.

.

неделя, 21 април 2024 г.

Торта "Спартак" със сини сливи


Блатове
(22 см)
200 г захар 
160 г мед 
160 г краве масло
160 г яйца ( 3 бр)
8 г сода бикарбонат 
520 г брашно
80 г какао 
Кравето масло,меда,захарта, солта се варят докато се промени цвета и се добавя содата. Вари се още 3-4 минути като се бърка.
Оставя се да се охлади и се добавят разбърканите яйца.
Брашното и какаото се смесват и се добавят към сместа. Бързо се замесва тесто (лепнещо е) ,увива се във фолио и се прибира за 2-3 часа в хладилник.
Разточвате тестото на тънко и изрязвате кръг 23 см.
Разточвате тестото на блатове и ги печете на 200 °
за по 5 минути всеки.
Оставяте да се охладят 

Варен сметанов крем със сини сливи 

1 л сметана 
200 г захар 
7 яйца
100 г брашно 
Ванилия
200 г брашно
200 г сушени сини сливи без костилки 
Сушените сливи се варят в захарен сироп ( 100г захар,100г вода) за 5 минути. Отцеждат се и се нарязват на парченца.

Всички продукти за крема без кравето масло и сливите се варят на водна баня до сгъстяване.
Мекото масло се разбива и се смесва с добре охладеният сметанов крем и се бият до пълното смесване на продуктите.
Отделя се 100 г от крема за най-горният блат и останалото се смесва със сините сливи.
Тортата се сглобява с помощта на ринг и сцетатна хартия като се редуват блат и крем. Най-горният блат се маже с крема без сливи .
Прибира се в хладилник за минимум 12 часа и се декорира по желание.






Да ви е сладко 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...