.

.

неделя, 12 януари 2014 г.

Пита за гости

Здравейте приятели!
Рецептата за тази пита отново видях при Мима Димитрова , стана страхотна и гостите много я харесаха :)



продукти
200 мл топла вода , в която разтворих 2 п. суха мая на д-р Йоткер + 1 ч.л.захар
3 яйца + 1 белтък / жълтъка оставяте за отгоре/
200 мл топла вода + 200 мл топло мляко
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
1 - 1.100 кг брашно
125 г масло
сусам или мак за украса


първо си активирате маята в топла вода,лъжичка захар и малко брашно.Оставяте да шупне.
Пресявате брашното и правите кладенче.Наливате топлото мляко и топлата вода,прибавяте яйцата,солта,оцета и шупналата мая.
Замесвате средно тесто и разделяте на 6 топки и  една малка за топчетата


първата топка я поставяте в средата на формата за печене (по възможност по -висока,аз ползвам от старите електрически тенджери)
четирите топки разточвате на правоъгълници и ги нареждате един върху друг като мажете помежду им размекнатото масло.Навивате  на руло и режете на триъгълници,които нареждате около средната топка.
последната топка разточвате на кръгла кора,която разрязвате на толкова триъгълници,колкото охлювчета сте наредили около средното топче.
на всеки триъгълник разрязвате процеп,през който прекарвате острия край отдолу нагоре .
получената фигура поставяте върху охлювчето с острия връх навън.

от останалото парче тесто правите топчета,които нареждате по края на средното топче.
мажете питата с яйце и посипвате със сусам или мак.
оставяте да втаса и печете на 200 градуса първо 20 минути на долен реотан и след това включвате и горен до готовност.
може да покриете питата с хартия за печене ,за да не изгори отгоре.
след като е готова мажете с масло и напръсквате с вода,увивате и оставяте да си "обиколи нивичката" 


Да Ви е сладко

14 коментара:

  1. Миме, на мен също много ми харесва, страхотна ти се е получила! Да го е жал човек да я разчупи... И все така да ги впечатляваш гостите. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,за първи път правих по тази рецепта и останах очарована!
      прегръдки и спорна,усмихната нова седмица

      Изтриване
  2. Много е красива, висока, пухкава, топла и мекичка!!! Очарова нас, чрез снимки, а си представям гостите ти как са били възхитени! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Как няма да я харесат гостите-кой е майстора се пита?
    Поздравления,Мимче!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко апетитно и красиво хлебче! Браво, Миме! Представям си как е ухаело у вас!!!
    Топла и усмихната седмица ти желая! Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна е! Пухкава и мека, тъкмо като за гости!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна пухкавелка,Миме,майстор си голям!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Миме, много хубава питка си направила! Пухкава и майсторски завъртяна!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...