Тази рецепта е от пожълтелите листи на една от тетрадките ми!Вече не помня точно от къде съм я преписала,но в далечната 1996 г продавах вестници и преписвах всички рецепти,които ми харесваха.
Въпреки ,че са нарекли рецептата торта,на мен повече ми прилича на кекс с млечна глазура :) ще ви напиша оригиналната рецепта а след това ще споделя моите импровизации по тази рецепта!
Продукти
за блата:
4 яйца
15 с.л. (равни) захар
15 с.л. ( с лек връх) брашно
1 бакпулвер
за глазура и декорация:
1 к. кисело мляко
плодове
(сметана по желание)
Начин на приготвяне
Разбивате съставките и слагате да се пече на 200 градуса.
Много бързо става готов,за това проверявайте с клечка докато излезе суха.
Още топъл заливате блата с 1 кофичка кисело мляко,като разстилате равномерно
Изчаквате един час и нареждате отгоре плодове,може да украсите със сметана
А сега да споделя как направих този сладкиш!
след като разбих съставките за блата ги разделих на две,като в едната част сложих какао и 50 мл прясно мляко а другата част я оставих бяла
и тъй като вчера Катето ми припомни много ефектно шарене на кекс ,просто не устоях на изкушението да го направя.
за да се постигне този ефект взимате първо от бялата смес и слагате 2 с.л в центъра на формата за печене,след това точно в центъра слагате 2 с.л от кафявата смес и продължавате да редувате двете смеси докато свършат
Докато се пече блата си разбих киселото мляко с няколко лъжици захар (въпрос на вкус) и течна есенция ванилия.
След като стана готов веднага го обърнах в чиния и го залях с млякото.След час наредих нарязани на тънко ягоди и прибрах в хладилник
Получи се не много сладък,сочен и лек сладкиш
Да ви е сладко!
хубав ден!
Не много сладък,сочен и лек сладкиш е и моята любима формула,перфектен е!
ОтговорИзтриванеНикога не съм заливала топъл сладкиш с кисело мляко,трябва да опитам,изглежда страхотно,а с зебрешката шарка съвсем си го докарала идеален,браво,Миме!
Прегръдки и хубав празник!
хаха това е любимата формула и на мъжо,аз съм по мнооого сладките и шоколадовите неща,но заради децата (и не само) пробвах и това изкушение!
Изтриваневажното е че става бързо и вкусно
прегръдки Роси
Честит празник, Миме! Поздрави децата! Желая им весело и безгрижно детство! Заливка с кисело мляко, като че ли не съм правила...Но звучи много обещаващо, особено твоя вариант, със захарта. А зебрата ти е страхотна, значи и с по две с.л. ставало:):):). Ще го направя и с две лъжици:). Дано накрая я догодя тази зебра:):):). Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате почти до края на сместа го правих с по 2 лъжици,а накрая на око :))
Изтриваневсъщност зависи и от големината на формата и от големината на лъжиците,миналата година правих едни блатове за торта с този ефект,но въобще не беше ясно изразена шарката
http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/03/blog-post_31.html#links
прегръдки мила и целувки на малкия
Сладиша е чуден и с тая зебрешка :) шарка както казва Роси е много красив ! Не сън правила такъв ,но ще опитам ....хареса ми рецептата ти ,Мими !
ОтговорИзтриванеЧао и лека петъчна вечер !
Благодаря Ивана!
Изтриванепрегръдки
хубава вечер и слънчева събота
Честит празник на дечицата ти Миме!
ОтговорИзтриванеНаправила си две в едно,зебрата и тортата.
Много хубаво и интересно се е получила тортичката.
Дано децата да са щастливи от почерпката.
Прегръщам те мила!
Благодаря ти Здравче !
Изтриванетова беше и целта 2 в 1 :)))
но следващият път ще пробвам оригиналната рецепта (но пак ще си сложа захар в млякото )
прегръдки мила и хубава вечер
Чудесна! Честит празник!:)
ОтговорИзтриванеМерси Траяна!
ИзтриванеЧестит празник и на твоето семейство
хубава вечер
Чудесна си я направила, Миме :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник на децата и на детското в теб!
Хубава вечер!
Честит празник и на всички деца около теб Дани!
Изтриванехубава вечер и слънчев уикенд
Честит празник на децата и на мама и тате!
ОтговорИзтриванеМного ефектен сладкиш сте си имали за празника Миме!
То така е и редно.Нещо красиво,нещо сладко и да става за мъничета!
Хубава вечер и приятни събота и неделя!
Благодаря мила!
ИзтриванеЧестит да е и за вас!
приятна вечер и прекрасни почивни дни
страхотно изглежда ше го пробвам и аз , но да питам сместа сама ли си отива на мястото , като слагаме 2 с.л смес или има някакъв трик за това ?
ОтговорИзтриванеами последователно слагаш от двете смеси,а трика е да слагаш точно в центъра на предната смес ,лесно е,като почнеш му хващах цаката :))
Изтриванепоздрави и хубава вечер
Миме, много вкусен сладкиш. Красив, сочен и не много сладък е оптималното , което аз винаги се опитвам да постигна. :)
ОтговорИзтриванеПо отношение на това, което си ми писала, не намирам профила ти във Facebook, другото което можем да направим, е, да ми оставиш коментар към която и да е от публикациите ми и отгоре ми напиши, че е лично съобщение, а не коментар и аз няма да я пусна към коментарите, а ще си остане само при мен като съобщение или ти ми пиши ако ти ме намериш във Facebook.
Всъщност Facebook е за предпочитане, защото ще мога да ти отговоря на лични.
Прегръдки и приятни почивни дни от мен!
ето ми профила https://www.facebook.com/mariqkaludova
Изтриванеа мейла ми е mesalina74@gmail.com или miriams28@abv.bg
прегръдки и хубава вечер мила
Супер идея :) Ще изпробвам непременно !:) Хубава неделя от мен !
ОтговорИзтриванеБлагодаря мила
Изтриванехубава вечер и спорна предстояща седмица
Чудесно изглежда и много апетитно:)
ОтговорИзтриванемерси
Изтриванепоздрави и хубава вечер