.

.

вторник, 9 април 2013 г.

Сладки страстни прегрешения в моята кухня

Здравейте приятели!
Преди известно време си поканих една дама на гости,но по независещи от нас причини чак сега настъпи момента да я посрещна в моята кухня!
Може би всички от вас познават днешната ми гостенка!Дали в блог пространството,в БГМама или в кулинарните групички, всеки е срещал нейните рецепти!
Творческа личност,която ще подслади и Вашия живот!!!!





                                                Venetta








***************************************************



Страстни сладки прегрешения в кухнята на Мимето















  "Обещание къща не разваля, 

но мира не    дава!". 


Преди много, много време една дама, която била много болна, обещала, че ще гостува на една друга дама, която имала едно много уютно и прекрасно местенце някъде в Интернет пространството. От тогава обаче изтекла много, много вода по Дунава, но тя все не идвала и не идвала. Уж оздравяла, но все нещо се случвало и и´ пречило да изпълни обещанието си. Един ден обаче я навестила една прекрасна идея, идея с която тя можела да гостува без да срамува.












  Е, вече се сетихте, че тази приказка е истинска и днес имам честта и удоволствието, да гостувам на една много уважавана и обичана от мен млада, красива и интересна Дама, нашата Мария! С Мимето се познаваме още от форума на bg-mamma. Там имах възможност да се наслаждавам и възхищавам на прекрасните и вкустои, с които тя много често ни караше да се облизваме и преглъщаме пред монитора. 


Миме, благодаря ти за любезната покана. Благодаря ти за милите думи, с които винаги си ме споменавала. Благодаря ти за прекрасните и вкусни рецепти, с които ни даваш възможност да се насладим заедно с нашите семейства и приятели. Забавих се много, но мога с чиста съвест да кажа, че си е заслужавало. 


За съжаление се получи малко недоразумение и снимките на козунака бяха показани преди да гостувам на Мимето, но кой да знае, че тя не отговаря толкова дълго, защото компютъра и´ бил развален. Нищо, все пак, Миме, всички очакват с нетърпение рецептата и съм сигурна, че ще им допадне много. 

Не знам вече за кой ли път, но пак ще го кажа, винаги има възможност нещо да се промени и подобри, дори и когато човек си мисли, че едва ли има какво още да се измисли. Но стига съм философствала, по-добре ще е да ви представя новия ми козунак, който е толкова вкусен, толкова неустоим и ароматен, че би възкресил и мъртвец. Е нали все пак е за Великден, трябва да го може.






Или 

това е,



Cappuccino-Vanille Brioche mit weisser Schokolade und Mandeln

                              или


Козунак Капучино - Ванилия с бял шоколад и бадеми


















  Продукти за основното тесто:

600 гр брашно
125 гр кокосово мляко
125 гр  сметана или прясно мляко
150 гр  захар
 20 гр  меко масло
 1 пак. ванилия захар
 3 ч. л.  олио
 2 бр.  яйца
 1 бр.  белтък
 1 пак.  суха мая (7 гр за 500 гр брашно)

Още са ви необходими:

За тестото с ванилия:

1 пак.  пудинг ванилия 
*** няколко супени лъжици сметана

За тестото с кафе:

5 ч. л. разтворимо кафе, аз ползвах на Nestle
5 ч. л. капучино на прах (гранулирано)
5 ч. л. амарето
*** няколко супени лъжици сметана

За пълнеж:

***  бял шоколад
***  бадеми
***  канела
***  джинджифил

За намазване отгоре:

1 бр.  жълтък 

Приготвяне:


Продуктите за основното тесто трябва да са със стайна температура. От тях с помощта на бъркалките на миксера за тесто се замесва средно меко тесто. Като се внимава солта и мазнината да не попадат в пряк контакт с маята. За целта аз винаги ги поставям на дъното на съда, сипвам брашното и тогава прибавям останалите продукти. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда е готово омесено. Тогава се изважда и се разделя на две равни части. Към едната чат се прибавя пудинг ванилия и няколко лъжици сметана,

така че да се получи средно меко тесто. Към другата половина се прибавят разтворимото кафе, капучиното на прах и амаретото. Ако е необходимо се прибавят 1-2 супени лъжици сметана.


Така приготвените теста се омесват добре,


завиват се с алуминиево фолио и се оставят при 30°-35°С да втасат. Те са готови втасали, когато обемът им се е удвоил.













Когато тестото е готово, се разточва много леко и кората с кафето се поставя върху кората с ванилия и тогава вече решавате как да го оформите. Може да направите кифлички, или руло, или да го нарежете на фитили или да поставите в тях бадеми, бял шоколад, канела и джинджифил, както аз съм направила












Готовите фитили се усукват и от тях се оплитат козунаците или козуначен венец или козуначна топка. Това вече оставям на вашите предпочитания и желания. Пълнежа може да е също така от заквасена сметана + 1 жълтък + захар + ванилия или амарето + масло.













Когато козунакът е оформен се оставя да втаса и след това се намазва с жълтък + 1 ч. л. прясно мляко и се поръсва със захар кристал или захар на гранулки. 















Пече се при 190°С за около 30-40 минути. Ако преди това време се зачерви отгоре повече отколкото бихте желали, покрийте го с алуминиево фолио.

Когато се извади от фурната, се оставя да изстине върху решетка.





Конците на този козунак се получиха изключително тънки (фини) и много лесно се късаха. Не са така еластични като при повечето други мои козунаци, но пък за сега този е най-вкусният.




А сега,



Как да си направим сами Hagelzucker
или захар на гранулки



Буквалният превод е захар-градушка


1. Пудрата захар се навлажнява.
2. Пресова се  много добре.
3. Оставя се да изсъхне.
4. Накрая се надробява на малки зрънца.

Надявам се да съм ви била полезна!



P.S. Съжалявам много за ужасните снимки, но този път не бяха направени през нощта, а по ранни зори и толкова успях...  Съжалявам...


Миме, още веднъж ти благодаря за милата покана, благодаря ти за приятелството, за търпението и за това, че винаги си ме разбирала!







14 коментара:

  1. Миме,гостуването на Венета е изпълнило публикацията с много аромат и вкус! Дъхави ,апетитни козунаци с неустоими плънки е приготвила!Майсторско изпълнение!
    Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Мира!
      Вени е майстор на козунаците :)
      ще се опита със сигурност!
      хубав ден мила

      Изтриване
  2. Вени си е майсторица-винаги и се получава.Тези нейни козуначета много ми харесват.
    Поздрави и на двете-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Живе!
      прегръдки и хубава вечер

      Изтриване
  3. Толкова приятно ме изненадахте, че не знам откъде да подхвана, да ви хваля ли, да ви благодаря ли, да отмъкна козунака, май най-добре:)!:) Вени, миличка, така се радвам да те видя в блоговете, тези твои козунаци, могат да ме подлудят, и не само мен, виждаш чак във прегрешение ме вкарват, а пък май и не само мен:). Удоволствие е, да си пия обедното кафенце с вас! Вени, обожавам да те чета, да разказваш тези приказки, а снимките ти винаги са ми били много изкусителни, показват точно това, което трябва, а именно неустоим модел. Мимка, мога само да те поздравя за избора на гост, да ти благодаря за насладата и удоволствието! Много ви харесвам и двечките, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха Кате и аз цяла вечер се облизвах на снимките !!!
      благодаря ти мила
      прегръдки и хубава вечер

      Изтриване
  4. Този козунак със сигурнист е много вкусен, а представям си какво блаженство е за любителите на кафе. Прекрасно предложение! Поздрави и за домакинята, и за гостенката.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Миме, невероятен гост имаш - майстор на козунаците (и не само!) ! Невероятни са!
    Сърдечни прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  6. Миме,в навечерието на Великден си поканила точния човек с най-голямата колекция от козунаци,поздравления за избора на гост!
    А Вени за пореден път показва не само майсторство,а и много креативност !Няма начин този козунак да не е уханен и пухкав с безкрайни конци,щом е замесен от Вени!
    Пожелавам на семействата ви щастливи празнични дни,дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Роси!!!
      прекрасни празници и на теб и твоето семейство!!!
      целувки

      Изтриване
  7. Мила Миме, още веднъж благодаря много за сърдечната покана! За мен е чест и голямо удоволствие да ти гостувам. Благодаря ти за прекрасното преживяване! ♥ ♥ ♥

    Скъпи, Дами! ♥ ♥ ♥

    Благодаря ви много за сърдечните думи и за милите приятелските отзиви! С вас се почувствах много богата и ми създадохте прекрасно настроение. Радвам се, че моят нов козунак ви допада!

    Поздрави, сърдечни прегръдки и пожелание за един прекрасен ден! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени,благодаря за удоволствието,което ми достави със своето гостуване!
      прегръдки

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...