Друга година правя коледните меденки много преди празника.Още като наближи декември и се започва лудото търсене на подходящата рецепта,хем да не съм я правила,хем да са вкусни и сполучливи сладките!
Тази година се доверих на сладките за сватба на Ирина Купенска и не сгреших !
сладките са много вкусни и с ръка на сърцето казвам,че повечето от тях ги изяде малкото дяволче!Всеки ден обикаляше в стаите и търсеше къде съм скрила кутията,а след като свършиха продължаваше,не вярваше че няма и караше татко му да го вдига да гледа върху секциите !
нищо не промених в рецептата и Ви я копирам от Ирина !
Продукти:
2 яйца
100г захар
50г кафява захар
200г мед
200мл олио
10г бакпулвер
10г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил
около 650г брашно, пресято
2 яйца
100г захар
50г кафява захар
200г мед
200мл олио
10г бакпулвер
10г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил
около 650г брашно, пресято
Двата вида захар и медът се слагат в тенджера с дебело дъно. Поставят се върху котлон и се разтопяват на средно силен огън. Разбъркват се от време на време.
Когато захарта се е разтопила напълно, се изсипва бакпулвера и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла, пенеста смес.
Когато захарта се е разтопила напълно, се изсипва бакпулвера и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла, пенеста смес.
Прехвърля се в голяма купа и се оставя да се охлади за 5-10 минути, като се разбърква междувременно.
Към нея се добавят яйцата, едно по едно и накрая олиото. Всичко се разбърква много добре.
Започва се добавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото меденките ще станат твърди.
Тестото се разделя на две части и всяка от тях се опакова в свежо фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа, докато тестото стегне.
Може да се замрази, но преди употреба трябва да се извади поне час на стайна температура.
Към нея се добавят яйцата, едно по едно и накрая олиото. Всичко се разбърква много добре.
Започва се добавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото меденките ще станат твърди.
Тестото се разделя на две части и всяка от тях се опакова в свежо фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа, докато тестото стегне.
Може да се замрази, но преди употреба трябва да се извади поне час на стайна температура.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнен
плот и се изрязват сладки.
Ако искате по-хрупкави меденки, разточете по-
тънко, ако искате по-меки, разточете по-дебело.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180°C , в зависимост от това дали искате да са по-меки или по-препечени. Внимавайте защото се пекат бързо и като изстиват се втвърдяват
Може да ги украсите с роял айсинг,фондан,да ги потопите в шоколад
Аз използвах готово захарно тесто и роял айсинг
Може да им направите дупчици преди да ги сложите за печене и след това да ги ползвате за украса
Всичките са много красиви и са достойни за украса на елхата, но явно са и много вкусни, щом толкова настоятелно са търсени! :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти,Тили!
ИзтриванеМалкия явно си пада по меденките,защото миналата година ме кара да свалям и тези от елхата :))
прегръдки и спокойна нощ
Прекрасни меденки.Много красиво са украсени,как да не ги търси детенцето:):) :)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря!
Изтриванепоздрави и хубав престоящ ден
Хрупкави ги обичаме у дома, всички сме дяволчета, търсещи заровено сладкото имане :))))то затова и не го заравям много надълбоко :))))
ОтговорИзтриванеЧестита Нова, Мария, с най-добри пожелания за здраве и късмет, благополучие и много щастливи мигове!
благодаря ти,Диве!!!
ИзтриванеЧестита да е!
Целувки
Аз ги обичам по-дебелички,но и твоете са чудесни!
ОтговорИзтриванеХубав ден,Мимче!
Благодаря ти,Живе!
Изтриванеминалата година правих и топчета за моментално ползване,но тази година всички планове се отмениха!
Хубав ден и на теб
medenkite sa prekrasni! i kato snezhinki, i kato elhichki. shtastliva nova godina i na teb! da se sbadne vsichko, koeto iskash
ОтговорИзтриванеблагодаря много!
Изтриванепрегръдки и хубава вечер
Страхотни са, Миме и декорацията им е много красива! Знам, че отдавна са свършили, но ще им се порадвам на снимки!:)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти,Кате!
Изтриванецелувки
За много години, Миме!
ОтговорИзтриванеПрекрасни сладки си сътворила и въобще да не те притеснява това, че са след Коледа. Човек винаги може да ги приготви, а и празници много.
Пожелавам на теб и семейството ти много здраве, усмивки и щастливи мигове през новата година!
благодаря ти,Нинче!
ИзтриванеАз ги правих преди Коледа,но почина баба ми и така публикацията остана на заден план
прегръдки и хубава вечер
Много сладурски са станалИ! Браво!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти,Траяна!
ИзтриванеХубава вечер
Миме, съболезнования за баба ти ;( Тъжно е, когато ни напускат любимите хора:(
ОтговорИзтриванеПожелавам бързо възстановяване на теб и семейството ти, много здраве през новата година и само приятни емоции!
Меденките от опит знам, че са чудесни, само тях правя ;)
Поздрави!
благодаря ти много,Зори!
Изтриванепрегръдки и хубав петък
За много години!:)През новата година ти желая само хубави моменти и много усмивки:)
ОтговорИзтриванеМного сладки меденки:)
Поздрави:)
благодаря ти много!
Изтриванепрегръдки и хубав петък