.

.

вторник, 1 април 2014 г.

торта "Гараш"

                        Торта "Гараш"







На 1 април 1995 г. в 2:25 Господ ме дари с първото щастие в живота ми!!!Голямото ми момче!!!Честит рожден ден ,миличък.Бъди много здрав и щастлив!Късмета да те следва навред и да имаш успехи във всяко твое начинание.Намери в живота всичко онова,което търсиш!!!
Обичаме те

Момчето си пожела шоколадова торта,а какво по-шоколадово от "Гараш"
В интернет пространството има толкова много рецепти за тази торта,че сериозно се замислих по коя да я приготвя :(
В крайна сметка се доверих на една стара книжка "Празнични торти" от 1993 г
в интерес на истината ще кажа,че заради недостига на време срещнах много трудности в приготвянето,дължащи се изцяло на това,че не изчаках да се стегне достатъчно крема :(
Но в крайна сметка успях да я направя :))


рецептата е за форма с диаметър 20 см

Продукти

120 г орехови ядки
120 г пудра захар
5 белтъка

за крема
300 г шоколад(2:1 натурален:млечен)
250 течна сметана
150 г захар
(по желание може да добавите разбитите на водна баня 5 жълтъка)

за глазурата
100 г шоколад 
50 мл олио
 
 за гарниране

кокосови стърготини или смлени бадеми оцветени в зелено
 


 
Разбийте с миксер белтъците,пудрата захар и орехите.Разделите сместа на 5 части.(за удобство може да си очертаете върху хартия за печене кръгове с диаметър 19- 20 см)
Изпечете на 160-170 градуса докато порозовеят (на мен ми беше трудно да отделя хартията от блата,ако искате напръскайте със спрей за печене)
Крема пригответе като смесите захарта и сметаната и  ги сложите да кипнат,към тях добавете начупения на ситно шоколад и бъркайте до хомогенна смес .(тук е момента да добавите разбитите жълтъци)
Оставете крема да се охлади като разбъркате няколко пъти,за да не се образува кора и приберете в хладилника!
След като е много добре охладен   го разбивате с миксер докато се сгъсти и добие по-светъл цвят.



 Изстиналите платки мажете с крема и наредете една върху друга.Измажете цялата торта с крема и я оставете да се охлади в хладилник!






 След това залейте с шоколада предварително разтопен на водна баня с олиото.
Загладете и гарнирайте с оцветените в зелено кокосови стърготини или смлени бадеми.

 

                                                      Да Ви е сладко!



8 коментара:

  1. Мими, да ти е жив и здрав юнакът, да расте, изпълнен с мечти, да ги сбъдва с лекота и винаги да има вас - обичните хора, за да споделя и добро, и лошо. Пък лошото нека го задминава. :)
    Прекрасна торта си му приготвила, толкова сладка, колкото само майчината обич е. :)
    Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Слънце!!!!!
      Никога не пропускаш да кажеш добра дума!
      Целувки миличка

      Изтриване
  2. Марийче, да ти е много здрав младежът! Да гради стъпка по стъпка своя живот, да слуша сърцето си и да сбъдва мечтите си!
    прекрасна класика си ни приготвила. Поздравления и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Мими,честит да ти е рожденика,мила!
    Пожелавам му безоблачно да посреща всеки нов ден,с много успехи да го дари съдбата,да е здрав,обичан е безкрайно щастлив!Тортата е тотален разкош!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Жив и здрав да е синът ви, Миме! Нека животът му е красив и цветен, пълен с положителни неща, емоции, приятели! Тортата е страхотна, Гараш е една от любимите ми! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Миме, макар и с голямо закъснение, честит рожден ден на синчето, с пожелания за много здраве и късмет!
    Прекрасна торта за празника!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Сраммммм!
    Не съм благодарила за хубавите пожелания за момчето ми :(
    Благодаря Роси,Бонбонче и Тили!
    Прегръдки момичета

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...