.

.

понеделник, 21 април 2014 г.

Торта "Естерхази"

Здравейте приятели !
Тази година рождения ден на съпруга ми съвпадна с големия християнски празник Великден!
След всички приготовления за празника не се замислих въобще коя торта да му направя.....
Тя беше запечатана отдавна в папка "Желани".....
Първо я видях при Йоли и дъха ми спря :))
А след това и Мария ме съблазни със снимки и подробни обяснения!




Торта "Естерхази"






                                      

продукти за блатовете :

200 г смлени бадеми
8 белтъка
170 г захар


продукти за крема:

9 жълтъка
150 г пудра захар
250 мл прясно мляко
50 г брашно
1 ч.л ванилов екстракт (аз сложих капсула есенция ванилия на д-р Йоткер )
250 г краве масло на стайна температура
кората от 1 лимон


глазура:
може да си направите глазура по желание

белтъчна глазура :
1 белтък
200 г пудра захар
1 с.л прясно изцеден лимонов сок

40-50 г млечен шоколад за мрежата



шоколадова глазура: 
200 г шоколад
3 с.л олио

(за украса съм използвала бадеми потопени в бял шоколад и кокосови стърготини)



50-60 г смлени бадеми за гарниране на тортата отстрани




Начин на приготвяне :

Първо започвате с крема,за да има възможност да се охлади.
Отделете белтъците от жълтъците.
9 жълтъка поставете директно в съда,в който ще варите крема и ги смесете с брашното,захарта и 50-60 мл от прясното мляко.Останалото мляко се загрява и се прибавя с разбъркване на струя към жълтъчната смес. Както е написала Мария " На умерен огън, при непрекъснато интензивно бъркане се сварява гъст крем"

Ароматизира се с ванилията и се оставя настрани.
Докато изстине се приготвят блатовете

Върху хартия за печене си очертайте кръгове в желан от вас размер,колкото са по-малки,толкова повече бройки ще излязат!
Моите са с диаметър 26 см и излязоха 5 броя.


Разбийте белтъците на сняг със захарта,добавете бадемовия екстракт и смлените бадеми като леко разбърквате с шпатула.
Получената смес се разпределя равномерно върху приготвената предварително хартия за печене
Може предварително да я намажете леко с масло,за да се отделят по-лесно блатовете



Пекат се в предварително затоплена на 170-180 градуса фурна 6-7 минути докато придобият златист загар.

Докато блатовете изстиват може да довършите крема :)
Размекнатото масло се разбива на пухкав крем,прибавяте настърганата лимонова кора и разбърквате.
Прибавяте на части към жълтъчния крем.Бърка се докато стане гладка хомогенна смес


Тортата се сглобява като редувате блат и крем. Най-горния блат съвсем леко замазвате с крема,а след това и отстрани .
Трябва добре да си направите сметка на крема,за да ви стигне за цялата торта.
Готовата торта се прибира в хладилник да стегне.
След като е готова се заемате с декорацията и.

за белтъчната глазура

Разбийте добре белтъка и прибавете към него пудрата захар и лимоновия сок
Не трябва да е нито много рядка ,нито много гъста.
Ако е гъста разредете с няколко капки хладка вода или лимонов сок,ако е рядка сгъстете с още малко пудра захар.
Нанесете по повърхността на тортата с помощта на шпатула или нож със заоблено острие потопено в гореща вода и избърсано от водата,като нанесете на милиметри от ръба на тортата,за да не се стече по стените и.

Разтопете шоколада на водна баня и го  поставете във фунийка от хартия за печене или пош,оформете мрежата като започнете от центъра на тортата.
След това с помощта на клечка за зъби или дървено шишче се оформят шарките.


за шоколадовата глазура:
разтопете на водна баня начупения шоколад + олиото.
нанесете върху тортата и загладете.
Аранжирайте по желание!!!




Почерпете се за здравето на моята половинка!!!!
Ако още не сте направили тази вкусна торта,то не се чудете много,за да не съжалявате.
                         ДА ВИ Е СЛАДКО

10 коментара:

  1. Да е жив и здрав рожденика! Тортата е страхотна, правила съм я и бих казала, че е много богата на вкусове! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мими, да ти е жив и здрав! Да споделяте радостта си вечно, да се обичате все така и нека дните ви са съпроводени все от хубави емоции. Прегръдки и усмихнати дни ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мимка, жив и здрав да е съпругът ти, да имате хиляди поводи да празнувате с такива великолепни торти! Истинска сладка приказка си създала от сърце и душа! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит двоен празник, Миме! Много красива торта си му направила! Да сте много влюбени и щастливи, много здрави и усмихнати!
    Прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ехааа,дано се сбъднат всичките ви пожелания!!!
    Благодаря ти,Тики!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. Честит да ти е рожденика,мила!Много успехи ,много здраве ,много обич и щастливи моменти!Прекрасна,невероятна торта,поздравления!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...