.

.

събота, 16 юни 2012 г.

Лятна манджа

Здравейте приятели
тази манджичка е сигурно от многото,които присъстват на всяка трапеза и то през летния сезон.
Предполагам,че всеки я прави по свой начин и вкус,не мисля че я правя по различен начин,само съм махнала някои неща,които мъжа ми чопли и маха докато яде :))








продукти

4-5 червени чушки
3 зелени чушки
голяма глава лук
3 големи домата
червен пипер
сол
захар
магданоз



нарязвате си продуктите 
Слагате на котлона съд с мазнина и изсипвате вътре лука,когато се позапържи изсипвате при него пиперките ,сол на вкус,част от магданоза
Когато се задушат прибавяте червения пипер,настърганите домати и щипка захар да потуши киселинността им,наливате чаша вода и оставяте да се вари
след като ястието е готово посипвате с пресния магданоз
може да го сервирате като основно ястие или като гарнитура (както при нас,имаше пържени колбаси )
може да го поднесете с плочка сирене


бърза и лесна лятна манджичка,непретенциозна и вкусна
Да ви е сладко



петък, 8 юни 2012 г.

На гости на "Черпак с мерак"

 Здравейте приятели!
Напоследък нещо не ми стига времето,дали заради хубавото време или за щъкащите по двора ми майстори,каквато и да е причината фактите са на лице :)
Днес съм на гости на Здравчето.Поканата и ме направи щастлива,но се извинявам от сърце за закъснението!
Тя е готина и  точна,рецептите и са лесни и достъпни,за това доста от тях са присъствали и на моята трапеза.
"Черпак с мерак" е любимо местенце на много хора и аз съм горда че съм ти на гости миличка!

Естествено първо искам да поднеса цветенце на домакинята






за предястие съм ви приготвила едни бързи и лесни


ТОПЧЕТА ОТ СИРЕНЕ(ТИРОКРОКЕТЕС)

рецептата е от тук



продукти

1 Ч.Ч НАСТЪРГАНО СИРЕНЕ
80 ГР ОМЕКНАЛО МАСЛО
1/2 НАСТЪРГАН ЛУК
1 СЛИКИДКА ЧЕСЪН СЧУКАНА
1 СВАРЕНО ЯЙЦЕ НАСТЪРГАНО
ЧЕРВЕН ПИПЕР

ОМЕСВАМЕ ПРОДУКТИТЕ И С МОКРИ РЪЦЕ ОФОРМЯМЕ ТОПЧЕТА.
ОВАЛВАТ СЕ В ЧЕРВЕНИЯ ПИПЕР.ОСТАВЯТ СЕ ЗА МАЛКО В ХЛАДИЛНИК.



тъй като сме любители на свинското съм приготвила


пълнени пържоли със сметанов сос




  • продукти



2 пържоли дебели около 1 см
200 гр гъби
1 глава лук
2 триъгълни парченца топено сирене 
2 резена лимон
вино


за соса
200 мл готварска сметана
1 с.л брашно
прясно мляко
2 скилидки чесън


начин на приготвяне 


разрязвате пържолките на две по дължина,за да се получи нещо като джоб.Посолявате и поръсвате с черен пипер
запържвате лукът нарязан на ситно в  мазнина,като е почти готов прибавяте гъбките и продължавате да разбърквате.След като се запържат с тази смес се пълнят пържолите ,слага се парченце от топеното сирене и отвора се затваря с клечки за зъби.Слагате ги в тавичка,прибавяте малко вода,вино и мазнина ,слагате парченце лимон върху всяка и слагате да се пекат 
През това време в мазнината в която се запържвали гъбите се слага счукания чесън, брашното,след като се запържи се прибавя сметаната .Разрежда с прясното мляко до получаването на желаната гъстота,посолявате и слагате черен пипер на вкус
Сервирате пържолките поляти със соса 


за десерт съм приготвила един интересен крем,чието начало се крие далече във френската история




крем "Сабайон" с праскови
рецептата е от "кулинарен журнал"


продукти

5 жълтъка + 1 яйце
150 мл десертно вино
130 гр захар
200 мл разбита течна сметана
4 праскови

начин на приготвяне

Разбивате жълтъците,яйцето и захарта до кремообразна смес,слагате на слаб огън,прибавяте виното на струя  като непрекъснато разбърквате.
нарязвате прасковите на кубчета и като се сгъсти крема ги изсипвате вътре.Сваляте от огъня и като се охлади смесвате с разбитата сметана.
разпределяте в чаши и украсявате със сметана и праскови.Охлаждате в хладилник 


Здравче,благодаря мила отново за поканата
хубава вечер на всички и страхотни почивни дни

събота, 2 юни 2012 г.

2 юни-Ден на Ботев и загиналите за свободата

                    
"Тоз, който падне в бой за свобода той не умира: 
 него жалеят земя и небе,звяр и природа
и певци песни за него пеят...

"
"Хаджи Димитър", Хр. Ботев





На този ден почитаме онези българи, отдали живота си в името на една свята идея - идеята за свободна и независима България. Почитаме и един от най-светлите българи, духовен връх в епохата на националното ни възраждане и символ на национално обединение и достойнство - Христо Ботев. На 28-годишна възраст през 2. юни 1876г. , 2 години преди Освобождението, на връх Околчица, той пада, пронизан от вражески куршум.   


Този ден за почит и преклонение започва да се отбелязва от 1901г. Тогава на тържествата на връх Вола присъстват живи четници от четата на Ботев. 
От 1953 до 1988г. празникът е силно идеологизиран и се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война. От 1988г. до 1990г. се отбелязва като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България.
Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. 

Всяка година на 2 юни, точно в 12:00ч. в цялата страна, в продължение на 3 минути, сирени оповестяват отдаване на почит към светлата памет на далите живота си за свободата и независимостта на нашата страна. Първата едноминутна сирена прозвучава на 2.06.1948г.


                                                                             източник  тук

петък, 1 юни 2012 г.

черешова задушница


ПРАВОСЛАВЕН ПРАЗНИК

Черешова задушница



Тази година черешова задушница се пада утре - 2 юни!
Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова" по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии.

След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят".

Християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят - на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра - и ще се моли за тях до свършека на света.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа.

На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости. Задушницата се нарича в България "Черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

                                                 източник http://www.imenata.com/holliday-114.html

Лесна торта с кисело мляко

Здравейте приятели!
Тази рецепта е от пожълтелите листи на една от тетрадките ми!Вече не помня точно от къде съм я преписала,но в далечната 1996 г продавах вестници и преписвах всички рецепти,които ми харесваха.







Въпреки ,че са нарекли рецептата торта,на мен повече ми прилича на кекс с млечна глазура :)  ще ви напиша оригиналната рецепта а след това  ще споделя моите импровизации по тази рецепта!



Продукти

за блата:

4 яйца
15 с.л. (равни) захар
15 с.л. ( с лек връх) брашно
1 бакпулвер 


за глазура и декорация:
1 к. кисело мляко
плодове
(сметана по желание)




Начин на приготвяне


Разбивате съставките и слагате да се пече на 200 градуса.
Много бързо става готов,за това проверявайте с клечка докато излезе суха.
Още топъл заливате блата  с 1 кофичка кисело мляко,като разстилате равномерно

Изчаквате един час  и нареждате отгоре плодове,може да украсите със сметана




А сега да споделя как направих този сладкиш!

след като разбих съставките за блата ги разделих на две,като в едната част сложих какао и 50 мл прясно мляко а другата част я оставих бяла
и тъй като вчера Катето ми припомни много ефектно шарене на кекс ,просто не устоях на изкушението да го направя.


за да се постигне този ефект взимате първо от бялата смес и слагате 2 с.л в центъра на формата за печене,след това точно в центъра слагате 2 с.л от кафявата смес и продължавате да редувате двете смеси докато свършат

Докато се пече блата си разбих киселото мляко с няколко лъжици захар (въпрос на вкус) и течна есенция ванилия.
След като стана готов веднага го обърнах в чиния и го залях с млякото.След час наредих нарязани на тънко ягоди и прибрах в хладилник
 Получи се не много сладък,сочен и лек сладкиш




Да ви е сладко!
хубав ден!


На 1-ви юни "с нож и вилица в ръка "

Здравейте приятели.
Честит първи юни на всички,които имат деца в домовете си и в сърцата си

На днешният хубав ден съм си поканила една дама на гости.
Тя е лъчезарна,забавна и пълна със заряд и настроение.
Тя е мила и посещението в блога и ми носи радост и наслада!


Тя е Ивана и е "С нож и вилица в ръка"












Чао ,Мими !
Зарадва ме поканата ти за гостуване ,която приех с удоволствие :) ! Благодаря ти ! Тъкмо по това време на месеца излизат списанията които следя и купувам редовно ..та от тях избрах и 3 рецепти ,които надявам се ще ти харесат ! 


И като за първо ,нали тук първото е винаги паста  предлагам : 


Строцапрете с пушена сьомга 



Разбира се рецептата може да се приготви с каквато си паста искате ....аз избрах строцапрете и ето как я приготвих : 

за една порция

100 гр. пушена сьомга , 
80 гр. строцапрете , 
щипка ситно нарязан магданоз , 
скилидка чесън, 
чер пипер , зехтин , сол , 
50 мл. сметана за готвене 

Загрейте в тиган зехтина и леко запържете ситно нарязания чесън . Добавете магданоза и нарязаната на парченца сьомга . Запържете още 2-3 мин. , овкусете с черния пипер и солта . 
В тенджера с подсолена вода сварете пастата според указанията на опаковката . Прецедете и прибавете към рибата . Изсипете сметаната и на котлона разбъркайте добре за 2-3 мин. Изсипете в голяма чиния и поднесете веднага . 



Салтимбока с пилешки гърди и патладжан 





Продукти: 

1 патладжан , 
300 гр. пилешки гърди , 
клонки розмарин , 
100 гр. песто дженовезе, 
чер пипер , зехтин, сол . 


 Нарежете патладжана на големи филии . Наредете в тава покрита с хартия за печене . Полейте всяка филия зехтин и запечете във фурната за 20 мин. Нарежете пилешките гърди на ленти широки около 2-3 см. .Запържете месото за по 1-2 мин. от всяка страна . Овкусете с чер пипер и сол . Върху филия патладжан сложете парче месо , отгоре намажете с 2-3 ч.л. песто ...пак патладжан и пак парче месо . Най -отгоре завършете с клонка розмарин . Завържете така приготвената салтимбока с кухненски канап. 
Запечете във фурната за 15 мин . на 180 гр. Сервирайте топло . 



И тъй като днес е 1 юни - Ден на най- красивите и сладки обитатели на планетата  Земя :) ви предлагам любим детски ( и не само ) десерт . 



Праскови с мляко с ориз 






 За 4 порции :

300 мл. прясно мляко , 
100 мл. вода , 
40 гр. захар , 
80 гр. ориз ,
 канела , 
праскови  5 половинки от компот .


В тенджерка сложете прясното мляко , водата и измития ориз . Варете на слаб огън до готовност на ориза . Посладете със захарта и оставете да се охлади . Нарежете едната половинка праскова на дребно и я добавете към охладения ориз . Разбъркайте много добре . Напълнете останалите половинки праскови . Поръсете с канела и украсете по желание.  

Да ви е сладко :) ! 

Мими , аз ти благодаря отново , че бях твой гост !  Пожелавам  здраве на теб и прекрасното ти семейство  ! А на блога ти много последователи и още  вкусни рецепти !  С голяма прегръдка ! 




четвъртък, 31 май 2012 г.

Пирожки

Здравейте приятели!
Има много различни рецепти за пирожки,със всякакви плънки! 
Тази рецепта ,която ще ви предложа е много лесна,без точене и  месене ,стават много вкусни пирожки-с хрупкава коричка а вътре меки и пухкави!
с чаша яйрянче,е направо мечта !!!!
Рецептата видях тук и съм страшно доволна 

продукти

2 ч.ч брашно
1 к.ч кисело мляко (като свикнете с консистенцията на тестото ще слагате всичко на око)
1 ч.л. сода бикарбонат
около 200 гр сирене
1 яйце




начин на приготвяне

(ще постна направо обясненията на момичето,от което видях рецептата)


      "Загасявам содата в киселото мляко, към него разбивам яйцето и добавям сиренето (кашкавала). Сместа добавям към брашното и омесвам. Става лепкаво тесто.
Сипвам в една чашка олио, в която топя ръцете си и откъсвам парченце от тестото. Оформям пуричка, дебела малко повече от палеца.
Намаслявам си една табличка и там си редя оформените пурички.
Пържа в силно сгорещена мазнина.
Това е цялава филосовия. Всичко става за около 35-40 минути."



аз не съм ги редила в тавичка а направо от ръцете в тигана !


Ако нямате време а семейството чака гладно,то това е идеалната рецепта,естествено ако не сте привърженици на здравословното хранене,защото това е вредна но страшно вкусна закуска :))


Да ви е сладко






Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...