.

.

петък, 8 юни 2012 г.

На гости на "Черпак с мерак"

 Здравейте приятели!
Напоследък нещо не ми стига времето,дали заради хубавото време или за щъкащите по двора ми майстори,каквато и да е причината фактите са на лице :)
Днес съм на гости на Здравчето.Поканата и ме направи щастлива,но се извинявам от сърце за закъснението!
Тя е готина и  точна,рецептите и са лесни и достъпни,за това доста от тях са присъствали и на моята трапеза.
"Черпак с мерак" е любимо местенце на много хора и аз съм горда че съм ти на гости миличка!

Естествено първо искам да поднеса цветенце на домакинята






за предястие съм ви приготвила едни бързи и лесни


ТОПЧЕТА ОТ СИРЕНЕ(ТИРОКРОКЕТЕС)

рецептата е от тук



продукти

1 Ч.Ч НАСТЪРГАНО СИРЕНЕ
80 ГР ОМЕКНАЛО МАСЛО
1/2 НАСТЪРГАН ЛУК
1 СЛИКИДКА ЧЕСЪН СЧУКАНА
1 СВАРЕНО ЯЙЦЕ НАСТЪРГАНО
ЧЕРВЕН ПИПЕР

ОМЕСВАМЕ ПРОДУКТИТЕ И С МОКРИ РЪЦЕ ОФОРМЯМЕ ТОПЧЕТА.
ОВАЛВАТ СЕ В ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР.ОСТАВЯТ СЕ ЗА МАЛКО В ХЛАДИЛНИК.



тъй като сме любители на свинското съм приготвила


пълнени пържоли със сметанов сос




  • продукти



2 пържоли дебели около 1 см
200 гр гъби
1 глава лук
2 триъгълни парченца топено сирене 
2 резена лимон
вино


за соса
200 мл готварска сметана
1 с.л брашно
прясно мляко
2 скилидки чесън


начин на приготвяне 


разрязвате пържолките на две по дължина,за да се получи нещо като джоб.Посолявате и поръсвате с черен пипер
запържвате лукът нарязан на ситно в  мазнина,като е почти готов прибавяте гъбките и продължавате да разбърквате.След като се запържат с тази смес се пълнят пържолите ,слага се парченце от топеното сирене и отвора се затваря с клечки за зъби.Слагате ги в тавичка,прибавяте малко вода,вино и мазнина ,слагате парченце лимон върху всяка и слагате да се пекат 
През това време в мазнината в която се запържвали гъбите се слага счукания чесън, брашното,след като се запържи се прибавя сметаната .Разрежда с прясното мляко до получаването на желаната гъстота,посолявате и слагате черен пипер на вкус
Сервирате пържолките поляти със соса 


за десерт съм приготвила един интересен крем,чието начало се крие далече във френската история




крем "Сабайон" с праскови
рецептата е от "кулинарен журнал"


продукти

5 жълтъка + 1 яйце
150 мл десертно вино
130 гр захар
200 мл разбита течна сметана
4 праскови

начин на приготвяне

Разбивате жълтъците,яйцето и захарта до кремообразна смес,слагате на слаб огън,прибавяте виното на струя  като непрекъснато разбърквате.
нарязвате прасковите на кубчета и като се сгъсти крема ги изсипвате вътре.Сваляте от огъня и като се охлади смесвате с разбитата сметана.
разпределяте в чаши и украсявате със сметана и праскови.Охлаждате в хладилник 


Здравче,благодаря мила отново за поканата
хубава вечер на всички и страхотни почивни дни

19 коментара:

  1. Честито гостуване! Прекрасно меню за Здравчето:)
    Много вкусно и апетитно е всичко!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Мими за страхотното представяне и красотите, които си сътворила за мен!Всичко изглежда толкова вкусно!
    Не се притеснявай ,че си закъсняла няма за къде да се бърза нали?:)))
    Целувки и хубави почивни дни ,дано майсторите не те притесняват вече:)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравчето ми е любимка ,ти също ,а двете заедно ме правите щастлива ! Чудесно меню и както винаги си спазила етикета за гостуване с прекрасно цвете !
    Хубава вечер ,Мими ,а аз отивам на гости на Здравчето :) !
    Чао и хубави почивни дни ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Ивана!
      Много се радвам,че ви имам като приятели,толкова много нови неща научавам
      прегръдки и прекрасна вечер

      Изтриване
  4. Страхотно меню си приготвила за гостуването си при Здравчето - поздравления!!! Уникално вкусно е всичко!! Сега отивам да поздравя и нея за страхотния избор на гостенка :)

    Приятни и спокойни почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, чудесен тандем сте!
    Страхотно меню, направено с много любов и за приятел!
    Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  6. ЧУдесно меню, аз с радост ще опитам всички тези изкушения1!
    Хубава вечер, Марийче!Отивам и при Здравчето да видя сега и да поднеса поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Миме, поздравления за прекрасното гостуване при Здравчето и хубаво представеното меню!
    Ястията са прекрасни ,приготвени чудесно!
    Чудни местенца имате със Здравчето!
    Винаги е удоволствие да ви посещавам!
    Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ееее Благодаря ти миличка!
      изчервих се от толкова комплименти да знаете !
      прегръдки и прекрасна събота

      Изтриване
  8. Миме, току-що идвам от Зичето и много се зарадвах като видях, че си й на гости! Страхотни сте и двете - гостуване, посрещане, меню... Всичко е толкова празнично! Благодаря ви за насладата!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви мили момичета за хубавите коментари.
    Мими наистина се справи страхотно и знам, че на който и да гостува, се представя прекрасно.
    Мимка, благодаря ти миличка за удоволствието което ми достави!
    Прегръщам ви сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  10. Миме,великолепно и много вкусно меню си подготвила!Красиво цветенце си оформила,много ми хареса!Както винаги си се представила на ниво и с много страние!
    Прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...