.

.

неделя, 9 септември 2012 г.

Любимата монахиня или шоколадово докосване

Здравейте приятели!
Преди около петнадесет  години си бях преписала рецептата за сладкиша "Ненаситната монахиня" и беше станал любим у дома!
Тогава нямах компютър и си преписвах рецепти от вестниците,които продавах!
Но след това някъде ми изчезна рецептата и за жалост си спомнях само съставките за заливката и 5-те яйца в блата!
После живота се завъртя!Смених работата,сина порасна,купихме компютър и започнах да търся рецептата из нета !
Попаднах на доста рецепти със сходни имена,но все нещо не беше както в спомените ми :
ту яйцата бяха повече,ту по-малко,единият има белтъчна глазура,други с орехи.....
Докато преди няколко дни съвсем случайно попаднах на идеалната рецепта за блата !!!!
Ураа!
Сладкиша видях при Аелис и се нарича "Шоколадово докосване" !
Единственото ,което промених е да добавя масло и ром в съставките на заливката!
Ето и рецептата както го направих !




Продукти:

за блата

5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. лимонада или друга газирана напитка (аз сложих пепси)
1 бакпулвер
2 1/2 ч.ч. брашно (сложих  почти 3 ч.ч.)



за заливката

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 п. краве масло (125 гр)
3 с.л. какао
1 с.л ром (може и коняк)




Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем, добавя се лимонадата и леко се разбърква с вилица или лъжица, прибавя се брашното със сложеният в него бакпулвер.Така получената кексова смес се слага в намазнена и набрашнена тавичка или форма с големина 34/22 см.Пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна за 30-35 мин., до "суха клечка".


Всички продукти за заливката се смесват и се слагат на котлона, бърка се, в момента , в който заври и захарта се разтвори се отмества от котлона и се оставя настрани да поизстине.

Изстиналият сладкиш се нарязва на квадрати и отгоре се залива с охладеният сироп.



Оставя се няколко часа да попие сиропа !



По желание може да гарнирате с бита сметана или топка ванилов сладолед!





Ето това вече е любимата монахиня!
                          

                              Да ви е сладко

13 коментара:

  1. когато идвам тук и виждам какво си направила ме обхваща непреодолимо желание да се кача на самолета...е,къде е България....и да опитам произведението ти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. АЗ ЧАКАМ ДА СИ ДОЙДЕШ И ДА МИ НАПРАВИШ "МИЛФЕЙГ" :))
      ЦЕЛУВКИ

      Изтриване
  2. Много пухкав и вкусен е станал! Помня го от детството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЛАГОДАРЯ!
      ПРЕКРАСНА НОВА СЕДМИЦА

      Изтриване
    2. извинявам се за едрият шрифт,беше ми хлътнало копчето!
      прегръдки на всички

      Изтриване
  3. Много пухкав и сочен е станал сладкиша Миме!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате!!!
      Прегръдки и хубава неделна вечер мила

      Изтриване
  4. Беше на мода преди години този сладкиш. Зная го като "Жадната монахиня".
    Мария, чудесно ти се е получил и са радвам, че ни го припомни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти Тилия!
      прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  5. Мария и на мен тоози сладкиш ми е любим от детството! Блаодаря ти за спомените, към които ме върна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изяде се за отрицателно време,имах и гости - облизаха си пръстите!
      поздрави и хубава седмица Бети!

      Изтриване
  6. мммм,така сиропиран веднага ми харесва!Чуден сладкиш,Мимка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. даа с чашка кафе :)
      прегръдки и хубав ден ,Роси!

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...