.

.

четвъртък, 1 януари 2015 г.

Портокалов трюфел

Тази торта ще Ви заплени......ще Ви омагьоса :))
Много шоколадова,разтапяща се по всички рецептори.....



Портокалов трюфел


за рецептата съм благодарна на Kaufland Bulgaria


продукти

за бисквитената платка:

350 г бисквити "Чаени" - лимон
125 г краве масло
50 г обелени фъстъци


за трюфел пълнежа:

225 мл течна сметана 
35 г краве масло
кората на един портокал + портокалова захар 1 с.л
170 г млечен шоколад
200 г черен шоколад 


за черната желирана заливка 

 150 мл течна сметана
270 г захар
90 г какао (пресято)
15 г желатин (използвах на д-р Йоткер)



за  трюфелите

100 мл течна сметана
200 г черен шоколад
(ще ви останат и за опитване :))

Бисквитите се смилат заедно с маслото и фъстъците.
Тестото се разстила на дъното на форма ( с откопчаващо се дъно)  с размер 25 см
Притиска се добре ,за да се уплътни.



Сметаната ,маслото и настърганата портокалова кора + портокаловата захар се кипват на котлона и веднага се отдръпват 



Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня и се добавя сметановата смес.
Оставя се да изстине като се разбърква от време на време!
Не трябва да стяга прекалено ,за да може да се излее върху предварително приготвената бисквитена платка.
След като го налеете го прибирате за 12 ч. в хладилник


Желатина се накисва в 50 мл студена вода и се изчаква да набъбне за около 5 минути
След това сметаната,захарта и какаото се смесват в дълбок метален съд и се добавя 230 мл вода.
Оставят се да се кипнат на умерен огъни се дръпват от огъня.



Към тази смес се добавя желатина и се разбърква с телена бъркалка.
Оставя се да се охлади като периодично се разбърква.
Желираната заливка се излива върху тортата и се прибира отново в хладилник,за да стегне!

Аз гарнирах с трюфели и парченца портокал
Трюфели :
начупва се шоколада на малки парчета и се слага със сметаната на котлона,разтопява се без да се кипва,разбърква се добре и се прибира в хладилник за 12 часа
оформят се топчета ,които обилно се овалват в какао


Преди да откопчеете формата минете по краищата с топъл нож
Без свян си отрежете първото парче :))




Разкош!!!!!

6 коментара:

  1. Пожелавам ти забавна Новата година и нека тя да те дари със здравето на планините, с младостта на горите с на всички банки парите.
    Честита Нова 2015 година !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Мимка, тортата, мила е Уау! Честита Нова година, с пожелания за здраве и щастие! Успешна 2015!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита нова 2015 година!
    Нека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
    Здраве и късмет !
    Обич,разбирателство,съпричасност,състрадание,милосърдие и хармония да ни съпътстват през цялата година!
    Тортата верно изглежда тотален разкош!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ви от сърце,мили момичета!!!!
    Роси,прекрасни пожелания,не си пропуснала нищо ,благодаря!!!
    Бонбонче ,това е вече любимата ми шокобомба :))
    Иви,благодаря и на теб за хубавите пожелания!!!

    Момичета,нека новата 2015 Ви донесе всичко,каквото желаете!!!Много здраве,късмет,време за любимите хора!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,много харесвам блога ти! Направих тази торта,но горният ми слой не стегна,защо се получи така и най-важното как мога да оправя нещата? В хладилник е вече 14 ч.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте
    Нямам идея защо така е станало.
    Да помислим как да го оправим!
    Вариант е да го извадите от формата и да сложите отново желатин,но това ще е трудно за изпълнение.
    Друго, което ми хрумва е да разтопите бял шоколад и да го изсипете като мраморен ефект , като смесвате с желираната смес.
    Най -лесния вариант е да го сервирате в чашки и с малко разбита сметана отгоре
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...