тесто
125 г меко масло
3 с.л захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
пълнеж
5-6 ябълки
2 с.л масло
5 с.л захар
1/2 ч.ч сушени плодове
1/2 ч.ч накълцани орехи
2-3 с.л ром
настъргана кора от 1/2 лимон
крем
1 крем "Оле" ванилия
250 г заквасена сметана
1 ч.ч прясно мляко
2 яйца
захар на вкус
обелете ябълките и ги нарежете на дребни парченца,сложете ги в тава и ги поръсете със захарта,рома и маслото,сложете и лимоновата кора.
Печете докато омекнат и се карамелизират.Добавете сушените плодове и ядките.
Оставете плънката да се охлади
Разбъркайте маслото със захарта и ванилията.Добавете яйцето и лимоновата кора.Брашното пресято с бакпулвера добавете към маслената смес и замесете бързо меко тесто.
Изсипете пакетчето крем в купа,сложете яйцата и разбъркайте с бъркалка.Добавете сметаната ,а след това и млякото.Овкусете със захар според вкуса си.
Покрийте дъното на форма с хартия за печене.Сложете 2/3 от тестото и разстелете с пръсти по дъното на тавата.От останалата част от тестото оформете борд по стените.Надупчете с вилица кората.
Изсипете плънката от ябълките и заравнете.Отгоре изсипете крема .
Изпечете сладкиша в загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути.
Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръст крема.Трябва да е еластичен,но не твърд.
Сервирайте сладкиша добре охладен,поръсен с пудра захар
Изглежда много, много вкусно! Обожавам съчетанието на ябълков сладкиш с ванилов сос, или крем, просто този сладкиш е разкошен! Поздрави и Честита баба Марта, Мимка!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта и на вас ,Кате!
ОтговорИзтриванеЦелувки