.

.

вторник, 26 юни 2012 г.

Пълнени тиквички и салата от тиквички

Здравейте приятели!
Днешният ден съм го посветила на тиквичките:)
обожавам тиквички,но до сега ги правих само пържени,а днес съм направила по интересни ястия
Салатата от сурови тиквички на Лабрекс
и пълнени тиквички от блога на Даниела




Признавам,че към салатата подходих с голяма доза скептицизъм !!!
Не бях сигурна дали резултата ще ми допадне,в крайна сметка това си е сурова тиквичка!!!
направих я и бях приятно изненадана от крайния резултата,много свежа салатка ,която си приготвям вече няколко пъти и днес вече ви я представям














продукти




 500г пресни крехки тиквички
  сол на вкус 
100 мл зехтин (в краен случай – олио)
3 с/л винен оцет
2 с/л мед
2-3 скилидки чесън ( аз лично не слагам)
магданоз, копър
смлян чер пипер



Лабрекс е обяснила точно приготвянето,но аз никога не изчаквам толкова- нарязвам,омесвам с подправките и маринатата и хапвам :))
"Тиквичките се измиват хубаво и, без да се белят, се нарязват на ивички с помощта на белачка за картофи по цялата дължина. Посоляват се и се оставят 30-ина минути. В това време се приготвя маринадата – в купа се смесват зехтина, меда, оцета, черния пипер, чесъна и ситно нарязаните зелени съставки, хубаво се размесват.

Изстискват се леко тиквичките, слагат се в маринадата и се разбъркват. Купата с тиквичките се оставя в хладилника поне 2 часа, отвреме на време може да се разбъркват."







това е .лесно и бързо 







Рецептата за пълнените тиквички влезе в графа любими,стават много вкусни и със сигурност ще се правят пак






 Продукти за 3 порции:
3 средно големи тиквички
1 малка глава лук
около 200 грама сирене
3 яйца
сол и черен пипер на вкус
половин връзка или повече копър
2-3 с.л. зехтин
опционално: парче шунка, обезкостени маслини (аз сложих колбас "камчия")




Тиквичките се измиват и се разполовяват и се издълбават с помощта на лъжичка.
Нарязвате си сърцевината и заедно с лука я задушавате докато омекне и остане на мазнина,нарязвате си колбаса и го прибавяте (ако ползвате),запържвате и сваляте от котлона.
Към запържената смес прибавяте разбитите със сиренето яйца ,подправките и маслините (аз не сложих)
Напълвате издълбаните тиквички ,нареждате в тавичка и наливате половин чаша вода.
Печете около 30-40 минути (или до готовност) в загрята на 200 градуса фурна.
Когато са почти готови изваждате и настъргвате кашкавал върху тях.Връщате обратно във фурната за около 5-10 минути (или докато се запече кашкавала)



Да ви е сладко

14 коментара:

  1. ММММ...Мимче, колко е вкусно при тебе оххх обожавам тиквички както и да са направени и като гледам твоите вкусотии направо слюнка ми потече.
    Прегръщам те миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче,толкова съм благодарна,че попаднах сред всички вас,страхотни приятели и кулинарки!
      Всеки ден научавам по някоя нова и вкусна рецепта ,получавам подкрепа и добра дума
      прегръщам те мила

      Изтриване
  2. Марийче, аз понеже съм открила тиквичките за подобни вкуснотии, да те поздравя за избора и да ти кажа, че си се справила фантастично!
    Отивам да направя една салатка!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,и аз вече ще правя честичко :))
      Благодаря ти мила и хубав ден
      прегръдки

      Изтриване
  3. Мимче, и двете предложения изглеждат много вкусно, аз сурови тиквички също не съм пробвала, но като че ли е крайно време:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катее,благодаря ти миличка!
      Да ти кажа въпрос на вкус,на мен ми допаднаха много,но виж мъжо не мога да го накарам даже да опита :)
      Хубав ден миличка

      Изтриване
  4. Мимче,салтка с тиквичко от този вариант правих и аз-хареса ми.И ПЪЛНИНИТЕ ТИКВИЧКИ СА СУПЕР....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. сега започвам да търся други рецепти с тиквички,докато не им е свършил сезона :))
    хубава вечер Живе

    ОтговорИзтриване
  6. Мария ,очарована съм и от двете ястия !
    Задължително ще пробвам салатата.
    До сега само в грилован вариант съм правила тиквичките.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира ,благодаря!
      Аз не съм пробвала гриловани зеленчуци и е крайно време да си взема един грил-тиган :))
      хубав ден мила

      Изтриване
  7. И тук да отбележа,че много ми допадат пълнените тиквички,Миме!Опитвали сме ги с краве сирене,но с крема -не,добра идея и разнообразна ми даваш!Супер апетитни си ги направила,та разбирам защо са в графа любими!
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,Роси,чудих се какво крема сирене :))))))
      правих ги с краве сирене,ама хич не съм видяла ,че пише крема ,уф ,че съм шматка :))))
      веднага поправям в рецептата,че ще заблудя някой
      следващият път ще ги пробвам с крема :))
      хубав петък мила

      Изтриване
  8. Мири,..... невероятна свежест и красота лъха от салатата ти с тиквички! Аз никога не съм опитвала подобно нещо и..... сега ти ми даваш голям стимул да опитам и аз , за което много ти благодаря!!!
    А..... колко изкушаващо звучи комбинацията ти от яйца, сирене и шунка... за пълнените ти тиквички..... Изглеждат наистина вълшебно , а.... съм сигурна , че са и много , много вкусни!
    Прегръщам те и ти желая много слънчево настроение и усмивки през целия Уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Бенииии,настроение и усмивки носиш навсякъде където влезеш мила!!!!
    хубави почивни дни и прегръдки

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...