.

.

петък, 29 юни 2012 г.

Петровден

Здравейте приятели!
Днес е Петровден.Православната църква чества паметта на двамата апостоли Петър и Павел!
Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим. На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. 
Празнуват носещите имена: Павел (означава малък), Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петрана, Петранка, Петър (означава - камък, скала), Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава - пратеник), Камен, Кремена. източник http://calendar.dir.bg/inner.php?eid=2817

На този ден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат от първите ябълки петровки.
В много селища се правят сборове.


Традиционната храна за празника включва:
 

Прясна пита 
Баница с масло и сирене
Тиквеник
Прясно сирене
Белмъш /кутмач/
Петровско пиле 
Кокошка с джанки

Аз си приготвих Петровска пита и ще ви предложа рецептата,по която я направих
по принцип винаги си правя питките с тестото за "Короната на готвачката" само с различно оформление,но определено тази рецепта ми хареса и пак ще се използва!







продукти
(лошото е ,че направих половин доза :)

  • 1 кубче мая
  • 1 кг брашно
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 бр. яйце
  • 1 бр. белтък
  • 3 с.л. олио
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. ракия
За пълнежа:
  • масло
  • сирене
  • (аз сложих и червен пипер)
За намазване:
  • 1 бр. жълтък
  • 1 с.л. кисело мляко ( аз сложих прясно мляко)
  • 1 с.л. олио





Начин на приготвяне

Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Слага се на топло да втаса. Брашното се пресява два пъти, слага се в голяма купа, в средата се прави кладенче и се слагат всички продукти и бухналата мая. Омесва се меко тесто.
откъсва се малко парче и останалото тесто се разделя на две части.
Всяка част се разточва на кора и се намазва с масло,върху едната се наръсва червения пипер и сиренето и се покрива с другата ,двете кори се навиват на руло,което се усуква и се нарязва на парчета с дължина около 10 см (може и 6-7)
всяко малко рулце се отрязва по диагонал на две и половинката се изправя с разрязаната част нагоре около сложеното отделено парче тесто в центъра на тава,на разстояние едно от друго!



Оставят се на топло да втасат и се намазват със смес от разбития жълтък, киселото мляко и добавеното на струйка олио (по този начин коричката става по-крехка и лъскава). Слага се в студена фурна и се пече при 180-200 С до готовност.След като се извади от фурната се намазва с масло и се напръсква с вода,покрива се с кърпа и се оставя увита около 10-15 минути "да си мине нивичката"




със сигурност следващият път ще направя цяла доза,много вкусна и даже без да се слагат екстри между пластовете !


Честит празник на всички именници и да ви е сладко


12 коментара:

  1. Миме,супер е питката,пухкава,мекичка,как да не си поиска човек къшей от нея!Много добре си я оформила!
    Прекрасен ден и уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Росиииии!!!
      прегръщам те и ти пращам парченце ,макар и виртуално!
      прекрасни почивни дни

      Изтриване
  2. Мимка , много е красива ! Браво ! Направо ми останаха очите в питката !
    Хубав уикенд ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  3. Мими, страхотна е! Аз веднъж съм правила тесто с ракия и стана много вкусно! Ще опитам тази питка непременно! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мерси Габи!
      и у дома се хареса,нооо беше твърде малко :))
      поздрави и хубав петък

      Изтриване
  4. Мимче,и на мен ми хареса.А продуктите за половин доза ли са?
    Хубав празник-поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе продуктите в рецептата са за цяла доза,и тогава щеше да ми напълни тавата а сега стана тъничка :)))
      хубав петък

      Изтриване
  5. Прекрасна пита е станала!

    ОтговорИзтриване
  6. Мимка, питката ти е само за празник.:)
    Рецептата ми хареса ще пробвам.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Здравче!
      има още рецепти,които да пробвам ! :))
      хубава вечер миличка и прекрасна неделя

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...