Както всяка година и тази бързам да изкарам украсите и да пременя домът си,съпругът ми си прави шега с мен,защото украсата я махнах февруари ,но как да я махна по-рано,като искам да задържа коледният дух и коледното настроение още малко ,да забавя стреса и еднообразието да нахлуят в живота и в дома ни
сложих елхата но за другата украса не ми остана време,малчо нещо е неспокоен тези дни и трудно успявам да се измъкна дори и нощем
никога не бях правила коледни сладки и една открита тема направо ми изпълни душата коледа 2011 в бг мама
красота,всяка страница е изпълнена с разкош и коледен дух ,просто няма как да останеш безучастен към всички вкусотии приготвени от момичетата
коледните сладки,които избрах да приготвя ме грабнаха с подправките си,букет от коледни аромати
АРОМАТНИ КОЛЕДНИ СЛАДКИ
ПРОДУКТИ
3 яйца
1 ч. ч. мед
4 с. л. кафява тръстикова захар
1 пак. краве масло
1 ч.ч. ситно натрошени орехи
Около 650 г брашно
1 ч. л. сода
2 с. л. ром
2 ч. л. канела
1 и ½ ч. л. джинджифил
½ ч. л. ситно счукан карамфил (аз нямах счукан карамфил и го заместих с индийско орехче)
настъргани корички от един лимон и един портокал
глазура: 200 гр. шоколад, 50 гр. масло и 1 с. л. ром
аз използвах роял айсинг-белтък,няколко капки лимонов сок и пудра захар,ако е гъста сместа се разрежда с лимонов сок,ако е рядка се сгъстява с още пудра захар
за оцветяване използвах боя за яйца (без сол)
ПРИГОТВЯНЕ
Разбийте яйцата и ги смесете с меда, прибавете и тръстиковата захар. В това време разтопете на водна баня чистото масло и също го изсипете в сместта. Следващите съставки, които трябва да добавите са цитрусовите корички, подправките, рома и орехите. Тази полутечна консистенция започнете да сгъстявате с брашното.
В първата чаша добавете содата, а след втората подправките. Имайте предвид, че количеството на брашното е ориентировъчно – трябва да се получи достатъчно твърдо тесто, подходящо за разточване.
Когато го постигнете разстелете кора дебела около половин сантиметър. От нея с подходящи формички (елхички, звезди и мечета) изрежете сладките и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Сложете ги в предварително загрята на 170 градуса ,внимавайте защото бързо стават готови
в ИЗТОЧНИКА сладките са потопени в шоколад
"Готовите сладки стават още по-вкусни и празнични, когато са потопени в глазура. Аз съм използвала любимият на всички шоколад, който на всичкото отгоре идеално подчертава дъхавите аромати на карамфил, джинджифил и канела. Блокчетата разтопете на водна баня и добавете 50 гр. масло и лъжица ром, за да стане консистенцията по-течна и гладка. След това потапяйте сладките до половина и ги нареждайте в чиния"
тези ги топнах в шоколад и поръсих с орехи или кокосови стърготини
а за другите използвах съвета за белтъчна глазура
"белтъчната глазура, направена от един белтък, няколко капки лимонов сок и 200 гр. пресята пудра захар. Продуктите се объркват с дървена лъжица, а не с миксер, за да не влиза въздух, и в нея се потапят сладките. Можете да залепите различни сушени плодове за декорация или направо да рисувате с шприц върху сладките."
станаха божествени,може да се използват като подарък,сложени в подходяща торбичка с картичка за случая
не успях да ги опазя и ще се прави още една доза
ще ги оформя като топчета и след като ги изпека ще ги издълбая отдолу и получените трохи ще смеся с нещо (още не съм решила с какво ) и ще върна обратно,или ще слепя с нещо
дано съм успяла да ви прехвърля и на вас част от коледното си настроение
весело посрещане на празниците и да ви е сладко
1 и ½ ч. л. джинджифил - сух или настърган
ОтговорИзтриванеаз използвах сух,смлян
ОтговорИзтриване