.

.

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Торта за Св. Валентин

Макар,че не е християнски празник и не му отдаваме голямо значение,нищо не ни пречи да се подсладим !


Торта за Св. Валентин



Шоколадовите блатове от "Най-вкусната шоколадова торта" на Ирина Купенска в комбинация с маскарпоне мус с бял шоколад е страхотна комбинация :)

Гледах много рецепти за мусове ,станах разногледа и откраднах рецептата от Зори с малко добавки 







180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути,
като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж 
или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина,
т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите 
хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на 
тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.

///////////////////////////////////////////////////////////////////

за маскарпоне мус с бял шоколад

300 г бял шоколад
300 мл течна сметана
500 г маскарпоне
50 г безсолна извара
1 п. желатин
ванилова захар
(захар по желание)


слагате сметаната на котлона,но без да завира.
Изсипвате при нея начупения бял шоколад и продължавате да разбърквате докато се разтопи!
Дърпате от огъня и оставяте настрани
Накисвате желатина в 50 г вода докато набъбне и след това го разтапяте на водна баня,прибавяте го при сметаната и разбърквате.
Разбивате леко маскарпонето,изварата,ваниловата захар и захар по ваше усмотрение
Прибавяте малко по малко сметаново-шоколадовата смес към маскарпонето като разбърквате,после прибирате в хладилник да стегне.
Желателно е муса да се прави поне 12 часа преди цялата торта

Опечения блат разделяте хоризонтално на две части
Слагате едната част в чиния за сервиране и БЕЗ ДА СИРОПИРАТЕ изсипвате отгоре повече от половината крем. Аз нарязах банан отгоре 
преди да сложа втората част от блата.
С другата част от крема измазвате тортата!
Украсявате по ваш вкус


Приготвих и картичка !


А в допълнение имаше ванилова панакота с плодово желе




вторник, 10 февруари 2015 г.

Сладкиш от белтъци със сушени плодове

Както  съм казвала и преди,винаги ми остават белтъци и всеки път се чудя как да ги оползотворя разнообразно!


Сладкиш от белтъци със сушени плодове



продукти :

6 белтъка
200 г захар 
2 ванилии
130 г брашно
100 мл олио
40 г червена боровинка
40 г стафиди
40 г сушени кайсии
40 г счукани орехи
2 с.л ром


70г черен шоколад
20 г масло


Накиснете сушените плодове в ром. Разбийте белтъците с миксер,добавете захарта и продължете да разбивате до твърд сняг
Добавете в белтъците брашното и олиото като разбърквате леко със шпатула.
Добавете орехите,а след това и плодовете!
Изсипете сместа в подходяща форма.
Разтопете шоколада и маслото и полейте върху сместа на тънка струя като разнасяте с помощта на дървен шиш (правите мраморен ефект)




Печете на 180 г  30 минути!
поднасяте с пудра захар или топка сладолед!





Да Ви е сладко!

Постен портокалов кекс

Наближават Великденските пости и тази рецепта е подходяща и за постещи и за такива ,които не спазват тази традиция!


Постен портокалов кекс



продукти:

1 и 1/2 ч.ч пресято брашно
1 щипка сол
1 к.л. сода за хляб
3/4 ч.ч захар
1 ч.ч. пресен портокалов сок
1/3 ч.ч. олио
1 с.л бял оцет ( ябълков)
кората от 1 портокал - настъргана
1 ванилия

за глазурата:

2 с.л портокалов сок +пудра захар  



В голяма купа изсипваме пресятото брашно заедно със содата и солта.
В друга купа смесваме захарта,портокаловия сок,олиото,настъргана кора,ванилията и оцета.
Разбиваме с тел 2-3 минути сместа докато се стопи захарта и изсипваме в купата с брашното.
Разбърква ме докато стане еднородна смес.


Изсипваме във форма за кекс (намаслена или покрита с хартия за печене) и печем 40 минути на 170 градуса.
Чакаме да се охлади и намазваме с портокаловата глазура 




За глазурата разбъркваме портокаловия сок с толкова пудра захар ,колкото да се получи гъста кашичка :)




Да Ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...