Преди известно време си поканих една дама на гости,но по независещи от нас причини чак сега настъпи момента да я посрещна в моята кухня!
Може би всички от вас познават днешната ми гостенка!Дали в блог пространството,в БГМама или в кулинарните групички, всеки е срещал нейните рецепти!
Творческа личност,която ще подслади и Вашия живот!!!!
Venetta
***************************************************
Страстни сладки прегрешения в кухнята на Мимето
"Обещание къща не разваля,
но мира не дава!".
Преди много, много време една дама, която била много болна, обещала, че ще гостува на една друга дама, която имала едно много уютно и прекрасно местенце някъде в Интернет пространството. От тогава обаче изтекла много, много вода по Дунава, но тя все не идвала и не идвала. Уж оздравяла, но все нещо се случвало и и´ пречило да изпълни обещанието си. Един ден обаче я навестила една прекрасна идея, идея с която тя можела да гостува без да срамува.
Е, вече се сетихте, че тази приказка е истинска и днес имам честта и удоволствието, да гостувам на една много уважавана и обичана от мен млада, красива и интересна Дама, нашата Мария! С Мимето се познаваме още от форума на bg-mamma. Там имах възможност да се наслаждавам и възхищавам на прекрасните и вкустои, с които тя много често ни караше да се облизваме и преглъщаме пред монитора.
Миме, благодаря ти за любезната покана. Благодаря ти за милите думи, с които винаги си ме споменавала. Благодаря ти за прекрасните и вкусни рецепти, с които ни даваш възможност да се насладим заедно с нашите семейства и приятели. Забавих се много, но мога с чиста съвест да кажа, че си е заслужавало.
За съжаление се получи малко недоразумение и снимките на козунака бяха показани преди да гостувам на Мимето, но кой да знае, че тя не отговаря толкова дълго, защото компютъра и´ бил развален. Нищо, все пак, Миме, всички очакват с нетърпение рецептата и съм сигурна, че ще им допадне много.
Не знам вече за кой ли път, но пак ще го кажа, винаги има възможност нещо да се промени и подобри, дори и когато човек си мисли, че едва ли има какво още да се измисли. Но стига съм философствала, по-добре ще е да ви представя новия ми козунак, който е толкова вкусен, толкова неустоим и ароматен, че би възкресил и мъртвец. Е нали все пак е за Великден, трябва да го може.
Или
това е,
Cappuccino-Vanille Brioche mit weisser Schokolade und Mandeln
илиКозунак Капучино - Ванилия с бял шоколад и бадеми
Продукти за основното тесто:
600 гр брашно
125 гр кокосово мляко
125 гр сметана или прясно мляко
150 гр захар
20 гр меко масло
1 пак. ванилия захар
3 ч. л. олио
2 бр. яйца
1 бр. белтък
1 пак. суха мая (7 гр за 500 гр брашно)
Още са ви необходими:
За тестото с ванилия:
1 пак. пудинг ванилия
*** няколко супени лъжици сметана
За тестото с кафе:
5 ч. л. разтворимо кафе, аз ползвах на Nestle
5 ч. л. капучино на прах (гранулирано)
5 ч. л. амарето
*** няколко супени лъжици сметана
За пълнеж:
*** бял шоколад
*** бадеми
*** канела
*** джинджифил
За намазване отгоре:
1 бр. жълтък
Приготвяне:
Продуктите за основното тесто трябва да са със стайна температура. От тях с помощта на бъркалките на миксера за тесто се замесва средно меко тесто. Като се внимава солта и мазнината да не попадат в пряк контакт с маята. За целта аз винаги ги поставям на дъното на съда, сипвам брашното и тогава прибавям останалите продукти. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда е готово омесено. Тогава се изважда и се разделя на две равни части. Към едната чат се прибавя пудинг ванилия и няколко лъжици сметана,
така че да се получи средно меко тесто. Към другата половина се прибавят разтворимото кафе, капучиното на прах и амаретото. Ако е необходимо се прибавят 1-2 супени лъжици сметана.
Така приготвените теста се омесват добре,
завиват се с алуминиево фолио и се оставят при 30°-35°С да втасат. Те са готови втасали, когато обемът им се е удвоил.
Когато тестото е готово, се разточва много леко и кората с кафето се поставя върху кората с ванилия и тогава вече решавате как да го оформите. Може да направите кифлички, или руло, или да го нарежете на фитили или да поставите в тях бадеми, бял шоколад, канела и джинджифил, както аз съм направила
Готовите фитили се усукват и от тях се оплитат козунаците или козуначен венец или козуначна топка. Това вече оставям на вашите предпочитания и желания. Пълнежа може да е също така от заквасена сметана + 1 жълтък + захар + ванилия или амарето + масло.
Когато козунакът е оформен се оставя да втаса и след това се намазва с жълтък + 1 ч. л. прясно мляко и се поръсва със захар кристал или захар на гранулки.
Пече се при 190°С за около 30-40 минути. Ако преди това време се зачерви отгоре повече отколкото бихте желали, покрийте го с алуминиево фолио.
Когато се извади от фурната, се оставя да изстине върху решетка.
А сега,
Как да си направим сами Hagelzucker
или захар на гранулки
Буквалният превод е захар-градушка
1. Пудрата захар се навлажнява.
2. Пресова се много добре.
3. Оставя се да изсъхне.
4. Накрая се надробява на малки зрънца.
Надявам се да съм ви била полезна!
P.S. Съжалявам много за ужасните снимки, но този път не бяха направени през нощта, а по ранни зори и толкова успях... Съжалявам...
Миме, още веднъж ти благодаря за милата покана, благодаря ти за приятелството, за търпението и за това, че винаги си ме разбирала!
Миме,гостуването на Венета е изпълнило публикацията с много аромат и вкус! Дъхави ,апетитни козунаци с неустоими плънки е приготвила!Майсторско изпълнение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на двете!
Благодаря ,Мира!
ИзтриванеВени е майстор на козунаците :)
ще се опита със сигурност!
хубав ден мила
Вени си е майсторица-винаги и се получава.Тези нейни козуначета много ми харесват.
ОтговорИзтриванеПоздрави и на двете-прегръдки!
Мерси Живе!
Изтриванепрегръдки и хубава вечер
Толкова приятно ме изненадахте, че не знам откъде да подхвана, да ви хваля ли, да ви благодаря ли, да отмъкна козунака, май най-добре:)!:) Вени, миличка, така се радвам да те видя в блоговете, тези твои козунаци, могат да ме подлудят, и не само мен, виждаш чак във прегрешение ме вкарват, а пък май и не само мен:). Удоволствие е, да си пия обедното кафенце с вас! Вени, обожавам да те чета, да разказваш тези приказки, а снимките ти винаги са ми били много изкусителни, показват точно това, което трябва, а именно неустоим модел. Мимка, мога само да те поздравя за избора на гост, да ти благодаря за насладата и удоволствието! Много ви харесвам и двечките, прегръдки!
ОтговорИзтриванеХаха Кате и аз цяла вечер се облизвах на снимките !!!
Изтриванеблагодаря ти мила
прегръдки и хубава вечер
Този козунак със сигурнист е много вкусен, а представям си какво блаженство е за любителите на кафе. Прекрасно предложение! Поздрави и за домакинята, и за гостенката.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря ти,Гери!
Изтриванепоздрави
Миме, невероятен гост имаш - майстор на козунаците (и не само!) ! Невероятни са!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и за двете!
благодаря ,Тили!
Изтриванехубава вечер
Миме,в навечерието на Великден си поканила точния човек с най-голямата колекция от козунаци,поздравления за избора на гост!
ОтговорИзтриванеА Вени за пореден път показва не само майсторство,а и много креативност !Няма начин този козунак да не е уханен и пухкав с безкрайни конци,щом е замесен от Вени!
Пожелавам на семействата ви щастливи празнични дни,дами!
Благодаря ти,Роси!!!
Изтриванепрекрасни празници и на теб и твоето семейство!!!
целувки
Мила Миме, още веднъж благодаря много за сърдечната покана! За мен е чест и голямо удоволствие да ти гостувам. Благодаря ти за прекрасното преживяване! ♥ ♥ ♥
ОтговорИзтриванеСкъпи, Дами! ♥ ♥ ♥
Благодаря ви много за сърдечните думи и за милите приятелските отзиви! С вас се почувствах много богата и ми създадохте прекрасно настроение. Радвам се, че моят нов козунак ви допада!
Поздрави, сърдечни прегръдки и пожелание за един прекрасен ден! ♥ ♥ ♥
Вени,благодаря за удоволствието,което ми достави със своето гостуване!
Изтриванепрегръдки