.

.

понеделник, 8 май 2017 г.

Еклерова торта

Който е гледал Хари Потър и Ордена на феникса,може би е обърнал внимание на тази прекрасна торта,но аз съм много благодарна на Люси за рецептата .







за блата

4 яйца
4 с.л захар
4 с.л брашно
шепа крокан 
( за цялата торта използвах 3 големи счукани фъстъковки на Корона 
  
за пълнежа 

400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана за разбиване
300 г кондензирано мляко
1 п желатин на д-р Йоткер ( ако се притеснявате сложете пакетче и половина)





за украса

разбита сметана
мини еклари
счукана фъстъковка
карамел





За блата разбивате предварително белтъците със захарта на сняг,а след това добавяте един по един жълтъците към сместа .
След това се добавя пресятото брашно на порции като се разбърква внимателно с шпатула , за да се запаси въздушната консистенция на сместа .
Добавяте от счукания крокан,разбърквате и наръсвате малко отгоре 





Печете на 150 градуса около 20 минути.Готовият блат оставяте да се охлади във фурната  на леко отворена вратичка.

След като блатът се охлади много добре се разрязва на половина.





Започвате да си приготвяте крема за тортата.
Желатина се разтваря по упътването на опаковката в малко количество студена вода.
Половината от сметаната се разбива на твърд сняг,а другата половина се загрява на котлона и след като достигне момента на завиране се дърпа от котлона.Към нея се добавя набъбналия желатин и се бърка докато се разтвори.
Разбърквате добре заквасената сметана с кондензираното мляко и на тънка струя добавяте от желатиновата смес.Не трябва да е твърде гореща за да не се пресече.
Накрая добавяте и разбитата на сняг сметана.

Във формата на тортата слагаме едната половина от блата,разпределяме половината крем и нареждаме еклери.Отгоре изсипваме останалата част от крема и затваряме с другата част от блата.
Прибираме в хладилник докато стегне крема.
След като тортата е охладена се маха от формата и се измазва с разбитата сметана и се облепя с начукания крокан.





Отгоре украсяваме с пирамида от мини еклерчета слепени с карамел.








Консумира се охладена и с мярка :)







2 коментара:

  1. Разгледах блога ви - уникални рецепти и снимки!Бих искала да ви поканя да следите и моя блог, за мен ще е чест!
    https://vanillacacao.blogspot.bg/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте.
      Благодаря от сърце за хубавите думи.
      Вече съм последовател на блога ви и въпреки,че ми остава все по-малко време за любимото занимание,обещавам да влизам по-честичко.
      Всичко хубаво ви желая.Поздрави

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...