Преди около петнадесет години си бях преписала рецептата за сладкиша "Ненаситната монахиня" и беше станал любим у дома!
Тогава нямах компютър и си преписвах рецепти от вестниците,които продавах!
Но след това някъде ми изчезна рецептата и за жалост си спомнях само съставките за заливката и 5-те яйца в блата!
После живота се завъртя!Смених работата,сина порасна,купихме компютър и започнах да търся рецептата из нета !
Попаднах на доста рецепти със сходни имена,но все нещо не беше както в спомените ми :
ту яйцата бяха повече,ту по-малко,единият има белтъчна глазура,други с орехи.....
Докато преди няколко дни съвсем случайно попаднах на идеалната рецепта за блата !!!!
Ураа!
Сладкиша видях при Аелис и се нарича "Шоколадово докосване" !
Единственото ,което промених е да добавя масло и ром в съставките на заливката!
Ето и рецептата както го направих !
Продукти:
за блата
5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. лимонада или друга газирана напитка (аз сложих пепси)
1 бакпулвер
2 1/2 ч.ч. брашно (сложих почти 3 ч.ч.)
за заливката
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 п. краве масло (125 гр)
3 с.л. какао
1 с.л ром (може и коняк)
Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем, добавя се лимонадата и леко се разбърква с вилица или лъжица, прибавя се брашното със сложеният в него бакпулвер.Така получената кексова смес се слага в намазнена и набрашнена тавичка или форма с големина 34/22 см.Пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна за 30-35 мин., до "суха клечка".
Всички продукти за заливката се смесват и се слагат на котлона, бърка се, в момента , в който заври и захарта се разтвори се отмества от котлона и се оставя настрани да поизстине.
Изстиналият сладкиш се нарязва на квадрати и отгоре се залива с охладеният сироп.
Оставя се няколко часа да попие сиропа !
По желание може да гарнирате с бита сметана или топка ванилов сладолед!
Ето това вече е любимата монахиня!
Да ви е сладко
когато идвам тук и виждам какво си направила ме обхваща непреодолимо желание да се кача на самолета...е,къде е България....и да опитам произведението ти!!!
ОтговорИзтриванеАЗ ЧАКАМ ДА СИ ДОЙДЕШ И ДА МИ НАПРАВИШ "МИЛФЕЙГ" :))
ИзтриванеЦЕЛУВКИ
Много пухкав и вкусен е станал! Помня го от детството!
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ!
ИзтриванеПРЕКРАСНА НОВА СЕДМИЦА
извинявам се за едрият шрифт,беше ми хлътнало копчето!
Изтриванепрегръдки на всички
Много пухкав и сочен е станал сладкиша Миме!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Благодаря ти Кате!!!
ИзтриванеПрегръдки и хубава неделна вечер мила
Беше на мода преди години този сладкиш. Зная го като "Жадната монахиня".
ОтговорИзтриванеМария, чудесно ти се е получил и са радвам, че ни го припомни!
Сърдечни поздрави!
благодаря ти Тилия!
Изтриванепрекрасна седмица ти желая!
Мария и на мен тоози сладкиш ми е любим от детството! Блаодаря ти за спомените, към които ме върна!
ОтговорИзтриванеИзяде се за отрицателно време,имах и гости - облизаха си пръстите!
Изтриванепоздрави и хубава седмица Бети!
мммм,така сиропиран веднага ми харесва!Чуден сладкиш,Мимка!
ОтговорИзтриванедаа с чашка кафе :)
Изтриванепрегръдки и хубав ден ,Роси!