.

.

понеделник, 13 април 2020 г.

Козунак с газирана вода

Козунак с газирана вода



2 яйца
1 п. суха мая на д-р Йоткер
2 с. л кисело мляко
6 с.л захар
4 с. л олио
1 ванилия
3 капки оцет
500 г брашно
125 мл газирана вода
кора от лимон, портокал
Ядки, стафиди, локум

Нека всички продукти са със стайна температура. 
Ако месите в хлебопекарна слагате всички течни съставки без олиото, като леко затопляте газираната вода.добавяте лимоновата / портокалова кора. Постепенно добавяте брашното до меко тесто (колкото меката част на дланта както се казва) и оставяте да се меси. Олиото добавяте малко по малко в процеса на месене. Преди да започне процеса на втасване може да пуснете още веднъж да меси. 
След като програмата за тесто ви свърши изваждат тестото и го премесвате с мазни ръце като разстилате и сгъвате, и така няколко пъти.
Оформяте си козунаци, намазвате с жълтък + лъжица прясно мляко, поръсвате със захар и оставяте да втаса още веднъж. Пепете на 170 градуса до готовност.

Ако месите на ръка леко затопляте газираната вода и с нея размивате маята + 3 с. л брашно и щипка захар. Оставяте на топло да се активира.
Разбивате с миксер яйцата, захарта, ванилията и оцета. Прибавят маята и брашното на Порции. Меси се гладко тесто  (може тук да добавите стафиди или да ги сложите вътре в самите фитили при оформянето).Месите  докато в тестото започнат да се образуват мехури като периодично си топите ръцете в мазнина. В стаята, в която работите трябва да е достатъчно топло. 
Намазвате готовото омесено тесто с олио и оставяте да втаса.
Оформяте козунаци, слагате плънка по желание. Мажете с жълтък + прясно мляко, ръсите със захар и оставяте отново да втаса. Печете на 170 градуса. Ако ви е силна фурната може да покриете с хартия за печене.

Рецептата е от "Веселият готвач"

П. С.
Бележки след консумация 😜
Сложих  локум,  на мен ми е малко захарта( може да добавите още малко) , но не съм критерии, защото обожавам сладко 😊 . Козунака стои с една идея по пухкав, има конци, тестото според мен е подходящо за кифлички

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...