.

.

четвъртък, 31 март 2016 г.

Торта "Червено кадифе"


Торта "Червено кадифе"



От много време се чудех по какъв повод да направя тази торта,но сякаш не намирах подходящото време!Тази нежна на вкус торта,но толкова ярка и чувствена на вид си дойде на мястото на 24 март!
Знаех ,че е моята торта и беше съвсем естествено да я направя за моя рожден ден!




За рецептата се доверих на Ани 

продукти

за блата:

250 г брашно
20 г черно какао
1/2 ч.л сол
120 г безсолно меко масло
280 г захар
2 яйца
2 пакетчета ванилия 
240 мл прясно мляко + 1ч.л. оцет ( разбърква се и се оставя да престои 10-15 мин)(бътермилк)
2 с.л течна сладкарска боя
2 ч.л бакпулвер


за крема

350 г маскарпоне
150 г. филаделфия
100 г пудра захар
2 пакетчета ванилия
200 мл течна сметана

маслен крем за измазване (ако покривате с фондан)

100 г много меко масло
200 г пудра захар (пресята два пъти)
2 с.л гореща вода.

(около 800 г фондан за покриване)







Приготвяне на блата

В дълбока купа се смесват брашното,солта,ванилията,бакпулвера и какаото.
В друга купа се разбива маслото ,като постепенно се добавя захарта до получаване на пухкав крем.След това се добавят яйцата едно по едно като се разбива след всяко до пълното поемане.
Към бътермилка се добавя боята и се разбърква.
Към яйчено -маслената смес започва да се добавя бътермилка и брашняната смес като се редуват и винаги се завършва със сухата смес.
Сместа се разделя в две тавички с диаметър 20 см застлани с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята на 180 г фурна до суха клечка (около 20 минути като се внимава да не се препече и да стане сух)
Блатовете трябва да са напълно изстинали преди да се разрежат на две,получавате 4 блата.


Приготвяне на крема

Разбивате сметаната до твърди върхове.Отделно разбивате сирената с пудрата захар и ванилията и смесвате със сметаната.


приготвяне на масления крем

Разбивате първо мекото масло до пухкав крем и започвате да добавяте постепенно пудрата захар,накрая се добавя горещата вода и отново се разбива.





Сглобяване на тортата


В тортена форма с ринг се слага единия блат и отгоре се изсипва част от крема ,пак блат и пак крем (ако ще измазвате тортата с този крем си оставете част от него,ако не го сложете всичкия между блатовете)
Оставяте тортата в хладилник да се стегне (не по-малко от 6 часа).
Измазвате с масления крем и покривате с разточения фондан.
(има много клипове с уроци как се покрива торта с фондан,ето един от тях )






2 коментара:

  1. Мими, да си жива и здрава! И все така прекрасен човек! Всичко най-добро желая на цялото ти семейство и задължително ще се подсладя за твое здраве. :)
    Прегръдки най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...