Рецептата за тази пита отново видях при Мима Димитрова , стана страхотна и гостите много я харесаха :)
продукти
200 мл топла вода , в която разтворих 2 п. суха мая на д-р Йоткер + 1 ч.л.захар
3 яйца + 1 белтък / жълтъка оставяте за отгоре/
200 мл топла вода + 200 мл топло мляко
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
1 - 1.100 кг брашно
125 г масло
125 г масло
сусам или мак за украса
първо си активирате маята в топла вода,лъжичка захар и малко брашно.Оставяте да шупне.
Пресявате брашното и правите кладенче.Наливате топлото мляко и топлата вода,прибавяте яйцата,солта,оцета и шупналата мая.
Замесвате средно тесто и разделяте на 6 топки и една малка за топчетата
Пресявате брашното и правите кладенче.Наливате топлото мляко и топлата вода,прибавяте яйцата,солта,оцета и шупналата мая.
Замесвате средно тесто и разделяте на 6 топки и една малка за топчетата
първата топка я поставяте в средата на формата за печене (по възможност по -висока,аз ползвам от старите електрически тенджери)
четирите топки разточвате на правоъгълници и ги нареждате един върху друг като мажете помежду им размекнатото масло.Навивате на руло и режете на триъгълници,които нареждате около средната топка.
последната топка разточвате на кръгла кора,която разрязвате на толкова триъгълници,колкото охлювчета сте наредили около средното топче.
на всеки триъгълник разрязвате процеп,през който прекарвате острия край отдолу нагоре .
получената фигура поставяте върху охлювчето с острия връх навън.
от останалото парче тесто правите топчета,които нареждате по края на средното топче.
мажете питата с яйце и посипвате със сусам или мак.
оставяте да втаса и печете на 200 градуса първо 20 минути на долен реотан и след това включвате и горен до готовност.
може да покриете питата с хартия за печене ,за да не изгори отгоре.
след като е готова мажете с масло и напръсквате с вода,увивате и оставяте да си "обиколи нивичката"
Да Ви е сладко
четирите топки разточвате на правоъгълници и ги нареждате един върху друг като мажете помежду им размекнатото масло.Навивате на руло и режете на триъгълници,които нареждате около средната топка.
последната топка разточвате на кръгла кора,която разрязвате на толкова триъгълници,колкото охлювчета сте наредили около средното топче.
на всеки триъгълник разрязвате процеп,през който прекарвате острия край отдолу нагоре .
получената фигура поставяте върху охлювчето с острия връх навън.
от останалото парче тесто правите топчета,които нареждате по края на средното топче.
мажете питата с яйце и посипвате със сусам или мак.
оставяте да втаса и печете на 200 градуса първо 20 минути на долен реотан и след това включвате и горен до готовност.
може да покриете питата с хартия за печене ,за да не изгори отгоре.
след като е готова мажете с масло и напръсквате с вода,увивате и оставяте да си "обиколи нивичката"
Да Ви е сладко
Миме, на мен също много ми харесва, страхотна ти се е получила! Да го е жал човек да я разчупи... И все така да ги впечатляваш гостите. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Гери,за първи път правих по тази рецепта и останах очарована!
Изтриванепрегръдки и спорна,усмихната нова седмица
Много е красива, висока, пухкава, топла и мекичка!!! Очарова нас, чрез снимки, а си представям гостите ти как са били възхитени! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Бонбонче :*
Изтриванепрегръдки
Как няма да я харесат гостите-кой е майстора се пита?
ОтговорИзтриванеПоздравления,Мимче!
Благодаря ти,Живе!
Изтриванехубава седмица
прегръдки
Колко апетитно и красиво хлебче! Браво, Миме! Представям си как е ухаело у вас!!!
ОтговорИзтриванеТопла и усмихната седмица ти желая! Прегръдки :)
Благодаря ти,Тики!
Изтриванехубава седмица и на теб
прегръдки
Прекрасна е! Пухкава и мека, тъкмо като за гости!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря,Тили!
Изтриванехубава вечер и прегръдки
Чудна пухкавелка,Миме,майстор си голям!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти много,Роси!
Изтриванепрегръдки и хубава вечер
Миме, много хубава питка си направила! Пухкава и майсторски завъртяна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много,Бети!
Изтриванехубави почивни дни ти желая
поздрави