Канелони с кайма и бешамел

Преди много години в нашите менюта съществуваше една дума,която обхващаше разбирането ни за паста - макарони!
 Приготвянето им и разнообразието на вкусове са на светлинни години от настоящето разнообразие от видове и вкусове.
Днес ще ви предложа рецепта ,която се одобри от всички в семейството ни!


 Канелони с кайма и бешамел





рецептата намерих на много места но се доверих на "Даровете на Гея"

продукти:

*250 г канелони
*1ч.ч настърган кашкавал


за доматения сос:

*500 г настъргани домати (аз използвах консерва белени домати на кубчета)
*1 скилидка чесън
*1 ч.л домашна едромляна лютеница
*1 ч.л. захар
*1 голям морков
*3 с.л зехтин
* сол и черен пипер на вкус


за соса с кайма:

*800 г кайма
*100 мл бяло вино
* 1 глава ситно нарязан лук
* 1 ч.ч. от соса ,който ще сварите
* 1 ч.л доматено пюре
* 1/4 к.л канела
* 3 с.л. зехтин




за бешамела:

*600 мл прясно мляко
*4 с.л брашно
*5 с.л зехтин



Приготвяне :

Първо си пригответе доматения сос.
В малка тенджерка се загрява зехтина и се добавя скилидката чесън да го ароматизира,не пържете много зехтина.
Прибавете доматите,доматеното пюре (лютеницата) , моркова нарязан на кръгчета,захарта,солта и пипера.
Варете докато се сгъсти до средна гъстота.Извадете парчетата морков и ги оставете за приготвянето на пълнежа.

Нарежете глава лук на дребно и я запържете за кратко в зехтина.
Прибавете каймата и запържете докато побелее,добавете парченцата морков,които предварително сте намачкали с вилица.
Залейте с виното и добавете канелата,сол и пипер на вкус.
Изчакайте да се изпари виното и добавете чаша от готовия доматен сос и 1 ч.ч. вода.
Похлупете и гответе около 20-30 минути.




За бешамела запържете брашното в зехтина до светло златисто.Добавете прясното мляко и разбърквайте докато се сгъсти.Свалете от огъня и добавете 1/2 ч.ч. кашкавал.
От тази смес прибавете към пълнежа 
5 с.л  и разбъркайте

Изберете подходяща тавичка.
Разпределете по дъното 5с.л от бешамела и отгоре няколко лъжици от доматения сос


Пълнете канелоните с помощта на малка лъжичка и ги редете в тавичката.


Така нареждате всички канелони.
Отгоре разпределяте бешамела ( ако имате останало от пълнежа може да го сложите преди да покриете с бешамела) и разпределяте отгоре доматения сос.
Покривате с алуминиево фолио и печете на 200 градуса около 35-40 мин.
Изваждате от фурната,махате фолиото и посипвате с останалото количество кашкавал.
Връщате обратно във фурната да се запече.





Да ви е сладко






Коментари

Популярни публикации