.

.

неделя, 26 февруари 2017 г.

Маслен сладкиш с печени ябълки и ванилов крем







рецепта на Йоли






тесто

125 г меко масло
3 с.л захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер


пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л масло
5 с.л захар
1/2 ч.ч сушени плодове
1/2 ч.ч  накълцани орехи
2-3 с.л ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

1 крем "Оле" ванилия
250 г заквасена сметана
1 ч.ч прясно мляко
2 яйца
захар на вкус




обелете ябълките и ги нарежете на дребни парченца,сложете ги в тава и ги поръсете със захарта,рома и маслото,сложете и лимоновата кора.
Печете докато омекнат и се карамелизират.Добавете сушените плодове и ядките.
Оставете плънката да се охлади

Разбъркайте маслото със захарта и ванилията.Добавете яйцето и лимоновата кора.Брашното пресято с бакпулвера добавете към маслената смес и замесете бързо меко тесто.

Изсипете пакетчето крем в купа,сложете яйцата и разбъркайте с бъркалка.Добавете сметаната ,а след това и млякото.Овкусете със захар според вкуса си.

Покрийте дъното на форма с хартия за печене.Сложете 2/3 от тестото и разстелете с пръсти по дъното на тавата.От останалата част от тестото оформете борд по стените.Надупчете с вилица кората.
Изсипете плънката от ябълките и заравнете.Отгоре изсипете крема .
Изпечете сладкиша в загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути.
Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръст крема.Трябва да е еластичен,но не твърд.
Сервирайте сладкиша добре охладен,поръсен с пудра захар










2 коментара:

  1. Изглежда много, много вкусно! Обожавам съчетанието на ябълков сладкиш с ванилов сос, или крем, просто този сладкиш е разкошен! Поздрави и Честита баба Марта, Мимка!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...