Домашна баклава - царицата на баклавите
Няма по-вкусна баклава от домашно точената ❤️❤️❤️.
Вече три години се старая на трапезата да има домашна баклава. Всеки път по различна рецепта.
Тази година се доверих на рецептата на Тюркян Севен
Продукти
3 яйца
200 мл прясно мляко
200 мл олио
1 с.л оцет
1 бакпулвер
Брашно за меко тесто (около 6 ч.ч)
Щипка сол
За плънката
500 г смлени орехи
За шербета
4 чаши захар
5 чаши вода
1 с.л лимонов сок
Натурално нишесте (300 - 400 г )
300 г стопено масло
Първо си приготвяме шербета. Слагаме захарта и водата в дълбока тенджера и варим 15 минути.
Добавяме лимоновият сок и варим още 10 минути.
Махаме от котлона и оставяме настрани да се охлажда.
От продуктите замесваме меко тесто. Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилник.
Разделяме тестото на 30 топки които покриваме с фолио до тяхното използване, за да не изсъхват.
Взимаме първата топчица, поръсваме обилно с нишесте и разточваме на кора с размера на десертна чиниика. Слагаме я настрани като отново поръсваме с нишесте. Отгоре слагаме втората по ред топчица, с която процедираме по същия начин. След като станат 10 кори ги разточваме на тънка кора с размера на тавичката, в която ще печем.
Слагаме внимателно на дъното на тавата и поръсваме равномерно с половината орехи.
По същият начин приготвяме и втората кора от 10 топчета.
Слагаме върху орехите и посипваме с останалите орехи.
Най -отгоре слагаме последната кора и режем ромбоидно.
Заливаме равномерно с разстопеното масло и слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато започне да се зачервява намаляме фурната на 150 градуса и печем още 40 - 45 минути до получаване на желания загар.
След като извадим от фурната оставяме баклавата за около 5 минути и след това заливаме горещата баклава със студен сироп.
Покриваме с капак или по-голяма тава и оставяме поне за 4-5 часа.
Да ви е сладко
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!