.

.

понеделник, 7 януари 2013 г.

Трахана

Здравейте приятели!
Всеки от нас си пази мили спомени от детството!
На какво сме играли,къде сме ходили,за какво са ни  се карали дядовците или какво са ни приготвяли бабите.Бог да ги прости вече и  двете ми баби,ни посрещаха и изпращаха всяка ваканция.
Едната ни виждаше доста рядко,защото Сливен е далече от Пловдив,но за това пък на другата гостувахме постоянно- с.Цалапица  е на 18 км от Пловдив 


Баба ми в село много месеше,приготвяше и попара със сирене,но заливаше отгоре със запържено масло с малко лук и червен пипер,редовно правеше питки и ги печеше направо на плочата на печката с дърва!


Баба ми тук,в Сливен ще я запомня с домашният млечен крем с патенца отгоре (от белтъците),сладък салам и редовно ни правеше ръсеница и трахана 
От нея ми остана един голям буркан трахана.
Никога не съм правила нито подправката,нито варена трахана за закуска за това се двоумих доста дали да   приготвя днес  
на гладниците у дома


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Траханата е подправка от изсушени зеленчуци и плодове ( червени чушки, известно количество зелени и жълти, камби, малко домати, задължително дюли и няколко ябълки, люти чушки и каквито други зеленчуци има наоколо - малко лук може.  И, разбира се, отвара от траханово -подправката,която дава специфичният вкус  и обезателно квас)
Зеленчуците се сваряват и претриват през сито. Прибавят се брашното и останалите продукти и се замесва тесто,което втасва 1-2 дни. От него се оформят малки топки, които когато започнат да засъхват се претриват през гевгир.Получените зърна се изсушават.



/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

тъй като имам готовата подправка остава само да сваря и да видим и опитаме резултата



                                                            Варена трахана


Продукти


изсушена трахана 150 гр
краве масло или олио-60 гр
натрошено сирене
лук
хляб
червен пипер
сол



Траханата се изсипва в литър литър и половина вода и се оставя да ври на котлона!
През това време си надробявате хляб в тавичка и натрошавате отгоре сирене


Варите траханата докато се сгъсти като крем супа,след това заливате натрошените хапки




 запържвате нарязаният на ситно лук в маслото,добавяте и червеният пипер.Като стане готово заливате "попарата"




Сервирате я гореща!
определено големият син я хареса най-много,изяде две порции а после обра и от тавичката





Да ви е сладко !

19 коментара:

  1. Мимка и на мен ми хареса рецептата ако ,че не съм яла никога такова нещо. Вида на тази гозбичка ме грабна и дано не забравя да си направя трахана когато има продукти повече.
    Прегръщам те мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Здравче!
      Доста рових из нета,но не можах да намеря точна рецепта за приготвянето,тези които намерих бяха по-бедни на продукти!
      На баба ми сестра и я прави и ако не забравя ще я питам!
      целувки и хубав празник мила

      Изтриване
  2. Не съм опитвала никога трахана.Като дете си спомням,че милата ми бабичка правеше често ама как и от какво ..нямам идея.Върти ми се някакъв спомен за трахана със зелева чорба и люта чушка ама..
    Бих опитала трахана с удоволсте.Хубава Неделя ти желая Миме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много,Танче!
      така изплуват спомените :))
      прекрасна нова седмица

      Изтриване
  3. И аз не бях опитвала трахана, но от няколко години вече не е така и определено съм с две ръце "за". Имам и автентична рецепта, която скоро ще публикувам. И твоята изглежда чудесно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти ,Гери!
      Добре дошла и се чувствай като у дома си!
      поздрави и хубава вечер

      Изтриване
  4. Чела съм за трахана и винаги отзивите са положителни, но не съм опитвала. Явно е време да се потърси рецепта :)
    Приятна вечер, Миме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Тили!
      Има рецепта ,която е с по-малко зеленчуци,но нашата е по-богата
      ето тук има http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=2037
      прегръдки

      Изтриване
  5. Яла съм подобно нещо Мимка, но в детските си години :) Зная само че беше вкусничко май....
    Поздрав мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки,мила и хубава седмица

      Изтриване
  6. Миленче,никога не съм опитвала трахана,даже от детските си години нямам спомен,а съм ходила и на ясла и на градина най-редовно.Чела съм тук там и съм срещала рецепти,но твоята с тези претрити зеленчуци е съвсем различна,предполагам е много ароматно с тях!
    Разгледам всичко пропуснато назад чак до Медовика,много апетитно е на всяка страница!
    Поздравления за гостуването на Миленка,която се е представила с чудесни ястие и добруджанки!
    Хубава седмица ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. п.п.Даже те прекръстих в бързината,ама то е защото и Миленчето е взела дейно участие напоследък тук,Миме,извини ме за неволната грешка в обръщението!

      Изтриване
    2. Хаха,няма нищо ,Роси!
      Ще те взема за кръстница,и без това не съм кръщавана!
      Благодаря ти за хубавите отзиви
      Прегръдки и успешен вторник

      Изтриване
  7. И при баба на село не съм ходила, и трахана не съм опитвала.
    В детската пък не сервираха. Но ще го опитам на всяка цена, интересно звучи!
    Хубава седмица, Марийче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте,явно зависи в коя част на България е селото!
      интересно е,че може да се хапне и за закуска,и за обед!
      прегръдки и хубава сряда

      Изтриване
  8. В Златоград, където прекарах по-голяма част от живота си, по-старите баби, а и техните невести, правеха трахана редовно. В една от стаите задължително се сушеше с дни. Имаше и 'бяла', и 'червена', която е по-кисела, заради доматите, които се оставяха да вкиснат, преди да се сложат в тестото. Най-ми допадаше 'червената':) Сервираха я като чорбица, но не много рядка, с доматки, препържено масълце с червен пипер и малки късчета ципурки, или така наречените парченца телешко месо или пръжки. Задължително праз вътре и сминдух като попправка.. Божествено беше! :)Благодаря за тази идея за трахана:) Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. много се радвам,че съм ти припомнила миналото:))
      толкова е разнообразна българската кухня,а като стане въпрос за бабините рецепти-цена нямат!
      поздрави и хубава неделя!!!

      Изтриване
  9. Здравейте.
    Когато бях в гимназията, една моя съученичка от Ямбол, носеше трахана.
    Много обичах да хапвам.
    Не знаех как се приготвя, сега когато видях Вашата рецепта, ще си направя!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Много се радвам,че съм помогнала!
      Надявам се да ти хареса и да е такава,каквато я помниш на вкус!
      Поздрави и прекрасна нова седмица!

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...