Вече ми липсва свободното време,което прекарвах с всички вас и невероятните Ви местенца!
Успявам от време на време да Ви посетя и виждам страхотни предложения!
Преди няколко дни реших да правя курабии (исках да раздам в памет на баба си),но никога не бях правила и не знаех на коя рецепта да се доверя!
Точно в същия ден пред погледа ми попадна рецептата на една страхотна дама!
Реших,че това е знак и още на другия ден направих!
Станаха просто невероятни!
Рецептата е в блога cOOking TiKi
аз ще ви копирам изцяло обеснението на Тики и ще ви покажа моите снимки!1 !
„1 кг брашно и 50-100 гр повече, ако е необходимо, с което поръсваме на масата при замесването.
4-5 яйца разбиваме в дълбок съд с 1 ½ ч.чаши пясък захар. В друг дълбок супник пресяваме брашното, от което заделяме малко за измесването и правим кладенче, в което сипваме 1 ч. чаша олио, към него прибавяме разбитите яйца с захарта, 2 ванилии, кората на един лимон (настъргана).
В ½ ч. чаша кисело мляко слагаме 1 пакетче амонячна сода и щом кипне прибавяме към сместа в кастрона. В останалата ½ ч. чаша кисело млеко слагаме 1 пълна чаена лъжичка сода за хляб, разбиваме да бухне и сипваме в кастрона.
Всичко объркваме с голяма лъжица и замесваме. Поръсваме на масата брашно и изсипваме цялата смес, която почваме да замесваме.
Тестото е доста меко, но не трябва повече брашно да прибавяме, а сипваме малко олио на масата, да не лепне.
Леко омесваме и почваме да късаме малки топчици, които топваме в кристална захар и ги нареждаме в подмазана тава на разстояние.
Печем в нагорещена фурна, а после ги печем отдолу на 2, а отгоре на 1, като ги следим.
След като изстинат, ги прибираме в тенджера, захлупваме ги и траят дълго време.“
единственото,което добавих от мен е една капачка ром !
Благодаря много за рецептата!
пробвайте ги!
Да Ви е сладко
Много вкусни изглеждат, Миме! И мекички, ароматни... Страхотни спомени носят подобни рецепти.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти,Гери!Наистина са страхотни!
ИзтриванеХубава и спокойна вечер
Много хубави са се получили, Миме :) Чак усещам как ухаят! Идеята ти за ром никак не е лоша :) И аз принципно променям всичко по мой вкус, но за бабините рецепти гледам много много да не пипам, защото те си бяха съвършени и така искам да ви ги предам :) Иначе, като се замисля, колко неща могат да им се добавят! :) Лека вечер ти желая :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, мила!
ИзтриванеОбожавам аромата на ром и почти във всички сладкиши слагам (blush)
курабиите ще се правят редовно!малкия вчера видя снимката и ревна,трябваше доста време да го убеждавам,че мама като почива ще направи :(
поздрави и благодарности!
Колко отдавна не съм ги правила! Миме, благодаря за подсещането!
ОтговорИзтриванеТолкова са апетитни, че си грабвам една!
Поздрави!
Взимай,Тили,колкото искаш :)
Изтриванев събота пак !!!!!!
хубав следобед!
Марийче, баба ти би се радвала да види тези курабийки, приготвени от внучката и. И със сигурност ти се усмихва;)
ОтговорИзтриванеИзглеждат съвсем като едно време- много ги обичах.Поздрави и хубави празници!
благодаря ти много ,Марте!
Изтриванежелая ти прекрасни почивни дни!
прегръдки
Тезин"бабини курабии" ме върнаха години назад...с умиление :) Пожелавам успех на блога ти и дано да го превърнеш във фактор за кулинарното блогарство!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много!
ИзтриванеДобре дошли в моята кухня!
Надявам се да Ви е приятно и вкусно!
хубава и спорна нова седмица
поздрави
Страхотни са! И баба ми ги приготвяше, и майка ми също :)
ОтговорИзтриванеЕх, спомени от детството :)
Хубави спомени имаме!Дано и нашите деца ги съберат!
ИзтриванеХубава вечер и спорна нова седмица