ги прости вече и двете ми баби,ни посрещаха и изпращаха всяка ваканция.
Едната ни виждаше доста рядко,защото Сливен е далече от Пловдив,но за това пък на другата гостувахме постоянно- с.Цалапица е на 18 км от Пловдив
Баба ми в село много месеше,приготвяше и попара със сирене,но заливаше отгоре със запържено масло с малко лук и червен пипер,редовно правеше питки и ги печеше направо на плочата на печката с дърва!
Баба ми тук,в Сливен ще я запомня с домашният млечен крем с патенца отгоре (от белтъците),сладък салам и редовно ни правеше ръсеница и трахана
От нея ми остана един голям буркан трахана.
Никога не съм правила нито подправката,нито варена трахана за закуска за това се двоумих доста дали да приготвя днес
на гладниците у дома
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Траханата е подправка от изсушени зеленчуци и плодове ( червени чушки, известно количество зелени и жълти, камби, малко домати, задължително дюли и няколко ябълки, люти чушки и каквито други зеленчуци има наоколо - малко лук може. И, разбира се, отвара от траханово -подправката,която дава специфичният вкус и обезателно квас)
Зеленчуците се сваряват и претриват през сито. Прибавят се брашното и останалите продукти и се замесва тесто,което втасва 1-2 дни. От него се оформят малки топки, които когато започнат да засъхват се претриват през гевгир.Получените зърна се изсушават.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Варена трахана
Продукти
изсушена трахана 150 гр
краве масло или олио-60 гр
натрошено сирене
лук
хляб
червен пипер
сол
Траханата се изсипва в литър литър и половина вода и се оставя да ври на котлона!
През това време си надробявате хляб в тавичка и натрошавате отгоре сирене
запържвате нарязаният на ситно лук в маслото,добавяте и червеният пипер.Като стане готово заливате "попарата"
Сервирате я гореща!
определено големият син я хареса най-много,изяде две порции а после обра и от тавичката
Да ви е сладко !
Мимка и на мен ми хареса рецептата ако ,че не съм яла никога такова нещо. Вида на тази гозбичка ме грабна и дано не забравя да си направя трахана когато има продукти повече.
ОтговорИзтриванеПрегръщам те мила!
Мерси,Здравче!
ИзтриванеДоста рових из нета,но не можах да намеря точна рецепта за приготвянето,тези които намерих бяха по-бедни на продукти!
На баба ми сестра и я прави и ако не забравя ще я питам!
целувки и хубав празник мила
Не съм опитвала никога трахана.Като дете си спомням,че милата ми бабичка правеше често ама как и от какво ..нямам идея.Върти ми се някакъв спомен за трахана със зелева чорба и люта чушка ама..
ОтговорИзтриванеБих опитала трахана с удоволсте.Хубава Неделя ти желая Миме!
Благодаря ти много,Танче!
Изтриванетака изплуват спомените :))
прекрасна нова седмица
И аз не бях опитвала трахана, но от няколко години вече не е така и определено съм с две ръце "за". Имам и автентична рецепта, която скоро ще публикувам. И твоята изглежда чудесно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
благодаря ти ,Гери!
ИзтриванеДобре дошла и се чувствай като у дома си!
поздрави и хубава вечер
Чела съм за трахана и винаги отзивите са положителни, но не съм опитвала. Явно е време да се потърси рецепта :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Миме!
Мерси,Тили!
ИзтриванеИма рецепта ,която е с по-малко зеленчуци,но нашата е по-богата
ето тук има http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=2037
прегръдки
Яла съм подобно нещо Мимка, но в детските си години :) Зная само че беше вкусничко май....
ОтговорИзтриванеПоздрав мила!
Прегръдки,мила и хубава седмица
ИзтриванеМиленче,никога не съм опитвала трахана,даже от детските си години нямам спомен,а съм ходила и на ясла и на градина най-редовно.Чела съм тук там и съм срещала рецепти,но твоята с тези претрити зеленчуци е съвсем различна,предполагам е много ароматно с тях!
ОтговорИзтриванеРазгледам всичко пропуснато назад чак до Медовика,много апетитно е на всяка страница!
Поздравления за гостуването на Миленка,която се е представила с чудесни ястие и добруджанки!
Хубава седмица ти пожелавам,мила!
п.п.Даже те прекръстих в бързината,ама то е защото и Миленчето е взела дейно участие напоследък тук,Миме,извини ме за неволната грешка в обръщението!
ИзтриванеХаха,няма нищо ,Роси!
ИзтриванеЩе те взема за кръстница,и без това не съм кръщавана!
Благодаря ти за хубавите отзиви
Прегръдки и успешен вторник
И при баба на село не съм ходила, и трахана не съм опитвала.
ОтговорИзтриванеВ детската пък не сервираха. Но ще го опитам на всяка цена, интересно звучи!
Хубава седмица, Марийче!
Марте,явно зависи в коя част на България е селото!
Изтриванеинтересно е,че може да се хапне и за закуска,и за обед!
прегръдки и хубава сряда
В Златоград, където прекарах по-голяма част от живота си, по-старите баби, а и техните невести, правеха трахана редовно. В една от стаите задължително се сушеше с дни. Имаше и 'бяла', и 'червена', която е по-кисела, заради доматите, които се оставяха да вкиснат, преди да се сложат в тестото. Най-ми допадаше 'червената':) Сервираха я като чорбица, но не много рядка, с доматки, препържено масълце с червен пипер и малки късчета ципурки, или така наречените парченца телешко месо или пръжки. Задължително праз вътре и сминдух като попправка.. Божествено беше! :)Благодаря за тази идея за трахана:) Поздрави:)
ОтговорИзтриванемного се радвам,че съм ти припомнила миналото:))
Изтриванетолкова е разнообразна българската кухня,а като стане въпрос за бабините рецепти-цена нямат!
поздрави и хубава неделя!!!
Здравейте.
ОтговорИзтриванеКогато бях в гимназията, една моя съученичка от Ямбол, носеше трахана.
Много обичах да хапвам.
Не знаех как се приготвя, сега когато видях Вашата рецепта, ще си направя!
Благодаря!
Здравей!
ИзтриванеМного се радвам,че съм помогнала!
Надявам се да ти хареса и да е такава,каквато я помниш на вкус!
Поздрави и прекрасна нова седмица!